VÉDŐNŐI OSZTÁLY

 

Hazánkban a gyermek- és családvédelem a már alapintézménynek számító védőnői szolgálaton keresztül valósul meg. 2024-ben a 109 éves védőnői szolgálatot hungarikummá nyilvánították, az indoklás szerint „az európai ellátórendszerekben nincs ennyire komplex, a lakosság szinte teljes spektrumát érintő prevenciós ellátás”, mint a magyar védőnői rendszer.

A védőnői szolgálat feladata

A magyar védőnői szolgálat feladata napjainkban is az egészségvédelem, a betegségek kialakulásának megelőzése, valamint az egészségfejlesztés. A védőnők az egészségügy sajátos határterületén, a különböző társszakmák képviselőivel együttműködve látják el a törvények és jogszabályok, a módszertani útmutatók és a szakmai irányítás által meghatározott feladataikat. A védőnők strukturálisan az egészségügyi alapellátás részeként működnek, de tevékenykednek oktatási intézményekben, részt vesznek a szociális alapellátásban, a gyermekvédelemben, a civil-karitatív szférában is. Szakmai tevékenységüket önállóan látják el, de a szakmai irányítást az Országos Kórházi Főigazgatóság Védőnői Szakmai Osztálya látja el a vármegyei kollegiális védőnői mentorokon keresztül.

 

A védőnők feladataival az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény, az iskola-egészségügyi ellátásról szóló 26/1997. (IX. 3.) NM rendelet és a területi védőnői ellátásról szóló 49/2004 (V. 21.) ESzCsM rendelet foglakozik kiemelten. 

Békés Vármegyei Központi Kórház Védőnői Szolgálat

Békés vármegyében a területi és vegyes körzetű védőnők 2023. július 1. napjától lettek a Békés Vármegyei Központi Kórház munkavállalói. A szolgálat működtetését a Védőnői Osztály irányítja az osztályvezető, a városi kollegiális védőnői mentor és 1 fő adminisztrátor segítségével. Jelenleg 142 területi és vegyes védőnői körzet működtetése a feladatunk. A védőnői létszám változó, 2024. április 1. napján összesen 132 fő. Védőnőink 9 járásban és összesen 74 telephelyen látják el feladataikat. A Védőnői Osztály elérhetősége: BMKK Dr. Réthy Pál Tagkórház, 5600 Békéscsaba, Gyulai út. 18. Telefonszám: 0666/555-555/5523