Időpontfoglalás a szakrendelésre

Minden nap 07.00 órától 15.00 óráig folyamatosan hívhatják call centerünk munkatársait a 06 66  555  444 telefonszámon időpont egyeztetésért. 

Előjegyzés kérhető az idopontfoglalas@bmkk.eu e-mail címen, amelyen keresztül az időpont válaszlevélben kerül megküldésre.

Orvos:
Dr. Gulyás Mária

 

Rendelés helye:

I. emelet
104-es ajtó

 

Bőrgyógyászati szakrendelés

és Nemibeteggondozó
Rendelési idő:
Hétfő—Péntekig 8–14 óráig
A rendelésre előjegyzés szükséges!Beutaló nem szükséges!
       Telefonszám+36 66/555 444  
  — Call center —Minden munkanapon 7-15 óráig hívható!
Házi orvosi beutaló: csak sürgős esetben kell!!
 
Kivételesen—keddtől csutörtökig 12-14 óra között hívható a bőrgondozó is—ezen a számon–-06666/526-526/mellék 6524
— nemi betegség vagy annak gyanúja esetén,
—súlyosabb,testszerte jelentkező bőrtünetek esetén,
—hónapok óta tartó kínzó viszketés, .
—lázas állapottal járó orbánc esetén,
—övsömör-zoster- gyanú esetén.
Ekkor lehetóség van bőrgyógyász konzultációra telefonon–és ekkor kap előjegyzést a vizsgálatra a beteg.
Az általános bőrgyógyászati  vizsgálat,kivizsgálás és nemibeteggondozói feladatok mellett,-
–Epicutan-testet végzünk/általános ill. fogászati anyagokkal.
–virusos szemölcsök,.egyes kisebb bőrdaganatok folyékony nitrogénnel való fagyasztása -cryotherápia –történik.

 

Bőr- és Nemibeteggondozó

“Az emberi nemnek hivatása nem rontás, pusztítás, megsemmisítés,
hanem, hogy munkáljon, alkosson, teremtsen.”
(Széchenyi István: Por és sár)

A Bőr- és Nemibeteggondozó története, jelenlegi működése
Az ambuláns (járó) bőrbetegek ellátása kezdetben a jelenlegi Vérellátó Állomás, majd 1945-től a jelenlegi Drogambulancia helyén történt. 1975-ben költöztünk a Rendelőintézet I. emeletére. A nemibetegek kezelése hosszú évtizedeken keresztül osztályos keretek között folyt. A bőr – és nemibeteggondozói hálózat megszervezése óta – 60-as évek – a nemibetegek ellátása is a feladataink közé tartozik.
Intézetünk mindkét orvosa bőr- és nemibeteggyógyász, kozmetológus szakvizsgával rendelkezik. A vezető főorvos egyben Békés megye bőrgyógyász szakfelügyelő főorvosi teendőit is ellátja. Munkánkat 5 igen jól képzett asszisztensnő segíti.
Rendelési idő: hétfőtől – péntekig 8 – 14 óráig. 200l. február óta a várakozási idő csökkentése céljából előjegyzési rendszert vezettünk be. Bejelentkezni telefonon (66/526-526/2158-as mellék) és személyesen lehet. Természetesen a mentővel szállított betegek és a sürgős esetek ellátása továbbra is soron kívül történik, így az előjegyzési időpontokban időnként “csúszások” lehetnek. Rendeléseinkre beutaló nem szükséges, viszont a sürgős esetekben “S” jelzésű háziorvosi vagy szakorvosi beutalót kérünk. Pénteki napokon a fekvőbeteg osztályok betegei részére konziliárusi lehetőséget biztosítunk.

A bőrelváltozások napjaink gyakori kórképei…
Az ellátott bőrbetegségek palettája igen széles: csalánkiütés, ekzema, pikkelysömör, lábszárfekély, gombás (bőr és körömgomba), bakteriális (orbánc, ótvar, szőrtüszőgyulladás) és vírusos (övsömör, szemölcsök) betegségek, hajhullás, pattanásosság, stb.
Intézetünkben folyik a bőrtumoros (kivéve a festéksejtes rákos) betegek ellátása és gondozása is. A kisebb bőrsebészeti műtéteket magunk végezzük a Bőrosztály műtőjében, míg a nagyobb beavatkozást igénylő eseteket kórházunk plasztikai sebészéhez irányítjuk. A szövettani eredmény birtokában kerül sor a gondozásba vételre. A beteg folyamatos követésével nemcsak a kiújulásokat tudjuk időben kiszűrni, hanem lehetőségünk van az újabb daganatok, ill. rákelőző állapotok felismerésére is.
Az ózonréteg vékonyodásával, a várható magasabb élettartammal, valamint a nem megfelelő napozási és szoláriumozási szokásokkal kapcsolatosan egyre több betegen, egyre fiatalabb életkorban figyelhetőek meg a napsugárzás következtében elsősorban az arcon, a kézhátakon és a háton kialakuló rákelőző állapotok (solaris keratózisok), melyek időben felismerve folyékony nitrogénnel nyom nélkül gyógyíthatók. Ezzel a pár perces beavatkozással a beteg bőre karbantarható, s a bőrrákok kialakulása megelőzhető.
A festéksejtes rák prevenciója céljából óriási jelentősége van az anyajegyek dermatoscóppal – nagyító + fényforrás egybeépítve – történő időszakos vizsgálatának. Az anyajegyeket átnézve bizonyos jelek: az elváltozás nagysága, színe, alakja, stb. és körülmények: sérülésnek kitett elhelyezkedés – melltartó pántja, nadrág korca alatti lokalizáció, stb. – már figyelmeztethetnek az elfajulás veszélyére. Az időben elvégzett műtétekkel megelőzhetjük az igen súlyos festéksejtes rákok kialakulását.
A jóindulatú, elsősorban kozmetikai problémát okozó elváltozások közül elsősorban a nyakon, a hónaljakban elhelyezkedő fibrómákat (bőrszínű növedékeket) és a hátra lokalizálódó seborrhoeas verrucákat (időskori “szemölcsöket”) emelnénk ki. Az előbbieket elektrokauterrel leégetjük, az utóbbiakat fagyasztani szoktuk.
Napjainkban a vírusos szemölcsök kezelésére is a folyékony nitrogénnel történő fagyasztás a legelfogadottabb módszer, hiszen a véres úton történő excochleatio (kikanalazás) “melegágya” a vírusrészecskék továbbvitelének.
Az urbanizációval és az életmódbeli szokások változásával egyre inkább emelkedik az allergiás kontakt (a bőrrel közvetlenül érintkező anyagok által előidézett) ekzemás betegek száma. A kiváltó allergén kimutatására ún. rátevéses tesztet alkalmazunk. Nemcsak a hazánkban előforduló leggyakrabb allergéneket tartalmazó, hanem részletes illatanyag sorral is rendelkezünk. Az utóbbi időben egyre gyakoribbá váló fogászati anyagokra, pl. fémekre való érzékenység miatt fogpótlás készítése előtt fogászati sorral történő tesztelést javaslunk.

