Kedves Olvasó!

Sürgősségi betegellátóhely 1998-óta, osztályunk jelenlegi helyén és formájában 2013. júniusa óta működik a gyulai kórházban, a diagnosztikus épület magasföldszintjén. Feladatunk a heveny egészségkárosodást szenvedett Betegek sürgősségi ellátása. Kompetenciánkhoz tartozik a baleseti ellátás – a beteg korától függetlenül, egyéb sürgősségi ellátás 16 éves életkor felett. A 16 év alatti betegeket a Gyermekgyógyászati Osztály látja el. Nem tartozik profilunkhoz a szülészeti akut ellátás, ezt a Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály végzi. Fenti feladatok mellett osztályunkra hárul a fekvőbeteg-intézményben végzett konziliáriusi tevékenység egy része is (MET, baleseti ellátás stb). Osztályunkon a munka a hét minden napján 0-24 óráig folyamatos munkarendben történik, dolgozóink nagy része váltott műszakos beosztásban tevékenykedik. Saját főállású munkatársaink mellett más osztályokon és intézményekben főállású szakembereket is foglalkoztatunk részmunkaidőben. Dolgozóink elkötelezettek a magas minőségű, betegközpontú ellátásban.

A vizsgálat és a kezelés nem érkezési sorrendben történik, hanem a sürgősség mértékének megfelelően. Ennek megállapításához, triage rendszert – CTAS elvek szerinti betegosztályozást használunk. Ez 5 fokozatot különít el, az újraélesztéstől, a nem sürgős esetekig. A napi forgalom – ellátási terület és a rendelkezésre álló személyi feltételek, miatt a nem sürgős vagy halasztható problémák ellátását elkülöníteni nem tudjuk. Nincs külön un. fast-track ellátóhely, sem személyzet. Emiatt a fenti betegek vizsgálata várakozást szenvedhet amennyiben, náluk sürgősebb beteg kezelése folyik. Ez a várakozás több órás is lehet! Erre tekintettel kérjük betegeinket, hogy nem sürgősségi teendőt igénylő problémáikkal, azaz nem heveny egészségkárosodás esetén, az arra kijelölt ellátószervet keressék fel (szakrendelések, háziorvos stb.). Egyrészt ezekben nem tudunk segítséget nyújtani mivel csak és kizárólag sürgősségi ellátást végzünk, másrészt felesleges várakozástól kímélik meg magukat és betegtársaikat. Osztályunkon sem más ellátóhely helyettesítését, sem betegkövetést / gondozást nem áll módunkban végezni. Elsődleges célunk az egészségügyi vészhelyzetek elhárítása, a mentőszolgálattal és a fekvőbeteg osztályokkal együttműködve. Ennek megfelelően, amennyiben nem szorul a Betegünk sürgős ellátásra Őt más ellátóhelyre – háziorvos – ügyelet – szakrendelések irányítjuk további kezelésre. Kérjük vegyék ezt figyelembe.
Tisztelettel kérjük Önöket, hogy amennyiben betegként vagy hozzátartozóként találkozunk, tanulmányozzák osztályunk házirendjét is.

Megértésüket, együttműködésüket köszönjük!
Az osztály dolgozói nevében:

 

Dr Solti Árpád
osztályvezető főorvos