BMKK dr Réthy Pál Tagkórház

4. Belgyógyászat – Gasztroenterológia – Hepatológia

Elhelyezkedése: A belgyógyászati épülettömb II. emeletén található a fekvő beteg részlegünk, a szakambulanciáink illetve az endoszkópos laborunk is.

Vezetője: Dr. Varga Márta  Belgyógyászati mátrix- Gasztroenterológia osztályvezető főorvos

Osztályos főnővér: Püskiné Köleséri Erzsébet

Fekvőbeteg férőhelyek száma: 30 fő

Osztályunk 30 ágyas belgyógyászati osztály, mely hagyományosan gasztroenterológiai profilú. Ebből 20 gasztroenterológiai profil ágy és 10 általános belgyógyászati ágy. A sürgősségi belgyógyászati és gasztroenterológiai eseteken túl beutalási rend szerint előjegyzéssel is ellátunk betegeket.

Munkatársaink:
Jelenleg osztályunkon 5 belgyógyász és gasztroenterológus  szakorvos, 2 belgyógyász  szakorvosjelölt és 1 belgyógyász rezidens orvos dolgozik. Az ambulanciánkon- endoszkópos laboratóriumunkban egy belgyógyász –gasztroenterológus  szakorvos illetve egy gasztroenterológus-sebész szakorvos rész munkaidőben tevékenykedik még a fentieken felül.

Szakdolgozóink száma 23 fő. Az osztályon 11 nővér dolgozik, ebből diplomás ápoló 3 fő, 1 felnőtt szakápoló, 7 fő E-kategóriás ápoló, 2 fő adminisztrátor (ebből az egyik E kategóriás nővér is), valamint egy beteghordó és 2 takarító van. Ebből 12 órás műszakban 9 nővér dolgozik.
Az endoszkópos laboratóriumunkban jelenleg 5 endoszkópos szakasszisztens látja el a feladatokat. Közülük egy munkatársunk diplomás ápoló, kettő endoszkópos szakasszisztens, egy E kategóriás ápoló, egy fő egészségügyi asszisztens, endoszkópos szakasszisztens jelölt. Egy beteghordó is segíti az endoszkópia munkáját.
Az utóbbi időben erősen megnövekedett forgalmú gasztroenterológiai és hepatológiai ambulancia munkáját 2 asszisztens segít, akik közül egyik egészségügyi felsőfokú végzettségű, másik munkatársunk pedig egészségügyi asszisztens.

 

Szakmai információ:
Osztályunkon lehetőségünk van kivizsgálni, kezelni a gyomor- és bélrendszer, valamint máj és epeutak, a hasnyálmirigy betegségeit az általános belgyógyászati betegségeken túl.
Korszerű endoszkópos laboratóriumunk egyre bővülő műszerparkkal, endoszkópos tartozékokkal rendelkezik. Így módunkban van a diagnosztikán túl jóindulatú daganatok eltávolítására akár a bélből, akár a gyomorból, vérző fekélyek, visszerek endoszkópos vérzés csillapítására, gumigyűrűs ligatúrájára, nyelőcső visszerek szklerotizálására.

Vékonybél eredetű vérzés tisztázására korszerű, az úgynevezett kapszula endoszkópos módszer segítségével fájdalommentesen van lehetőségünk az egész vékonybél vizsgálatára.

Helicobacter pylori fertőzöttség kimutatására kilégzési tesztet végzünk, de szükség szerint szövettani specifikus vizsgálatokkal baktérium érzékenységi tesztet is elvégeztetünk.
Felszívódási zavarok, vékonybél bakteriális túlburjánzásának kivizsgálására H2 kilégzési teszt készülékünk van, a laboratóriumi, patológiai, radiológiai diagnosztikus lehetőségeken túl. Az országban is egyedülálló lehetőségünk van a legkorszerűbb készülékünkkel C13 izotóp segítségével a már fent ismertetett Helicobacter pylori kimutatáson túl hasnyálmirigy működés vizsgálatára, a gyomorürülés ütemének megítélésére, valamint idült májbetegek esetén a hegesedés, fibrosis szintjének megállapítására, nyomon követésére.

Kiemelt szerepe van a betegellátásunk során a gyulladásos bélbetegek gondozásának. Nemzetközi klinikai vizsgálatok keretében tudjuk a legsúlyosabb betegeknek felajánlani a legkorszerűbb terápiákat. Bélbetegségek kivizsgálása során lehetőség szerint az egész vastagbél vizsgálatára sor kerül, szükség szerint szövettani mintavétellel vagy daganatok eltávolításával. Vékony- vagy vastagbél radiológiai vizsgálatára igény szerint kerül sor. A vékonybél gyulladás gyanúja vagy a betegség kiterjedtségének megállapítására MR enterographiát végzünk megfelelő indikáció esetén, előkészítést követően.

