Elhelyezkedése: Sebészeti épülettömb földszintjén található
Férőhelyek száma: 12 fő
Vezetője: Dr. Solti Árpád megbízott osztályvezető főorvos, intenzív terápiás és aneszteziológus szakorvos

Kedves Olvasó!

 

A Sürgősségi Betegellátó Osztály a Békés Vármegyei Központi kórház első integrált betegellátó osztálya. Gyulán a Pándy Kálmán tagkórházban, a diagnosztikus épület magasföldszintjén, Békéscsabán a Réthy Pál tagkórházban a a sebészeti pavilon földszintjén található.

 

Feladatunk a heveny egészségkárosodást szenvedett Betegek sürgősségi ellátása. Kompetenciánkhoz tartozik a baleseti ellátás – a beteg korától függetlenül, egyéb sürgősségi ellátás 16 éves életkor felett. A 16 év alatti betegeket a Gyermekgyógyászati Osztály látja el. Nem tartozik profilunkhoz a szülészeti akut ellátás, ezt a Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály végzi. Fenti feladatok mellett osztályunkra hárul a fekvőbeteg-intézményben végzett konzíliáriusi tevékenység egy része is (MET, baleseti ellátás stb). Osztályunkon a munka a hét minden napján 0-24 óráig folyamatos munkarendben történik, dolgozóink nagy része váltott műszakos beosztásban tevékenykedik. Saját főállású munkatársaink mellett más osztályokon és intézményekben főállású szakembereket is foglalkoztatunk rész-munkaidőben. Dolgozóink elkötelezettek a magas minőségű, betegközpontú ellátásban. Dolgozóink rendszeres szimulációs oktatásokon és tréningeken vesznek részt kórházunk skill laborjával együttműködésben.

 

A vizsgálat és a kezelés osztályunkon nem érkezési sorrendben történik, hanem a sürgősség mértékének megfelelően. Ennek megállapításához, a Magyar Sürgősségi Triage rendszert használjunk. Ez 5 fokozatot különít el, az újraélesztéstől, a nem sürgős esetekig. Az elsődleges orvosi vizsgálat alapján további vizsgálati és kezelési tevékenységet folytatunk, melyet szintén a sürgősség mértéke, azaz az állapot súlyossága határoz meg. A kevésbé sürgős teendők emiatt várakozást szenvedhetnek, amíg a sürgősebb / súlyosabb esetek ellátása folyik. Ez a várakozás, az ellátás lezárásáig, akár több órás is lehet! Erre tekintettel kérjük betegeinket, hogy nem sürgősségi teendőt igénylő problémáikkal, azaz nem heveny egészségkárosodás esetén, az arra kijelölt ellátószervet keressék fel (szakrendelések, háziorvos stb.). Egyrészt ezekben nem tudunk segítséget nyújtani mivel csak és kizárólag sürgősségi ellátást végzünk, másrészt felesleges várakozástól kímélik meg magukat és betegtársaikat. Osztályunkon sem más ellátóhely helyettesítését, sem betegkövetést / gondozást nem áll módunkban végezni. Elsődleges célunk az egészségügyi vészhelyzetek elhárítása, a mentőszolgálattal és a fekvőbeteg osztályokkal együttműködve. Ennek megfelelően, amennyiben nem szorul a Betegünk sürgős ellátásra Őt más ellátóhelyre – háziorvos – ügyelet – szakrendelések irányítjuk további kezelésre. Amennyiben a kezelés sürgősségi fázisa lezárult de a Beteg további kezelésre szorul, Őt a betegség szerint szakmailag illetékes fekvőbeteg-ellátó osztályon helyezzük el. A felvétel indokoltságáról az adott osztály orvosa hoz döntést. Kérjük vegyék ezt figyelembe.
Tisztelettel kérjük Önöket, hogy amennyiben betegként vagy hozzátartozóként találkozunk, tanulmányozzák osztályunk házirendjét is.

Megértésüket, együttműködésüket köszönjük!
Az osztály dolgozói nevében:

 

dr. Solti Árpád
mb. osztályvezető főorvos