Krónikus Belgyógyászati osztály

Osztályunk 1993. októberében alakult. Kezdetben a bőrgyógyászat, majd a Fertőző osztály keretein belül, mint részleg működött. 2002. októberében 15 ágyas osztállyá vált, önálló személyi és tárgyi feltételekkel. 2007-ben az egészségügy átszervezésével a krónikus osztályok egy telephelyre kerültek. Munkánkat a Sitka u. 1. sz. alatt folytattuk, a korábbi József Attila Szanatórium helyén. Természetvédelmi területen, ideális környezetben biztosítjuk a betegek ellátását. A napos, tágas kúra folyosó lehetőséget teremt még a mozgásban korlátozott betegek számára is, a szabad levegőn való tartózkodásra. A múlt századi épületben 6, -5 és 3 ágyas kórtermeink vannak. Adományból az összes ágyat le tudtuk cserélni, jelenleg 30 db elektromos vezérlésű betegágy, és ezek mindegyikén antidecubitor matrac áll rendelkezésünkre. Lift beépítésével könnyebbé vált a betegek és hozzátartozóiknak közlekedése. A vizesblokk felújítása is megtörtént, mely a betegek komfortérzetét, kényelmét javította.

A betegek felvétele előjegyzés alapján történik, kórházunk osztályairól, illetve szakrendeléseiről és a háziorvosi rendelőkből.

A gyógyító munkát belgyógyászati és geriátriai szakvizsgával rendelkező orvos látja el egy személyben. A 24 órás orvosi felügyeletben a telephely ügyeletesei segítenek. A minőségi, ápolási munkát szakképzett személyzet biztosítja. A diplomás főnővér, szakápolókkal, segédápolókkal, gyógytornásszal, szociális munkással magas szintű szakellátást végez. Szükség esetén dietetikus segítsége is kérhető.

Fő profilunk idős, elesett állapotú betegek szakellátása, az aktív gyógykezelés folytatása belgyógyászati, neuropszichiátriai, traumatológiai, sebészeti, onkológiai, reumatológiai kórképek holisztikus szemléletű megközelítésében. Célunk, a geritátriai readaptáció, azaz hogy az idős betegek minél hamarabb visszakerüljenek otthonaikba és a lehetőségeikhez képest folytathassák korábbi, önálló életvitelüket. Gondozási, ápolási problémák esetén igyekszünk idős otthonba juttatni a betegeinket, ezáltal könnyíteni tudjuk a hozzátartozókat, családtagjaik megnyugtató elhelyezésében. Mindezt a szociális szférában jól kiépített és működő kapcsolatrendszer segíti.

Az osztály megalakulásától rendszeresen geriátria, szakmai továbbképzéseket szervezünk, illetve előadásokkal aktívan részt veszünk a tudományos életben.
Az ápolónők , szociális szakemberek oktatását , geriátriai felsőfokú továbbképzését folyamatosan végezzük.

Fiataloknak drogprevenciós, életvezetési tanácsadást tartottunk a Phare-Kapu önkéntes program segítő képzés kidolgozásában aktív szerepet vállaltunk, a Batthyány -Strattman László Idősek Akadémia programját megszerveztük, a Debreceni Egyetem Geriátriai Tanszékével rendszeres geriátriai napokat szervezünk, ugyanakkor az MGGT helyi országos szintű konferenciáját több alkalommal Gyulán bonyolítottuk le.