Nukleáris Medicina Osztály

Rendelés helye:
Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház
Gyula, Semmelweis u. 1.
Központi Diagnosztikai Tömb II. emelet.
Telefon: 06/66 526-526 /mellék: 2223/
E-mail: gyulaizotop@bmkk.eu

Rendelési idők:
hétfő – péntek: 07.00 – 14.00

Az osztály története:
  A Pándy Kálmán Megyei Kórház Izotópdiagnosztikai Laboratóriuma 1963-ban alakult. Első vezetője Dr. Jusztusz György volt, majd közel 40 éven keresztül Dr. Lőrinczy Endre főorvos úr kimagasló szakmai tudásával irányította és fejlesztette osztályunkat.
  2005. óta Dr. Bakos Magdolna vezeti az osztályt, mely a korszerű izotópdiagnosztikai vizsgálatokkal, a daganatterápiás lehetőségek bevezetésével mára már Nukleáris Medicina Osztállyá nőtte ki magát.
  Osztályunk Békés megye egyetlen ilyen profilú osztálya, mely a régió teljes lakosságát ellátja. In vivo és in vitro részlegünk diagnosztikus vizsgálatai mellett lehetőségünk van daganatos betegek izotópos fájdalomcsillapító terápiájára, valamint pajzsmirigy túlműködés kezelésére radio-jódterápia segítségével.

 

Munkatársak:

Dr. Bakos Magdolna osztályvezető főorvos nukleáris medicina szakorvos
Dr. Szugyiczki Viktória nukleáris medicina szakorvos
Dr. Bíró Blanka Renáta rezidens orvos
Kolozsi Zoltán klinikai sugárfizikus
Perei Hajnalka informatikus rendszergazda
Dohányosné Heczler Erika vezetőasszisztens / nem orvos diplomás/ radiofarmakológiai szakasszisztens
Árgyelánné Patkás Mária vezető asszisztens helyettes/nukleáris medicina szakasszisztens
Kóráné Szabó Annamária vezető asszisztens helyettes/nukleáris medicina szakasszisztens
Baloghné Tatár Krisztina nukleáris medicina szakasszisztens/nem orvos diplomás/
Feketéné Szilágyi Margit nukleáris medicina szakasszisztens
Kis-Pál Istvánné nukleáris medicina szakasszisztens
Liptai Réka Eszter

Bálint-Bogár Katalin

segédasszisztens

adminisztrátor

Csigéné Szappanos Erzsébet takarítónő

 

Izotópos vizsgálatokról általában:
  A vizsgálat során Ön a vizsgálat céljának megfelelő, radioaktív izotóppal jelölt gyógyszert kap vénás injekció formájában (esetleg szájon át vagy belélegezve), amelyet a vizsgálóeljárásoktól függő idő alatt a vizsgálandó szerv felvesz, tárol vagy kiürít, ezért különböző idejű várakozás után kezdjük el a felvételek elkészítését.

Ez az idő már a vizsgálat része, kérjük, ne tekintse ezt felesleges várakozásnak.

  A testből kilépő sugárzást speciális érzékelő – egy gamma ill. SPECT kamerának nevezett mérőműszer – észleli és a mérési adatokat számítógépbe vezeti, aminek segítségével a vizsgált szervről kétdimenziós vagy keresztmetszeti képeket hozunk létre.

  Az eljárás – mivel a beadott radioaktív anyag 24-72 órán belül lényegében lebomlik, majd (részben már nem is sugárzó formában) kiürül – minimális sugárterheléssel jár (pl. a mellkas röntgenátvilágításához képest a sugárterhelés kevesebb). A sugárterhelés mértéke még ismételt vizsgálatok esetében sem veszélyezteti a vizsgált személyt. Mivel a beadott anyagok többsége a vesén keresztül választódik ki, a kiürülés gyorsítására – és így a sugárterhelés további csökkentésére – javasolt a vizsgálat utáni két napon sok folyadékot fogyasztani.

