Az Idegsebészeti Osztály munkája
Kórházunkban 1990 óta van idegsebészeti ellátás, 1992-től idegsebészeti részlegként, majd 2005-től önálló osztályként működik. Kezdetben koponya és gerinc sérültek ellátása volt a fő tevékenységünk, de mára már szinte az idegsebészeti betegségek teljes skáláját gyógyítjuk, igen magas színvonalon.
Munkánk fő jellemzője, hogy igyekszünk betegeinket a kor színvonalának megfelelően a legmagasabb szinten ellátni. Műtéti tevékenységünket a minimalinvazivitás (a legkisebb műtéti behatolásokat alkalmazó műtéti technika) jellemzi. Ez elmondható mind a gerinc betegségekre, mind a koponyán belüli elváltozások kezelésére. Ez a fajta műtéti ellátás komoly felkészültséget igényel mind anyagi, mind szakmai szempontból. Az elmúlt 27 évben sikerült egy olyan műszerparkot kialakítani, amely megfelel ezeknek az elveknek, és a legnagyobb biztonságot nyújtja betegeinknek, a legkisebb műtéti terhelés mellett. Rendelkezünk endoszkópos rendszerrel a koponyán belüli beavatkozásokhoz és a gerinc műtétekhez is. Műtéteink során a legkorszerűbb titán alapanyagú egyszer-használatos rögzítő eszközöket használjuk. Több olyan műtéti technikát honosítottunk meg melyeket a mai napig is egyedülállóan végzünk az országban. Ezek például a bőrön keresztül (tűszúrással) végzett porckorong eltávolítás, vagy zsugorítás, az elölről végzett gerincstabilizálások anatómiai implantátumokkal, csigolyatest pótlás szintén szúrásos behatolásból. Több gerincstabilizáló implantátumot is mi alkalmaztunk először hazánkban az elmúlt években, ezek azóta országszerte elterjedtek. Klinikákat megelőzve alkalmaztunk a koponyán belüli beavatkozásokhoz endoszkópot (olyan optikai rendszer mely lehetővé teszi kis behatolásból bizonyos területek áttekintését és műtéti beavatkozások elvégzését), így szintén egy kis nyíláson keresztül bevezetett eszközzel tudjuk kezelni az agykamrán belüli elváltozásokat, vagy az agyban lévő tömlőket. Az új beavatkozási formáknak köszönhetően betegeink gyorsabban és kisebb kockázattal gyógyulnak.
A betegségek kezelése során mindig a betegek érdekeit tartjuk szem előtt. Ezért a kórházi tartózkodást igyekeztünk a minimálisra csökkenteni, a betegeket ambulanter vizsgáljuk ki, így a műtétre nem kell napokat várni. Az érzéstelenítés során is a legkisebb kockázattal járó beavatkozásokat ajánljuk betegeinknek. Azt, hogy milyen kezelési eljárást alkalmazunk, mindig a beteg dönti el, megfelelő tájékoztatást követően. Igyekszünk a konzervatív kezelési módszereket vagy a kis kockázatú terápiás beavatkozásokat előtérbe helyezni. Az osztályon igen nagy hangsúlyt fektetünk a betegek emberközpontú ápolására. Az osztályon dolgozó kis csapat minden tagja elfogadja ezt az elvet, munkáját ennek megfelelően végzi. Nővéreink az elmúlt években több kutatást is végeztek, annak érdekében, hogy a megváltozott gyógyítási módszerekhez megfelelően változtathassák az ápolást és a beteg felvilágosítást. Osztályunkon, gyógytornász irányítja a betegek mobilizálását, rehabilitációját és életmódi tanácsokat is ad a betegségek jellegének megfelelően. Célunk nem a betegségek gyógyítása, hanem a beteg emberek szervi bajainak kezelése oly módon, hogy ezt a lelki komfort helyreállása is kövesse, mert csak így lehetséges az egészség vagy egy ahhoz közeli állapot visszanyerése. Az osztály dolgozói folyamatosan képzik önmagukat, rendszeresen tartanak előadásokat hazai és nemzetközi fórumokon is. Elért eredményeiket
szakdolgozatokban és szakfolyóiratokban teszik közzé. Az osztályon kezelt betegek elégedettségét folyamatosan figyeljük, ezzel mérve le munkánk hatékonyságát.
Betegforgalmunk az utóbbi években nagymértékben meg növekedett, műtéteink száma 400 fölött van. Pácienseink az ország minden részéből érkeznek. Lassan szükségessé válik a kapacitásának a bővítése.
Dr. Lapis István osztályvezető főorvos