Krónikus Belgyógyászati osztály

 

Osztályunk 1993. októberében alakult. Kezdetben   mint részleg működött, 2002. októberében önálló  osztállyá vált. 2007-ben az egészségügy átszervezésével a krónikus osztályok egy telephelyre kerültek. Munkánkat a korábbi József Szanatóriumban folytattuk.    Természetvédelmi területen, ideális környezetben biztosítjuk a betegek ellátását. A napos, tágas kúra folyosó lehetőséget teremt még a mozgásban korlátozott betegek számára is, a szabad levegőn való tartózkodásra.  A múlt századi épületben 6, -5 és 3 ágyas kórtermeink vannak.  Lift beépítésével könnyebbé vált a betegek és hozzátartozóiknak közlekedése. A vizesblokk felújítása  megtörtént, mely a betegek komfortérzetét, kényelmét javította. 

A betegek felvétele elsősorban kórházunk aktív osztályairól, illetve szakrendeléseiről és a háziorvosi rendelőkből előjegyzés alapján történik.

Az osztályt belgyógyászati és geriátriai szakvizsgával rendelkező orvos, Dr. Zékány Zita  látja el egy személyben. A 24 órás orvosi felügyeletben a telephely ügyeletesei segítenek. A minőségi, ápolási munkát szakképzett személyzet biztosítja. A főápoló Tokai Imre,  aki jelenleg  felsőfokú tanulmányait  a GFE ápolási-és betegellátás alap szakán végzi,  szakápolóink : Kovács Adrienn, aki ugyancsak a GFE-n folytatja tanulmányait, Mikei Beáta, Csotye Mihályné, Sajti Gergő,  Vincze Edvina,  Tóth-Bori Judit.  Segédápolóink:  Kovács Zsuzsa Margit, Takó Lajos,  Aradszki  János. Orvos írnokunk  Kovács Krisztina.  Dolgozóink   gyógytornásszal, szociális munkással magas szintű szakellátást végeznek .  Szükség esetén dietetikus, mentálhigiénés, pszichiáter, lelkész  segítsége is  kérhető. 

Fő profilunk idős, elesett állapotú betegek szakellátása, az aktív gyógykezelés folytatása belgyógyászati, neuropszichiátriai, traumatológiai, sebészeti, onkológiai, reumatológiai kórképek holisztikus szemléletű megközelítésében. Célunk, a geritátriai readaptáció, azaz hogy az idős betegek minél hamarabb visszakerüljenek otthonaikba és a lehetőségeikhez képest folytathassák korábbi, önálló életvitelüket. Gondozási, ápolási problémák esetén igyekszünk idősotthonba juttatni a betegeinket, ezáltal könnyíteni tudjuk a hozzátartozókat, családtagjaik megnyugtató elhelyezésében. Mindezt a szociális szférában jól kiépített és működő kapcsolatrendszer segíti.  

Az osztály megalakulásától rendszeresen geriátria, szakmai továbbképzéseket szervezünk, illetve előadásokkal aktívan részt veszünk a tudományos életben.  Az osztályvezető  „A multimorbid geriátriai betegek ellátásáról kezeléséről” – egészségügyi szakmai irányelv  kidolgozásában mint az országos szakfelügyelő főorvos illetve mint a Geriátria-és Krónikus ellátás Szakmai Kollégium tagja vett  részt.

Az ápolónők , szociális szakemberek oktatását , geriátriai felsőfokú továbbképzését folyamatosan végezzük. 

Fiataloknak drogprevenciós, életvezetési tanácsadást tartottunk a Phare-Kapu önkéntes program segítő képzés kidolgozásában aktív szerepet vállaltunk, a Batthyány -Strattman László Idősek Akadémia programját megszerveztük, a Debreceni Egyetem Geriátriai Tanszékével rendszeres geriátriai napokat szerveztünk, ugyanakkor az MGGT helyi országos szintű konferenciáját több alkalommal Gyulán bonyolítottuk le.