  Várandós és szoptató nők, kisgyermekek, valamint családtagjaik vizsgálata esetén speciális szabályok érvényesek, ilyen esetben feltétlenül kérje a nukleáris medicina (izotóp) szakasszisztens tanácsát.

  Kérjük tisztelt betegeinket, hogy csak szükség esetén jöjjön Önökkel kísérő személy a felesleges sugárterhelés elkerülése végett. A vizsgálatra kísérőnek gyermeket ne hozzanak magukkal!

  Maga az eljárás a vizsgált szervtől függően változó ideig, általában 20-60 percig tart, az esetek többségében fekvő helyzetben. A vizsgálatot a vizsgáló eszköz mozgásának halk zaja kíséri, ezen kívül Ön semmit nem észlel, a vizsgálat teljesen fájdalommentes. A készülékből sugárzás nem lép ki (azt csak detektálja). A készülék a CT-től és az MR-től eltérően nem teljesen zárt, így a klausztofóbia általában nem jelent problémát a vizsgált betegeknek. 

 

  Ha az orvos úgy rendeli, a standard vizsgálati protokollok szerint elkészített felvételeken kívül még kiegészítő SPECT/CT felvételek is készülhetnek. A SPECT és CT felvételek egymás után, a beteg változatlan testhelyzetében készülnek el, így térben illeszkednek egymáshoz. A CT vizsgálat során csak olyan elváltozások jelennek meg, melyek már szerkezeti átalakulást okoznak az adott szervben, míg a SPECT vizsgálat a megváltozott működést jeleníti meg, ami még nem feltétlenül jár szerkezeti eltéréssel. A két vizsgáló eljárás egyidőben történő elkészítésével egyszerre nyerhetünk alaki és funkcionális információt a vizsgálandó szervekről, így az elváltozás hamarabb felfedezhető, pontosabban meghatározható. 

 

Általános előkészületek a vizsgálat napján:

  • A vizsgálataink előjegyzés alapján történnek (kivétel a heliprobe-teszt és a vérvétel). Ezért szíveskedjék az időpontot pontosan betartani, mert az anyag bomlása miatt késés esetén nem tudjuk elvégezni a vizsgálatot.
  • Jelentkezéskor hozza magával beutalóját, személyi igazolványát, TB kártyáját, előző leleteit, zárójelentéseit.

A vizsgálati eredmény: néhány nap alatt elkészül. Kérheti a lelet postázását, vagy megbeszélt időpontban átveheti Ön vagy meghatalmazottja. Ezt mindig a vizsgálatot végző asszisztenssel kell egyeztetnie.

Kérjük Önt, amennyiben az előjegyzett vizsgálatra nem tud eljönni, osztályunkat munkanapokon 13 óráig a 06/66-463-763-as vagy 06/66-526-526-os telefonszámon a 2223-as melléken értesítse.

 

Az  Ön vizsgálatának megfelelő előkészítés szükségességéről és a speciális teendőkről beutaló orvosa tájékoztatja vagy a 2223-as melléken kérhet információt.

  Amennyiben a tájékoztató – illetve a vizsgálat részletesebb leírása – elolvasása után további kérdései lennének, kérjük, hogy ezeket a vizsgálatot végző asszisztensnek tegye fel.

 

In vivo diagnosztikai vizsgálataink:

 

Agyi perfúziós SPECT vizsgálat: 

A páciens otthoni előzetes előkészítést nem igényel. Ehet, ihat, gyógyszereit beveheti vizsgálat előtt.

 

Csontszcintigráfia: 

A páciens otthoni előzetes előkészítést nem igényel. Ehet, ihat, gyógyszereit beveheti vizsgálat előtt. 1 liter folyadékot kell magával hoznia, melyet a radiofarmakon injektálását követően kell elfogyasztania. 

