A „Határokon átívelő együttműködés a szív- és érrendszeri, valamint a perifériás érrendszeri megbetegedések megelőzéséről és komplex kezeléséről Békés-Temes megyékben” című projekt megvalósulását az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja 2.301.346,47 euró értékben, vissza nem térítendő támogatásként. A program az Interreg VA Románia-Magyarország Program, 4. prioritási tengely, 4.1 megelőző és gyógyulást célzó egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére irányul.

 Partnerek:

Temesvári Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház, vezető partnerként együtt dolgozik a Békés Megyei Központi Kórházzal.

 A projekt teljes értéke: 2.707.466,44 euró, amelynek 85% -a ERFA alapból, 15% -os  állami költségvetésből történő társfinanszírozással.

 A projekt időtartama: 36 hónap (2019.01.01.- 2021.12.31.)

Projekt fő célkitűzése: Az egészségügyi szolgáltatások – a két egészségügyi intézmény ellátási területén Temes és Békés megyében – fejlesztése a lakosság körében előforduló kardiovaszkuláris és perifériás érbetegségek megelőzése, a diagnózis felállítása és a kezelés hatékonyságának javítására.
  1. specifikus cél: az egészségügyi infrastruktúra javítása a megelőzés, a diagnózis és a kezelés a kardiovaszkuláris és perifériás érbetegségekben az intézményekhez tartozó Temes-Békés területén.
  1. konkrét célkitűzés: Temes-Békés megye területén, a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban a lakosság informáltságának javítása. A tájékoztatáshoz való hozzáférés javítása, annak érdekében, hogy a megfelelő információk birtokában az egészségügyi és a minőségi egészségügyi szolgáltatások ismertek legyenek a lakosság előtt, mind a megelőzésre, mind a diagnózisra, mind a kezelésre vonatkozóan a kardiovaszkuláris és perifériás érbetegségek esetén.

Projekt tevékenységei:

  • nagy teljesítményű orvosi berendezések beszerzése és telepítése, amelyek  alkalmasak a kardiovaszkuláris és perifériás érbetegségek megelőzésére, diagnosztizálására és a kezelések elvégzésére,
  • 4 lakossági fórum, amelyek hozzájárulnak a lakosság megfelelő ismeretekkel történő ellátásához a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez,
  • a két partner kórház egészségügyi szakemberei ellátási gyakorlatának, tapasztalatának megosztása, 2 közös orvosi protokoll kidolgozásával,
  • szűrések szervezése a két megyében, amelyek  a  megelőzést, a korai diagnosztizálást és  kezelést szolgálják a kardiovaszkuláris és perifériás érbetegségekben.a kardiovaszkuláris és perifériás érbetegségek javítása érdekében az egészségügyi ismeretek terén 4 közös orvos szakmai tudományos program megvalósítása a két megye egészségügyi szakemberei számára,

Projekt fő eredménye: 6 kórházi szervezeti egységben kerül sor modern gépek beszerzésére a projekt keretében (3 db. a Temesvári Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházban és 3 db. a Békés Megyei Központi Kórházban).

A Temesvári Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházba vásárolt berendezések modernizálják, 3 egészségügyi részlegen korszerűsítik az ellátást. Modernizálására kerül a Radiológiai és képalkotó diagnosztikai laboratórium, ahol 1db. angiográf, 1 db. ultrahang készülék, 1db. MRI szoftverrel kerül beszerzésre. A Belgyógyászati ​​osztályra 2 db. ultrahang készülék, 4 db. vérnyomásmérő monitor és 4db. elektrokardiográf monitor beszerzésére kerül sor. Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás osztály I., ahol a projekt keretében 7 db. kórházi ágy, 4 db. elektrokardiograf és 2 hordozható defibrillator beszerzése javítja az ellátást.

A Békés Megyei Központi Kórház is vásárol berendezéseket, amelyek 3 egészségügyi osztály műszerezettségét korszerűsítik. Részletezve: 1db. DSA (digitális kivonás angiográfia) eszközt üzemelnek be a Kardiológia Osztály, Invazív kardiológiai részlegén, 1 db. Ultrahang diagnosztikai eszközt (alkalmas élő 3D képalkotásra) a kardiológiai járóbeteg-ellátásban Gyulán, valamint 1 db. ultrahang diagnosztikai eszközt a kardiológiai járóbeteg-ellátásban Békéscsabán.

