BMKK dr Réthy Pál Tagkórház

3. Belgyógyászat-1. Endokrinológia osztály

 

Elhelyezkedés: Belgyógyászati tömb IV. emelet
Kapacitás: 30 ágy

Belgyógyászati mátrix osztályvezető: dr Varga Márta főorvos

Részlegvezető : Dr. Taybani Zoltán Jamal főorvos

Főnővér: Farkas Éva

Telefon:66/55-5562

Email : endokrinbcs@bmkk.eu

 

 

A BMKK Dr. Réthy Pál Tagkórház 3. Belgyógyászat és 1. Endokrinológia osztálya az Intézmény belgyógyászat, valamint diabetológia-endokrinológia szakmai profilú egysége. Az osztályon 10 belgyógyászat-, illetve 20 endokrinológia aktív ágyon sürgősségi és tervezett betegellátás folyik. Az orvosi feladatokat 2 belgyógyász, endokrinológus szakorvos, 2 szakorvos jelölt és 1 rezidens orvos látja el. Az endokrinológia, diabetológia ambulancia munkájában részmunkaidőben 2 belgyógyász, endokrinológus szakorvos vesz részt még.

12 ápoló közül 5 felnőtt szakápoló, 3 diabétesz szakápoló, 4 általános ápoló, illetve 2 adminisztrátor segíti az osztály munkáját.

Korszerű laboratóriumi és más diagnosztikus háttér lehetővé teszi a diabetes tipizálását, a metabolikus szindróma elemeinek feltérképezését, valamint a specifikus szövődmények felmérését is. A kezelés korszerű eszköztára és gyakorlata nehezen kezelhető diabéteszesek, szövődményes esetek ellátását is lehetővé teszik. Az osztályra rossz anyagcsere állapot miatt került cukorbetegek ismereteik és gyakorlatuk felmérése mellett kötelező képzésben is részt vesznek: egyéni dietetikai foglalkozás és minden héten csoportos képzés is folyik. A diabetes szakápoló pedig a lábápolástól a heveny krízisek elhárításának módozatáig minden fontos kérdést megbeszél a betegekkel. A munkatársak ellenőrzik az inzulinadási technikát, validálják a merőeszközöket. Mindez természetesen csak része a páciens állapot-felmérésének, a kezelés optimalizálásának. Távozáskor a Diabetológia ambulanciára időpontra hívják vissza a betegeket, lehetőleg korábbi kezelőorvosához, hiszen a krónikus betegségekben, így a cukorbetegségekben is a hosszútávú orvos-beteg bizalom a jó működés alapja.

2004-től az osztály regionális Inzulinpumpa Centrum. Kelet-Magyarországról érkező betegek pumpára állítása, orvosaink és szakápolóink képzése is a feladatok közé tartozik. Emellett az osztály a hazai bevezetés óta a folyamatos szöveti glukózmonitorozás (CGM) lehetőségével és gyakorlatával is rendelkezik.

A megye lakosai felének endokrinológiai fekvőbeteg szakellátása az osztály feladata. Az endokrin diagnosztika széles profilja lehetővé teszi a legtöbb kórkép felderítését, adott esetben kezelését is. A kivizsgált betegeket részben speciális centrumba irányítjuk, jó munkakapcsolatot ápolunk a szegedi és a debreceni egyetem endokrin részlegeivel. Mindkét egyetem akkreditálta az osztályt endokrin részképzésre.

Az osztály a napi munka, a szakmai fejlődés részeként tudományos vizsgálatokban is részt vesz. Nemzetközi, multicentrikus (II-es, III-as, IV-es fázisú) vizsgálatok folynak az osztályon. Rendszeresen szervezünk továbbképzést diabetológusok, belgyógyászok, háziorvosok számára, támogatjuk a Cukorbetegek Egyesületének munkáját is páciens-oktató programokkal.

 

Diabetológia ambulancia és Endokrinológia ambulancia

Elhelyezkedés: Belgyógyászati tömb földszint, 515., 516., 518.,519. rendelők

Az osztály irányításával működő Diabetológia ambulancia és Endokrinológia ambulancia munkáját 1 szakápolói diplomával és podiátriai végzettséggel rendelkező ápoló, 1 felnőtt szakápoló, 1 adminisztrátor mellett dietetikusok is segítik.

A Diabetológia ambulancia hivatalosan akkreditált, rendelkezik azokkal az eszközökkel, melyek az európai színvonalú cukorbeteg szakellátáshoz szükségesek. Az ambulancián jelenleg 4 diabetológus orvos dolgozik. Oktatóhelységgel rendelkezünk (520. rendelő), ahol dietetikusok segítségével történik az újonnan felfedezett cukorbetegek étrendi oktatása, valamint a gondozott betegek reedukációja. Helyben elvégezhetőek az érrendszeri és idegrendszeri szűrővizsgálatok is, melyek alapján eldönthető: további szakvizsgálatra kell-e küldeni a beteget. A gondozás komplex igényeinek megfelelően a dietetikussal-, szakápolókkal történő egyeztetés, valamint az adminisztratív lépések után kerül sor az orvosi vizitre.

A másik fontos szakmai profil, az endokrinológia. Az Endokrinológia Ambulancián jelenleg 4 endokrinológus szakorvos dolgozik. A laboratóriumi háttér, korszerű képalkotó, citológiai és hisztológiai lehetőségek jó feltételeket nyújtanak az endokrin kórképek, többek között a pajzsmirigy, agyalapi mirigy, mellékvese stb. betegségeinek teljes kivizsgálására, majd kezelésére is.

Diabetológia ambulancia és Endokrinológia ambulancia működési rendje:

Előzetes időpont egyeztetéssel történik a betegek ellátása. A gondozásra járó betegek a következő kontrollra pontos időpontot kapnak. Aki még nem járt rendelésünkön, célszerű kezelőorvosával beszélnie az időpont kérése előtt, mert a sürgős jelzésű háziorvosi beutalóval érkező betegeket soron kívül fogadjuk. Bejelentkezés naponta 7:30-8:30 óra, valamint 11:30-12:30 óra között az 555-585-ös telefonszámon lehetséges.

Fekvőbeteg szakellátásban dolgozó orvosaink:

Dr. Taybani Zoltán Jamal (belgyógyász, endokrinológus, diabetológus)

Dr. Bótyik Balázs (belgyógyász, endokrinológus, diabetológus)

Dr. Veres Agneta (belgyógyász szakorvosjelölt)

Dr. Nyitrai Ferenc (belgyógyász szakorvosjelölt)

Dr. Szerencsi Regina (rezidens orvos)

 

Járóbeteg szakellátásban dolgozó orvosaink:

Dr. Taybani Zoltán Jamal (belgyógyász, endokrinológus, diabetológus)

Dr. Bótyik Balázs (belgyógyász, endokrinológus, diabetológus)

Dr. Sprőber Zita (belgyógyász, endokrinológus, diabetológus)

Dr. Tárnok Enikő (belgyógyász, endokrinológus, diabetológus)

 

Előjegyzés kérhető 7:30-8:30 és 14:00-15:00 között az 66/555-585 illetve 66/555-586-os telefonszámon.