Elhelyezkedése: Sebészeti épülettömb földszintjén található
Férőhelyek száma: 12 fő
Vezetője: Dr. Solti Árpád megbízott osztályvezető főorvos, intenzív terápiás és aneszteziológus szakorvos

A Sürgősségi Osztály az ún. sürgősségi kórképek ellátásra szerveződött betegellátó hely. Ide tartozik a hirtelen fellépő fájdalom, illetve a hirtelen kialakuló egészségromlás valamennyi állapota.
A sürgősségi ellátás azt jelenti, hogy a heveny kórképekkel jelentkező páciensek – a szakmai szabályok betartása mellett – állapotuk súlyossága szerint kapják meg az orvosi ellátást. A lakosság számára folyamatosan, az év minden napján, napi 24 órában biztosít magas szintű ellátást.

A sürgősségi ellátás lényege a súlyos állapot korai felismerése, a végleges ellátás minél korábbi elkezdése, a szövődmények megelőzése. Az osztály szervezése lehetőséget nyújt az erőforrások koncentrálására, optimális felhasználására.

A betegellátásban belgyógyász, baleseti sebész, sebész, ortopédsebész, neurológus, intenzív terápiás szakorvosok, diplomás ápolók, intenzív terápiás szakápolók valamint sürgősségi ellátásban tapasztalatot szerzett szakápolók vesznek részt.

Kiemelten kezeljük a hirtelen kialakult szív eredetű megbetegedések (szívroham), az agyi keringési zavarok és a súlyos baleseti sérültek ellátását. Mindezen megbetegedések további kezeléséhez magas színvonalon működő intenzív terápiás, traumatológiai, kardiológiai és stroke osztály biztosít megfelelő szakmai hátteret, kiegészítve a többi szakmai osztály terápiás lehetőségeivel.

Valamennyi heveny megbetegedéssel jelentkező beteg fogadása a Sürgősségi Osztály nővérpultjánál történik. Itt egy magasan képzett egészségügyi szakdolgozó tájékozódik állapotáról, és gondoskodik arról, hogy a betegség súlyossági fokának megfelelő időn belül szakszerű ellátásban részesüljön. Erre kritikus esetben azonnal, nem súlyos állapotú betegnél 1-2 órán belül kerül sor, ezért az ellátás nem érkezési sorrendben történik.

A beteg sorsa az orvosi vizsgálat eredményeinek ismeretében dől el. Amennyiben állapota szükségessé teszi, a megfelelő szakmai osztályon kerül elhelyezésre vagy más intézménybe szállítják további gyógykezelés céljából. Ha lehetséges, a beteg néhány órás megfigyelés és kezelés után elhagyhatja intézményünket. Ebben az esetben otthonra terápiás javaslatot adunk.

Amennyiben a beteg a Sürgősségi Osztályon olyan ellátási formát vesz igénybe, amely nem tartozik a törvényben meghatározott – sürgős szükség – kategóriájába, vizitdíjat kell fizetnie.

Elhelyezkedése: a Sürgősségi Osztály a sebészeti pavilon földszintjén található.
A sürgős ellátásra szoruló betegek számára 7 vizsgáló helyiség áll rendelkezésre egyazon időpontban. Az osztályhoz tartozik 1 kisműtő, 1 gipszelő helyiség, 1 azonnali beavatkozásra alkalmas, magas felszereltséggel rendelkező műtő.
A Sürgősségi Osztályon a rövid idő alatt rendezhető kórállapotok gyógyítására, néhány órás megfigyelésére 12 fektető ágy áll készen a betegek fogadására.