Elhelyezkedése: A belgyógyászati épülettömb V. emeletén található járó- és fekvőbeteg részlegünk.

Munkatársaink:

Osztályvezető: Dr. Abdulrahman Abdulrab, főorvos 

Részlegvezető: Dr. Kolozsi Anita, gyermekendokrinológus főorvos

Főnővér: Asztalosné Guttin Andrea, csecsemő- és gyermekápoló

Orvosaink: 1 fő gyermekendorinológus főorvos, 2 fő csecsemő-és gyermekgyógyász szakorvos (részmunkaidőben), 1 fő szakorvos jelölt (részmunkaidőben), 2 fő tartósan távollévő rezidens és részmunkaidős csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos.

Szakdolgozóink száma: 13 fő, ebből 3 fő asszisztens (melyből 1 fő diabetológiai szakápoló és edukátor, 1 fő légzőszervi szakápoló képzettséggel is rendelkezik). Az osztályon 10 nővér dolgozik, ebből 1fő diplomás ápoló, 8 fő csecsemő- és gyermekápoló, 1 fő gyakorló csecsemő- és gyermekápoló.

Adminisztratív munkakörben 1 fő egészségügyi ügyvitelszervező dolgozik. Osztályunk tisztaságáról 1 fő takarítónő gondoskodik.

 

Fekvőbeteg férőhelyek száma: 30 fő

 

Részlegünk bemutatása:

A 2016-ben történt békés megyei Dr. Réthy Pál és Dr. Pándy Kálmán Tagkórház integrációját követően osztályunk a gyulai megyei gyermekosztály békéscsabai részlegeként endokrin és diabetes profilt indított. A gyermekgyógyász szakorvosi képzés akkreditált képzőhelye. A megyei gyermek endokrinológia, diabetológia és pumpacentrumában a járóbeteg szakrendelésen túl, lehetőség nyílik osztályos kivizsgálásra (növekedés zavar, túlsúly, pajzsmirigy és anyagcsere betegségek), diabetes edukációra, reedukációra, inzulinpumpa felhelyezésre. A túlsúlyos gyermekek dietetikai oktatására, rendszeres napi gyógytornájára hangsúlyt fektetünk.

Általános gyermekgyógyászati esetek, szakszerű ambuláns- és fekvőbeteg ellátása történik városi, kórházi progresszivitási szinten.

Két kórterem őrző monitorral lett felszerelve, biztosítva a fokozott megfigyelést igénylő kis betegek szoros követését. Volumetrikus infúziós pumpák, monitorok több beteg párhuzamos ellátására rendelkezésünkre állnak. Az intenzív ellátást igénylő, illetve fertőző beteg gyermekeket a gyulai részlegünkre helyezzük át.

Osztályunk a kórház ötödik emeletén található egy folyosón a gyermekgyógyászati szakrendelésekkel, illetve a Covid és fertőző betegek átmeneti elkülönítésére kijelölt láz zónával.

A barátságos mesevilágot tükröző folyosó, játékok, televízió már belépéskor oldják a gyermekek és szülők feszültségét várakozás idejére. Osztályos felvétel kapcsán a szülőknek lehetőséget biztosítunk a beteg gyermekével egy kórteremben való elhelyezésre, étkezésre, a bent tartózkodás teljes időtartamára. Minden kórteremben televízió, illetve játszószoba teszi elviselhetőbbé a kórházban töltött napokat. 4 kórterem teljeskörű, tematikus felújítása történt meg, egyedi dekor elemek, világítástechnika beépítésével.

A Szülészeti Osztályról újszülöttkori megbetegedéssel áthelyezésre kerülő újszülöttek rooming-in ellátásban részesülnek. Édesanya maga ápolhatja, etetheti kisbabáját, kényelmes, klimatizált, szoptatós fotellel, szoptatós párnával, légzésfigyelő monitorral, újszülött ellátáshoz szükséges minden eszközzel felszerelt kórtermeinkben. Hangsúlyt fektetünk az anyatejes táplálásra, védőnői és szakmai tanácsokkal segítjük a kismamákat, figyelve az anya és újszülött összehangolódására.

A Viharsarki Koraszülött mentő segítségével, minden intenzív ellátást igénylő kora- és újszülött baba az elsődleges ellátás után a gyulai PIC- be kerül, további gyógykezelés céljából.

Pályázatok és támogatók révén beszerzésre került modern diagnosztikai eszközök (mobil ultrahang gép, InBody 270, ABPM, EKG készülékek, digitális magasság- és súlymérők, vérgáz analizátor, vizeletautomata, vénakereső, új defibrillátor), sürgősségi táska a minőségi betegellátást tették lehetővé. A túlsúlyos páciensek fogyásának elősegítésére, egészségmegőrzés érdekében konditerem kialakítása valósult meg.

Elkötelezetten veszünk részt a megyeszékhelyen működő szakképzési centrummal szoros együttműködésben az ápoló képzésben. Célunk a jövő ápoló utánpótlás szakmai felkészültségének támogatása, motiválása.

A nővérek és orvosok folyamatos szakmai belső továbbképzése és pontszerző konferenciákon való részvétel során frissítik tudásukat. Az osztályon folyó külföldi kutatómunka új lehetőséget hoz a gyermek diabetes ellátás során.

A gyermek endokrin és diabetes szakrendelés heti 30 órában foglalkozik betegellátással, az osztályos munkával párhuzamosan. A gyermekgyógyászati szakrendelésen előjegyzés alapján lehetőség nyílik laktóz-, fruktóz terhelésre, ABPM felhelyezésre.

A jövőben célunk a növekedési hormoncentrum engedélyeztetése, a diabetes ellátásban résztvevő szakszemélyzet bővítése, a szakambulanciák profiljának fejlesztése, a gyermekgyógyászati szakorvos utánpótlás biztosítása, kórtermek további modernizálása.