A Békés Megyei Központi Kórház Hematológia Osztálya 1995-től a Covid járvány kezdetéig a gyulai tagkórházban az I. Belgyógyászati Osztály részlegeként működött. A pandémia kitörésekor a hematológiai fekvő- és járó beteg ellátást áthelyezték a békéscsabai tagkórházba, ahol a járvány valamennyi hulláma alatt daganatos betegeket kezelő osztályként mindvégig folyamatosan ellátta a megye hematológiai betegeit. Miután a hematológiai ellátás működéséhez szükséges speciális feltételek biztosítása a gyulai tagintézményben már évek óta problémát jelentett az intézmény vezetése 2020 márciusában úgy döntött, hogy a hematológiát önálló osztályként immáron véglegesen Békéscsabán szervezi újjá, ahol a szükséges infrastrukturális feltételek rendelkezésre álltak, illetve könnyen kialakíthatóak voltak.

Így került a hematológiai osztály a békéscsabai tagkórház belgyógyászati tömbjének IV. emeletén a jelenlegi, immáron végleges helyére. Osztályunk megyei feladatokat lát el: a megye mindhárom kórházának konzíliárusi feladatait, illetve hematológiai fekvőbetegeinek kezeléseit végezzük. A 15 db hematológiai fekvőbeteg ágy mellett az ambulanter végzett úgynevezett kúraszerű ellátás biztosításához további 3 kezelőágy áll rendelkezésre. Valamennyi kórterem saját fürdőszobával és wc-vel ellátott. A 2-3 ágyas kórtermek mellett az immunrendszer károsodása, illetve a kritikusan alacsony fehérvérsejt szám miatt fokozott fertőzési kockázatnak kitett betegek ellátására 2 db 1 ágyas izolációs kórtermünk van, melyből az egyik zsilippel is rendelkezik. Így osztályunk megkapta II.B progresszivitási szintű besorolást.

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar oktató osztályaként évek óta részt veszünk az orvostanhallgatók, a rezidensek és a szakorvosok képzésében. Rendszeresen részt veszünk előadóként és üléselnökként is a hazai és nemzetközi hematológiai tudományos kongresszusokon.

Közel 20 éve folytatunk kezeléseket klinikai vizsgálatokban, melyek során számos betegünk juthatott idő előtt új, hatékony, de még ne törzskönyvezett gyógyszerekhez. Ennek kapcsán több az eredményekről beszámoló neves tudományos folyóiratban szerepeltünk társszerzőként.

Az elmúlt évek új innovatív gyógyszerei drámai javulást hoztak a hematológiai betegségek lefolyásában és prognózisában, egyre több hematológiai betegség vált akár véglegesen is gyógyíthatóvá. Ezen kezelések többsége osztályunkon is hozzáférhető. Számos betegünk esetében végeztek őssejt-transzplantációt,,amelyhez szükséges előzetes kezelések szintén osztályunkon történtek.

Az összevont kórház legnagyobb vérfelhasználója vagyunk.

Az osztályhoz 2 szintén megyei szintű ellátást végző ambulancia tartozik, ahol évente közel 10.000 járó beteget látunk el.

Egy külön speciális rendelésen (hemofília, thrombofília) végezzük, lezajlott thromboembóliás és vérzékenységi állapot miatt beutalt betegek kivizsgálását és gondozását.

 

Munkatársaink:

Orvosok:

Dr. Jakucs János belgyógyász-hematológus szakorvos, osztályvezető főorvos

Dr. Orosi Norbert belgyógyász-hematológus szakorvos, adjunktus

Dr. Balla Evelin hematológus szakorvos jelölt

Dr. Hallai Henrietta hematológus szakorvos jelölt

 

Szakdolgozók:

Fekete Beáta osztályvezető főnővér

Gyurkó Pál osztályvezető ápoló helyettes

Albert Csilla

Andrékó Mónika

Halycsik Zsanett

Karsai Éva

Kor Veronica Orsolya

Kui Gyöngyi Cosmina

Miklós Marianna Katalin

Samu Fruzsina

Szalai-Roncsek Anita

Banyár Brigitta

 

Orvos írnok:

Antalné Sinkovits Emese

Besenyeiné Földesi Judit

 

Szakrendelői asszisztens:

Kovácsné Virágos-Tóth Jolán

Filóné Chovan Éva

 

 

Hematológiai rendelések:

 

Osztályos hematológia szakrendelés: Belgyógyászati tömb IV. emelet (az  osztály területén )

Telefon: 06/66-555-268

Rendelési idő:

Hétfő 10-12 óráig, Kedd 10-12 óráig, Szerda 10-12 óráig, Csütörtök 10-14 óráig

Hematológia ambulancia: Sebészeti tömb I. emelet 431.(központi labor mellett)

Telefon: 06/66-555-810

Rendelési idő:

Hétfő 11-13 óráig, Kedd 11-13 óráig, Szerda 11-13 óráig, Csütörtök 11-15 óráig

 

Az osztály elérhetősége: telefon: 06/66-555-784, e-mail: hematologia@bmkk.eu

 

Publikációk:

 

Publikációs jegyzék dr Jakucs

Dr. Orosi Norbert Publikáció

Dr. Balla Evelin Publikáció