 

Háromfázisú csontszcintigráfia: 

A páciens otthoni előzetes előkészítést nem igényel. Ehet, ihat, gyógyszereit beveheti vizsgálat előtt. 1 liter folyadékot kell magával hoznia, melyet a radiofarmakon injektálását követően kell elfogyasztania.

 

Dinamikus veseszcintigráfia (furosemid, tenziomin): 

Fontos, hogy a páciens jól hidrált állapota. Csecsemők esetében a vizsgálat előtt egy órával egy extra táplálást kaphatnak (anyatej/tápszer), nagyobb gyermeket ösztönözni kell 250-500 ml folyadék elfogyasztására, felnőttek esetében 0,5-1 liter folyadék elfogyasztása az ideális. Ha a kért folyadékmennyiséget nem fogyasztotta el a beteg mire osztályunkra érkezik, akkor a vizsgálat előtt a váróban a dehidráltság elkerülése érdekében el kell fogyasztania a folyadékot. Ehet, ihat, gyógyszereit beveheti vizsgálat előtt.

A tenziominnel érzékenyített dinamikus veseszcintigráfia vizsgálat esetében kezelőorvosával egyeztetve ACE-gátló típusú gyógyszerét 1 nappal vizsgálat előtt hagyja ki.

 

Statikus veseszcintigráfia:

Gyermek esetében legalább 0,5 liter, felnőttek esetén legalább 1liter folyadékot fogyasszon el a páciens, mire a vizsgálatra megérkezik. Ha a páciens a kért folyadékmennyiséget nem fogyasztotta el, akkor a vizsgálat előtt a váróban a dehidráltság elkerülése érdekében el kell fogyasztania. 

 

Szívizom perfúzió szcintigráfia Tc-99m-mal: 

A betegnek éhgyomorral kell érkeznie. Nitrát tartalmú gyógyszert, illetve tapaszt ne használjon a vizsgálat napján, béta blokkolót, koffein-tartalmú gyógyszert, aminophylline-tartalmút (Aminophylloinum retard, Diaphyllin) vizsgálat előtti napon se. 

Inzulinos cukorbeteg, a kezelőorvos által beállított terápia szerint adja az injekciót, és egyen. (A kihagyni szükséges gyógyszereket és az inzulin beállítást a beutaló orvosnak kell előre egyeztetnie és elmagyaráznia a betegnek.) Koffein-származékot tartalmazó ételt-italt ne fogyasszon (kávé, tea, kóla, energiaital, kakaó, csokoládé).

 

Szívizom életképesség vizsgálata Tl-201-kloriddal:

A betegnek éhgyomorral kell érkeznie és a vizsgálati idő alatt (kb. 5 órán át) sem szabad étkeznie (Inzulinos cukorbetegek esetében az éhgyomri állapot tartása előzetes egyeztetést igényelhet a kezelőorvossal). Kávé, gyógyszerek bevétele sem megengedett (csak szükséges, elhagyhatatlan gyógyszerek). 

 

Ventriculographia:

A páciens otthoni előzetes előkészítést nem igényel. Ehet, ihat, gyógyszereit beveheti vizsgálat előtt.

 

Szívamyloidosis vizsgálata:

A páciens otthoni előzetes előkészítést nem igényel. Ehet, ihat, gyógyszereit beveheti vizsgálat előtt.

 

Retrobulbaris SPECT vizsgálat Tc-99m-DTPA-val:

A páciens otthoni előzetes előkészítést nem igényel. Ehet, ihat, gyógyszereit beveheti vizsgálat előtt.

 

Háromfázisú májszcintigráfia:

A páciens otthoni előzetes előkészítést nem igényel. Ehet, ihat, gyógyszereit beveheti vizsgálat előtt.

 

Statikus máj-/ kolloid máj-lépszcintigráfia:

A páciens otthoni előzetes előkészítést nem igényel. Ehet, ihat, gyógyszereit beveheti vizsgálat előtt.

