BMKK dr Réthy Pál Tagkórház

3. Belgyógyászat-1. Endokrinológia osztály

 

Elhelyezkedés: Belgyógyászati tömb IV. emelet
Kapacitás: 30 ágy

Belgyógyászati mátrix osztályvezető: dr Varga Márta főorvos

Részlegvezető : Dr. Taybani Zoltán Jamal főorvos

Főnővér: Farkas Éva

Telefon:66/55-5562

Email : endokrinbcs@bmkk.eu

 

 

A BMKK Dr. Réthy Pál Tagkórház 3. Belgyógyászat és 1. Endokrinológia osztálya az Intézmény belgyógyászat, valamint diabetológia és endokrinológia szakmai profilú egysége. Az osztályon 10 belgyógyászat-, illetve 20 endokrinológia aktív ágyon sürgősségi és tervezett betegellátás folyik. Az orvosi feladatokat 6 szakorvos (6 belgyógyász, ebből 3 endokrinológus), 1 szakorvos jelölt és 1 rezidens orvos látja el. Az osztályon 12 ápoló (2 diplomás ápoló, 7 felnőtt szakápoló, 2 diabétesz szakápoló, 1 általános ápoló), illetve 2 adminisztrátor dolgozik.

A rendelkezésünkre álló korszerű laboratóriumi és más diagnosztikus háttér lehetővé teszi a diabetes tipizálását, a metabolikus szindróma elemeinek feltérképezését, valamint a specifikus szövődmények felmérését. A kezelés eszköztára és gyakorlata nehezen kezelhető diabéteszesek, szövődményes esetek ellátását is lehetővé teszik. Az osztályra rossz anyagcsere állapot miatt került cukorbetegek ismereteik és gyakorlatuk felmérése mellett dietetikai képzésben is részt vesznek. A diabetes szakápoló a lábápolástól a heveny krízisek elhárításának módozatáig minden fontos kérdést megbeszél a betegekkel. A munkatársak ellenőrzik az inzulinadási technikát, validálják a merőeszközöket. Mindez természetesen csak része a páciens állapotfelmérésének, a kezelés optimalizálásának. Távozáskor a Diabetológia Ambulanciára időpontra hívják vissza a betegeket, lehetőleg korábbi kezelőorvosához, hiszen a krónikus betegségekben, így a cukorbetegségekben is a hosszútávú orvos-beteg bizalom a jó együttműködés alapja. 2004-től az osztály regionális Inzulinpumpa Centrumként is működik, emellett az osztály a hazai bevezetés óta a folyamatos szöveti glukózmonitorozás (CGM) lehetőségével és gyakorlatával is rendelkezik.

A megye lakosai felének endokrinológiai fekvőbeteg szakellátása az osztály feladata. Az endokrin diagnosztika széles profilja lehetővé teszi a legtöbb kórkép felderítését, adott esetben kezelését is. A kivizsgált betegeket részben speciális centrumba irányítjuk, jó munkakapcsolatot ápolunk a szegedi és a debreceni egyetem endokrin részlegeivel. Mindkét egyetem akkreditálta az osztályt endokrin részképzésre.

 

Az osztály a napi munka mellett, a szakmai fejlődés részeként nemzetközi tudományos vizsgálatokban is részt vesz, sőt rendszeresen végez önálló tudományos munkát, melynek eredményei hazai és nemzetközi kongresszusokon kerülnek bemutatásra.

 

Diabetológia ambulancia, Endokrinológia ambulancia, Diabetes Láb Ambulancia

 

Elhelyezkedés: I. Telephely, belgyógyászati tömb, földszint, 515., 516., 518., 519. rendelők

Az Ambulanciák munkájában összesen 8 orvos, 1 szakápolói diplomával és podiátriai végzettséggel rendelkező ápoló, 1 felnőtt szakápoló, 1 adminisztrátor és az intézmény dietetikusai vesznek részt.