A kardiovaszkuláris és perifériás érbetegségek megelőzéséről Temes megyében – 2500 fő tájékoztatására kerül sor, és mintegy 1500 fő számára nyílik lehetőség szűrővizsgálat elvégzésére a javuló egészségügyi szolgáltatások által, amelyet a Temesvári Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház valósít meg.  A Békés Megyei Központi Kórház által ellátott lakosságból szintén mintegy 1500 fő szűrésére kerül sor.

A két egészségügyi intézményből összesen 40 fő orvos/szakorvos (20 fő a Temesvári Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház, 20 fő a Békés Megyei Központi Kórház, Gyula) vesz részt a közös szakmai munkában, tudományos szakmai napokon, annak érdekében, hogy megosszák szakmai tapasztalataikat a kardiovaszkuláris és perifériás érbetegségek kórismézéséről és a kezelésekről. Az egészséges életmódról, valamint a szív-, érrendszeri és perifériás érbetegségekről a lakosság minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében 2500 db tájékoztató füzet kerül kiosztásra.

A szív- és érrendszeri betegségekről tartottak lakossági fórumot

Egy határon átnyúló pályázat gyulai állomásaként rendeztek lakossági fórumot csütörtök délután a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán tagkórházának Árvay termében. A projekt célja az, hogy fejlesszék az egészségügyi szolgáltatásokat Temes és Békés megye két gyógyító intézményében, nagy hangsúlyt fektetve a szív- és érrendszeri, valamint perifériás érrendszeri betegségek megelőzésére, diagnosztizálására és kezelésére. Az egészségfejlesztési célú…

Tovább olvasok

A kardiovascularis betegségekről tanácskoznak Gyulán

A konferenciát egy határokon átívelő pályázat részeként rendezik meg A Békés Megyei Központi Kórház és a temesvári városi kórház sikerrel pályázott a „Határokon átnyúló együttműködés kardiovascularis és perifériás érbetegségek prevenciója, komplex ellátása Temes-Békés megyében” című projektre, amelynek második szakmai konferenciáját Gyulán tartják október 28-án és 29-én. Becsei László főigazgató főorvos elmondta, hogy a projekt célja a kardiovascularis…

Tovább olvasok

Sajtóközlemény – Nyitórendezvény

A „Határokon átívelő együttműködés a szív- és érrendszeri, valamint a perifériás érrendszeri megbetegedések megelőzéséről és komplex kezeléséről Békés-Temes megyékben” című projekt megvalósulását az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja 2.301.346,47 euró értékben, vissza nem térítendő támogatásként. A program az Interreg VA Románia-Magyarország Program, 4. prioritási tengely, 4.1 megelőző és gyógyulást célzó egészségügyi szolgáltatások fejlesztési céljaira irányul.…

Tovább olvasok

Lakossági fórum 2

Online-konferencia – 2020.09.28-29.

2. Workshop – 2019.10.28-29.

Lakossági fórum 1

Nyitórendezvény – 2019.09. hó – Temesvár

További információk:

Dr. Maria-Olimpia Oprea, menedzser Sürgősségi Klinikai Kórház Városi Timisoara
E-mail: olimpiaoprea@yahoo.com

Dr. Ruxandra Christodorescu projektmenedzser
E-mail: ruxandra_christodorescu@yahoo.com

Az Interreg VA Románia- Magyarország Program finanszírozása közös magyar – román projektek megvalósítására irányul, amelyek célja a közös szükségletek és innovatív megoldások megvalósítása a határ mindkét oldalán. A program célterülete az integrált, fenntartható fejlődés megkönnyítése. A program a korábban a térségben végrehajtott, határokon átnyúló együttműködési program folytatásaként jön létre, a teljes költségvetése kb. 232 millió euró, amelyből 189 millió EUR vissza nem térítendő támogatás az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA). A programtámogatásra jogosult terület magában foglalja a román oldalon Arad, Bihar, Szatmár és Temes határmegyéket és a magyar oldalon Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg határmegyéket.

Az anyag nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Partnerség egy jobb jövőért                                                              www.interreg-rohu.eu