 

Choleszcintigráfia (HIDA):

Az epehólyaggal rendelkező betegek 1 tábla tejcsokoládét, laktózintolerancia vagy egyéb

érzékenység esetén 1 szendvicset hozzanak magukkal, melyet a vizsgálat során az epehólyag kontrakciójának provokációjára használunk fel. 

Az epehólyag eltávolításon átesett betegeknek nem szükséges éhgyomorral érkezniük, egyébbel nem kell készüljenek.

 

Dinamikus nyálmirigyszcintigráfia:

A pácienst megkérjük, hogy mire megérkezik az osztályra fél liter folyadékot fogyasszon el. Ha ez nem történt meg, akkor a vizsgálat előtt a váróban a jól hidráltság érdekében el kell fogyasztania a folyadékot. A vizsgálatra egy citromot hozzon magával.

 

Gastrooesophagealis reflux szcintigráfiás vizsgálata:

Telt gyomorral szükséges a vizsgálatra érkeznie a páciensnek. Ha esetlegesen nem telt gyomorral érkezett, megkérjük a pácienst, hogy étkezzen.

 

Gyomorürülés vizsgálata:

A páciens éhgyomorral jöjjön a vizsgálatra (ha a vizsgálatra reggel kerül sor, akkor a beteg éjféltől már ne egyen semmit). A vizsgálatra 2 db nyers tojást és 2 szelet kenyeret szükséges a páciensnek hoznia. Ha a páciens nem tolerálja a teszt-ételt, akkor a vizsgálatot nem végezzük el. Az inzulinos diabeteses beteg a vizsgálatra hozza magával az inzulin adagját és vércukormérő készülékét. A gyomor ürülését befolyásoló gyógyszerek kihagyása egyedi elbírálást igényel, melyet kezelőorvosa határoz meg. 

 

Heliprobe teszt:

A vizsgálat teljes éhgyomorra történik, legalább 6 órának el kell telnie az előző étkezéstől számítva. A betegnek vizsgálat előtt dohányozni, illetve fogat mosni sem javasolt a megfelelő vizsgálati eredmény érdekében. Az antibiotikum kihagyás legalább 4 hétig szükséges, az ideális javasolt kihagyás 6 hét. A gyomorsavcsökkentő gyógyszerek javasolt kihagyási ideje 2 hét.

 

Gallium szcintigráfia (krónikus gyulladásos folyamat, tályog kimutatására):

Hasi folyamatok vizsgálatakor orális (esetleg beöntéses) hashajtás szükséges lehet, melyről orvosi konzultáció után történik döntés. Egyéb esetekben a páciens ehet, ihat, gyógyszereiet beveheti.

 

Jelzett fehérvérsejt szcintigráfia:

A betegnek, ha a kérdéses terület a hasi régió, akkor célszerű a vizsgálatra éhgyomorral érkeznie, vizsgálat előtt legalább 4 órás éhezés szükséges. Esetleges antibiotikum terápia esetén az antibiotikum kihagyása szükséges, melyet a kezelőorvos és nukleáris medicina szakorvos egyeztet.

 

Inhalációs és perfúziós tüdőszcintigráfia:

A páciens előzetes előkészítést nem igényel. Ehet, ihat, gyógyszereit beveheti vizsgálat előtt.

 

Jód egész test szcintigráfia:

A beutaló kezelőorvosnak kell a beteget előkészíteni a vizsgálatra, mely során a betegnek 4 hétig ki kell hagynia az L-thyroxint, majd 2 hétig a trijódthyronint. Ha a beteg nem tudja kihagyni a hormonpótló gyógyszereit, akkor a jód egész test szcintigráfia előtt, a beadás előtti kettő napon rekombináns TSH (Thyrogén) adása szükséges két egymást követő napon, mely során intramuscularisan 0,9-0,9 mg Thyrogén kerül beadásra. Rekombináns TSH adása esetén a beteg a harmadik napon kapja meg a 131-Ikapszulát. A betegnek a 131-I-natriumjodid-kapszula beadására éhgyomorral kell érkeznie. A vizsgálat előtt 7-14 napig, illetve a vizsgálat ideje alatt javasolt a betegnek jódszegény diétát tartania, a megfelelő vizsgálati eredmény érdekében célszerű elkerülni a jódexpozíciót.