 

A Diabetológia Ambulancia a Magyar Diabetes Társaság (MDT) által hivatalosan akkreditált szakellátó hely, rendelkezik azokkal az eszközökkel, melyek az európai színvonalú cukorbeteg ellátáshoz szükségesek. Az ambulancián jelenleg 3 diabetológus orvos dolgozik. Oktatóhelységgel rendelkezünk (520. rendelő), ahol dietetikusok segítségével történik az újonnan felfedezett cukorbetegek étrendi oktatása, valamint a gondozott betegek reedukációja. A gondozás komplex igényeinek megfelelően a dietetikussal, szakápolókkal történő egyeztetés, valamint az adminisztratív lépések után kerül sor az orvosi vizitre. Ambulanciánkon gestatios és pregestatios diabetes gondozása is történik.

A másik fontos szakmai profil, az endokrinológia. Az Endokrinológia Ambulancián jelenleg 4 endokrinológus szakorvos dolgozik. A laboratóriumi háttér, korszerű képalkotó, citológiai és hisztológiai lehetőségek jó feltételeket nyújtanak az endokrin kórképek, többek között a pajzsmirigy, agyalapi mirigy, mellékvese stb. betegségeinek teljes kivizsgálására, majd kezelésére is.

Diabetológia Ambulancia és Endokrinológia Ambulancia működési rendje:

Előzetes időpont egyeztetéssel történik a betegek ellátása. A gondozásra járó betegek a következő kontrollra pontos időpontot kapnak. Aki még nem járt rendelésünkön, célszerű kezelőorvosával beszélnie az időpont kérése előtt, mert a sürgős jelzésű háziorvosi beutalóval érkező betegeket soron kívül fogadjuk.

 

Diabetes Láb Ambulancia:

Előzetes időpont egyeztetéssel történik a betegek ellátása. Az osztály által működtetett speciális rendelés, melynek keretében a diabetes idegrendszeri szövődményei (polyneuropathia), és az alsó végtagi verőérbetegség szűrése, a felismert esetek kezelése, szükség szerint más specialistához történő irányítás történik. A hagyományos diagnosztikus eszközök mellett a kórképek felismerését segíti a vékonyrost neuropathiát korai stádiumban kimutató Q-sense készülék, vagy a boka-kar index mérésére alkalmas BOSI-ABI készülék is.

 

Rendeléső idő, elérhetőség:

 

Diabetológia Ambulancia

Telefon: 555-585, 555-586

Bejelentkezés: 07:30-08:30 és 14:00-15:00 között

Rendelési idő: hétfő-kedd-szerda-csütörtök-péntek: 08:00-11:00

 

Endokrinológia Ambulancia

Telefon: 555-585, 555-586

Bejelentkezés: 07:30-08:30 és 14:00-15:00 között

Rendelési idő: hétfő-kedd-szerda-csütörtök: 08:00-11:00

 

Diabetes Láb Ambulancia

Telefon: 555-585, 555-586

Bejelentkezés: 07:30-08:30 és 14:00-15:00 között

 

 

Fekvőbeteg szakellátásban dolgozó orvosaink:

 

Dr. Taybani Zoltán Jamal (belgyógyász, endokrinológus, diabetológus)

Dr. Bótyik Balázs (belgyógyász, endokrinológus, diabetológus)

Dr. Fehértemplomi Katalin (belgyógyász, endokrinológis szakorvos)

Dr. Veres Agneta (belgyógyász, endokrinológus szakorvos)

Dr. Zatykó Máté (belgyógyász, endokrinológus szakorvos)

Dr. Szerencsi Regina (belgyógyász szakorvos)

Dr. Csatári Gergő (belgyógyász szakorvos)

Dr. Géczi Barnabás (rezidens orvos)

 

Járóbeteg szakellátásban dolgozó orvosaink:

 

Dr. Taybani Zoltán Jamal (belgyógyász, endokrinológus, diabetológus)

Dr. Bótyik Balázs (belgyógyász, endokrinológus, diabetológus)

Dr. Fehértemplomi Katalin (belgyógyász, endokrinológus, diabetológus)

Dr. Tárnok Enikő (belgyógyász, endokrinológus, diabetológus)

Dr. Veres Agneta (belgyógyász szakorvos)

Dr. Zatykó Máté (belgyógyász szakorvos)

Dr. Szerencsi Regina (belgyógyász szakorvos)

Dr. Csatári Gergő (belgyógyász szakorvosjelölt)

 

 

 

Előjegyzés kérhető 7:30-8:30 és 14:00-15:00 között az 66/555-585 illetve 66/555-586-os telefonszámon.