Egynapos sebészeti részleg – Dr. Réthy Pál Tagkórház (Békéscsaba)

Elhelyezkedése:

2015 február 1-től az új épület C1 épületszárny 1. emeletére költözött

Férőhelyek száma: 14 fő.

Vezetője: dr. Boros Zoltán főorvos

Tagjai:
Dr. Bíró Edit főorvos
Dr. Szilágyi Mária adjunktus
Dr. Szeberényi Zsolt főorvos

Békéscsabán a  Réthy Pál Kórház és Rendelőintézetben az egynapos sebészeti ellátás 2007 őszétől működik. Az egynapos beavatkozások meghatározó jellemzője, hogy azok tervezettek, időpontjukat a beteg és az orvos közösen határozza meg. A beavatkozásra előzetes kivizsgálást és a beavatkozás jellege szerinti szakorvos vizsgálatát követően kerülhet sor. A beteg az egynapos beavatkozást beutalóval veheti igénybe.

A beavatkozások ütemezése során a szakmai és módszertani szempontok figyelembe vételén túl fontos szempont a beteggel történő egyeztetés is. Fontos szerepet tölt be az a szándék, hogy olyan ellátási forma alakuljon ki, amely a betegek egyéni igényeit (elfoglaltság, életvitel, családi háttér, stb.) is képes figyelembe venni, természetesen a szakmai ésszerűség határain belül.

Az egynapos sebészeti beavatkozást követően a beteg néhány órás szakfelügyeletet igényel, melyet egy e célra kialakított fektetőben tölt. A megfigyelési idő a következő napra is átnyúlhat, de az intézményben való tartózkodás nem haladja meg a 24 órát. A beteg kísérővel távozhat otthonába, majd ezt követően családja körében gyógyul tovább. A beteg szóbeli és írásbeli tájékoztatást kap a  kontroll vizsgálat időpontjáról, amely az adott szakma szakrendelésén történik.

Az egynapos sebészet szakterületei:

  • Általános sebészeti műtétek: jóindulatú emlő elváltozások műtétei, lágyéksérv, vízsérv, visszér műtétek, aranyér és végbél műtétek, herevisszeresség, Cimino fistula készítése .
  • Nőgyógyászati műtétek: terhesség-megszakítás, rendellenes vérzés miatti méhkaparás, méhszájplasztika, szeméremtest műtétek, diagnosztikus küret.
  • Szemészeti műtétek: szemhéjműtétek, szürkehályog műtétek műlencse beültetéssel.
  • Traumatológiai műtétek: dróttűzések, fémeltávolítások, térdízületi arthroscopiák, térdkalács alatti nyálkatömlő gyulladás, hegkimetszések, bőrplasztikák.
  • Kézsebészeti műtétek: ganglionok, pattanóujjak, tenyéri zsugorodások, ín rekonstrukciók, ínhüvelybemetszések, hegkimetszések, bőrplasztikák, fémeltávolítások.
  • Szájsebészeti műtétek: lemezkivételek.
  • Fül – orr – gégészeti műtétek: orrsövény műtétek, próbakimetszések.
  • Ortopéd sebészeti műtétek: arthroscopos térdműtétek, bütyök műtétek, kalapácsujj műtétek, térdkalács alatti nyálkatömlő gyulladás.

Bejelentkezés: Az adott szakterület szakrendelésein.