 

MIBG szcintigráfia:

A vizsgálat előtt a pajzsmirigy blokkolása szükséges, melyet a beutaló

kezelőorvos készít elő, szükség esetén nukleáris medicina szakorvossal konzultáció történhet. A javasolt gyógyszerek kihagyása egyedi elbírálást igényel.

 

Kéz-láb perfúzió vizsgálata:

A páciens otthoni előzetes előkészítést nem igényel. Ehet, ihat, gyógyszereit beveheti vizsgálat előtt.

 

Lymphoszcintigráfia:

A páciens otthoni előzetes előkészítést nem igényel. Ehet, ihat, gyógyszereit beveheti vizsgálat előtt.

 

Sentinel-nyirokcsomó jelölés:

A páciens otthoni előzetes előkészítést nem igényel. Ehet, ihat, gyógyszereit beveheti vizsgálat előtt.

 

Mellékpajzsmirigy szcintigráfia:

A páciens otthoni előzetes előkészítést nem igényel. Ehet, ihat, gyógyszereit beveheti vizsgálat előtt.

 

Pajzsmirigyszcintigráfia Tc-99m-mal:

A páciens otthoni előzetes előkészítést nem igényel. Ehet, ihat, gyógyszereit beveheti vizsgálat előtt. 

 

Pajzsmirigyszcintigráfia MIBI-vel:

A páciens otthoni előzetes előkészítést nem igényel. Ehet, ihat, gyógyszereit beveheti vizsgálat előtt.

 

Tc-99m Tektrotyd szcintigráfia:

Ha a beteg Sandostatin terápiát kap már, akkor a vizsgálatot megelőzően 4-6 héttel hagyja ki, melyet a kezelőorvosával egyeztetnek. Fontos a bő folyadékfogyasztás, melyre a beteg figyelmét fel kell hívni. Egyes esetekben szükség lehet enyhe hashajtó bevételére az injekció beadása előtti estén, majd még 2 napig, ezt a típusú előkészítést a kezelőorvos és nukleáris medicina szakorvos egyezteti.

 

Meckel-diverticulum vizsgálat:

A vizsgálat teljes éhgyomorra történik, legalább 6 órának el kell telnie az előző étkezéstől számítva.

 

In vitro vizsgálataink:

 

Renin- és aldoszteronszint mérése: 

Az érkező beteg, már vizsgálat előtt 2 órával legyen ébren. A javasolt gyógyszerek kihagyása egyedi elbírálást igényel! 

 

Terápiás kezelések:

 

Csontmetasztázisok fájdalomcsillapító terápiája:

A betegnek a terápiára való alkalmasság kritériumainak meg kell, hogy feleljen és javasolt a beteg jól hidráltsága, egyéb előkészítést nem igényel a terápia.

 

I-131 izotóppal történő kezelés jóindulatú pajzsmirigy megbetegedésekben:

A kezelőorvosnak egyeztetnie kell a beteggel a gyógyszereket a terápia előtt, a javasolt gyógyszereket a betegnek megfelelő ideig ki kell hagynia. A kezelés előtt 2 hétig jódszegény étkezés ajánlott (Jelentős jódtartalmú ételek: jódozott só, tengeri só, tej és tejtermékek, tojás, tengeri halak, jóddal készített kenyér, zeller, jódtartalmú multivitaminok, vörös ételfestéket tartalmazó ételek, torma, pácolt és füstölt élelmiszerek, szója, hamburger). Az izotópot tartalmazó kapszula lenyelése éhgyomorra történik, utána 1 órán át nem lehet étkezni.