Reumatológiai Osztály
  A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Reumatológiai és Mozgásszervi Rehabilitációs osztály Békés megye egyetlen reumatológiai fekvőbeteg osztálya. Kiemelt feladatai közé tartozik a gyulladásos autoimmun megbetegedések-rheumatoid arthritis (RA), pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás, a gerinc kisízülezeinek gyulladásos megbetegedése( Bechterew betegség, SPA)) SLE, auitoimmun izomgyulladás, Sjögren szindroma ..stb diagnosztizálása , kezelése és gondozása. A fenti megbetegedésekkel kapcsolatban a megyében egyedül rendelkezünk azon diagnosztikai eljárásokkal és speciális terápiás beavatkozásokkal amelyekkel ezen betegségeket a XXI.századnak megfelelően tudjuk gyógyítani. 2006.március 01-től az osztály mint Arhtritis és Biológiai Terápiás Centrum működik ezáltal lehetővé vált autoimmun betegségben szenvedő betegeinknek az ún. biológiai terápia alkalmazása. 2010.szeptember 01-n került átadásra a BIOSPHERA program keretében az ehhez kapcsolódó BIOSPHERA szoba ahol a már említett speciális infúziós biológiai terápiában részesülő betegeink még komfortosabb betegbarát környezetben kaphatják a kezeléseiket.Az elmúlt években több mint 300 betegünk részesül biológiai terápiában. Természetesen az említett betegségcsoportok mellet az igen nagy számban előforduló kopásos ízületi megbetegedésekben szenvedőkkel, a csontritkulás – mint néma járvány – okozta problémák diagnosztizálásával és gyógykezelése is nagyon fontos szakterület amellyel szintén foglalkozunk. Tekintettel arra hogy rehabilitációs tevékenységet is ellátunk elsősorban a már fentebb említett betegségekben szenvedők rehabilitálása illetve a térd-csípőprotézis valamint gerincműtéteket követő rehabilitáció folyik osztályunkon.A Gyulai Várfürdővel 2009-ben kötött együtműködési megállapodás alapján az osztály szakorvosai végzik a gyógyfürdőbe utalt betegek szakvizsgálatát.

Járóbeteg szakrendelésünk a Várkert utca 1. szám alatt található ahol folyamatosan három szakorvos végzi a járóbeteg rendelést. Ehhez kapcsoltan a fizioterápiás egységünkben az egyénre szabott kezelések folynak. Évente a közel 20 000 járó beteg szakorvosi, fiziotherápiás és gyógytorna ellátása rendkívüli feladatot jelent a munkatársaknak Ezen feladatot igen magas szakmai színvonalon és a betegekkel való maximális törődéssel végzik. A rendelésre való előjegyzés telefonon történik ahol a munkatársak minden egyes rendelést végző orvoshoz időpontra irányítják a betegeket. Fekvőbetegellátás a Semmelweis utcai telephelyen illetve illetve a Tiborc utca 54 szám alatt történik 40+30 ágylétszámmal.

A Semmelweis utca 1. szám alatt található fekvőbetegosztályon az ambuláns rendelést naponta három orvos végzi. Ezen a kontrollvizsgálatok illetve a telefonon előjegyzett betegek vizsgálata folyik 08 óra 30 perc és 12 óra között. Az osztály szakorvosaira hárul a kórházi fekvőbeteg osztályokon kezelt betegek részére történő konziliárusi vizsgálat is. Kiemelném a kiváló kapcsolatot a Békés megyei háziorvosokkal, akiken keresztül sürgős esetekben is gördülékenyen történik a betegellátás. Szoros a kapcsolatunk a Gyermekosztályon található gyermekreumatológiai szakrendelésse.

2004.ben az Országos Reuma Napok keretébe Gyulán is előadássorozatot tartottak az osztály orvosai. 2005-ben a Fizioterápiás Szakdolgozók Országos Konferenciájának Gyula adott otthon. Orvoskollégák a hazai és nemzetközi kongresszusokon mint résztvevő és előadó folyamatosan megtalálhatóak. 2010-ben került lebonyolításra nagy sikerrel a Gyulai Reumatológiai Fórum elnevezésű országos konferencia amely – terveink szerint – minden évben megrendezésre kerül.
Továbbra is fontosnak tartjuk a reumatológiai megbetegedések megelőzését – osteoporosis, artrhrosis, gerincbetegségek stb. – amit a Csont és Izület Évtizede programban leírtaknak megfelelően végzünk.

Elérhetőségek:
Reumatológiai járóbeteg szakrendelés Gyula Várkert utca 1:+36-66-463-584
Reumatológiai Osztály Arthritis és Biológiai Terápiás Centrum:+36-66-526-526/6586 mellék
Biosphera(infúziós) szoba +36-66-526-526/6648 mellék
Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály. Gyula Tiborc utca 54. +36-66-362-560