Epeutak betegségei közül az epeúti kőeltávolításon túl, epeürülési zavart okozó hasnyálmirigy vagy epeúti daganatok, szűkületek sztentelésével az epeürülést tudjuk biztosítani. Munkánkat nagymértékben segíti a radiológia, és a korszerű MRI segítségével a máj és epe utak betegségei részletesen kivizsgálhatók.

Osztályunk egyik szakambulanciája a gasztroenterológia, ahol munkanapokon 8 órától előjegyzés alapján fogadunk betegeket (tel:555-590).
Az új betegeken túl gondozási feladatokat látunk el a gyulladásos vastagbél betegség (colitis, illetve Crohn betegség), lisztérzékenység, egyéb felszívódási zavarok, idült hasnyálmirigy betegség, reflux betegség, Barrett oesophagus, stb. területén.
Empátiával, jó orvos–beteg kapcsolattal tudtuk elérni az idült betegségben szenvedők remisszióban tartását, kimagasló betegelégedettségi eredményeket. 2006 tavaszán alakítottuk meg a gyulladásos bélbetegek regionális szervezetét, illetve szakmai segítséget nyújtunk az évek óta aktívan működő lisztérzékenyek megyei szervezetének is.
Hepatológiai ambulanciánk országosan kiemelt centrum. Idült fertőző ( C és B vírus) májgyulladásos betegek kezelésére egyedüliként van lehetőségünk a megyei gasztroenterológiai osztályok közül. Egyéb májbetegségek kivizsgálása, kezelése, gondozása is hepatológiai ambulanciánk keretein belül folyik előjegyzés alapján.
Vírusos májbetegek országos egyesületének regionális centrumát alapítottuk meg 2005 szeptemberében, ehhez szakmai és szervezési segítséget is nyújtunk. Az országos betegegyesületi programokhoz is kapcsolódva, rendszeresen részt veszünk szűrő, tájékoztató programokon.
Dietetikus segíti munkánkat, igény szerint nyújt tájékoztatást étkezésről, diétáról ambulanciánkon, illetve osztályunkon az egyes betegségeknek megfelelően.
A tudományos életben is nagy aktivitással veszünk részt. Szegedi, pécsi, debreceni Orvostudományi Egyetemmel van közös kutatási projektünk. Több nemzetközi klinikai kutatási vizsgálat van jelenleg is folyamatban osztályunkon. Országos és nemzetközi konferenciákon veszünk részt előadóként és/vagy hallgatóként. Magunk is rendszeresen szervezünk továbbképző konferenciákat kollégáinknak, háziorvosoknak, részt veszünk nővér továbbképzéseken, illetve betegegyesületek munkájában is.
Nővéreink is rendszeres továbbképzéseken vesznek részt aktív részvétellel.

Fekvőbeteg szakellátásban dolgozó orvosaink:

dr Varga Márta  belgyógyász , gasztroenterológus szakorvos

dr Csefkó Klára  belgyógyász , gasztroenterológus szakorvos

dr Balla Edit  belgyógyász , gasztroenterológus szakorvos

dr Pink Timea  belgyógyász , gasztroenterológus szakorvos

dr Gaál Anita belgyógyász , gasztroenterológus szakorvos

dr Csintalan Zsófia belgyógyász szakorvosjelölt

dr Pepa Krisztián belgyógyász szakorvosjelölt

dr Zádori Born Alexandra belgyógyász rezidensorvos

Járóbeteg szakellátás:

A betegek mind kevesebb várakozása és megnövekedett betegforgalom miatt előjegyzés szükséges( 8-9 óráig ill.13-16-ig kérhető időpont):

Gasztroenterológiai ambulancia: 555- 590
Hepatológiai (máj) ambulancia: 555-590
Endoszkópia-gasztroszkópia-gyomortükrözés: 555-591
Endoszkópia-kolonoszkópia-vastagbéltükrözés: 555-593

Sürgős jelzéssel ellátott háziorvosi beutalóval érkező betegeinket soron kívül fogadjuk!                                                                

Endoszkópia -változó orvosi beosztással végezzük

Gasztroenterológia ambulancia – orvosi beosztása:

Hétfő:          dr Varga Márta
Kedd:           dr Csefkó Klára
Szerda:        dr Gaál Anita
Csütörtök:   dr Balla Edit
Péntek:        dr Pink Timea/ dr Csintalan Zsófia

 

Hepatológia ambulancia – orvosi beosztása:

Hétfő:         dr Balla Edit
Kedd:          dr Pink Timea/dr Pepa Krisztián
Szerda:        dr Varga Márta
Csütörtök:   dr Csefkó Klára
Péntek:        dr Gaál Anita

 

email elérhetőség: gasztrobcs@bmkk.eu