A serdülőkori bőrproblémák
Ne feledkezzünk meg a serdülőkor leggyakoribb problémájáról, a pattanásosságról vagy aknéról, mely a fiatalok mintegy 80 %-ában okoz tüneteket. Már az ókori görögök idejében is ismert betegség volt. Az elnevezése is innen ered, az irodalomban a serdülőkort jelentette. A betegség súlyossága széles határok között változhat, a néhány mitesszertől (comedo), a kisebb gyulladt papuláktól, az igen nagy “gennyes” csomók képződésével járó kórképekig. Leggyakrabban az arc középső részét (homlok, orr, orcák, áll) érinti, de gyakran a háton és a mellkason is hasonló elváltozások képződnek. Kialakulásában több tényező játszik szerepet: az öröklés, a hormonok, a baktériumok, a faggyú, a kivezető nyílást elzáró szarucsap, stb. Különösen a gyulladásos formák igényelnek nagy figyelmet, hiszen napjainkban már olyan korszerű készítmények állnak a rendelkezésünkre, amelyek lehetővé teszik a nyom nélküli gyógyulást. A mai szépség – és egészségtudatos világunkban nagyon fontos, hogy ezen az egyébként is kritikus életszakaszon testi és lelki hegek nélkül vezessük át ezeket a fiatalokat. Tudnunk kell azonban, hogy a pattanásosság kezelése nem csak egy-két orvosi konzultációt jelent, hanem egy hosszadalmas folyamatot, amelyben időnként bekövetkezhetnek “hullámvölgyek”. Első lépésként felhívjuk betegeink figyelmét a megfelelő mosakodószer kiválasztásának fontosságára. A lúgos vegyhatású szappanok ugyanis nemcsak a bőr első védelmi vonalát képező sav- és zsírköpenyt teszik tönkre (ez más bőrgyógyászati kórképek – endogen ekzema, kifáradádos ekzema, bőrfertőzések, stb.- esetében is nagyon fontos!!!), hanem a pórusok eltömeszelésével mitesszer, majd gyulladt pattanás kialakulásához vezethetnek. Ezt követően a klinikai kép súlyosságától függően választjuk ki ill. módosítjuk a helyi kezeléseket, szükség esetén belső gyógyszerelést (speciális fogamzásgátló tablettákat, antibiotikumokat, retinoidokat) alkalmazunk. Nem győzzük hangsúlyozni a mitesszerek kitisztításának fontosságát. Ez főleg a fiúknál szokott nehézséget okozni, mert a férfinem képviselői még sokszor vonakodva keresik fel a kozmetikust, aki ezt a műveletet szakszerűen el tudja végezni.

A nemi érintkezés révén terjedő betegségek
Végül, de nem utolsósorban feladataink közé tartozik a sexuális úton terjedő betegségek gyógyítása is.
Ma mintegy 13 fertőző betegség (syphilis, gonorrhoea, trichomoniasis, herpes urogenitalis, fertőző májgyulladás, candidiosis, condyloma accuminatum, stb.) terjedésében tulajdonítanak a nemi érintkezésnek jelentőséget. Ezeket a betegségeket újabban “nemi érintkezés révén terjedő betegségek” (sexually transmitted diseases = STD) néven foglalják össze. Ezzel az új összefoglaló elnevezéssel próbálják kiiktatni a klasszikus nemibetegségekhez (syphilis, gonorrhoea) fűződő társadalmi és moralis előítéleteket, s hangsúlyozni, hogy a nemiszervek közvetítésével éppen úgy terjedhetnek fertőzések, mint a légutak, a bélcsatorna stb. közvetítésével. Egyéni és társadalmi veszélyesség miatt a nemi érintkezés révén terjedő betegségek között a syphilisnek és a gonorrhoeának (tripper, kankó) van a legnagyobb jelentősége. Az utóbbi években főleg a syphilises esetek száma mutat emelkedő tendenciát. Melyek azok a tünetek, amelyek ezen kórképekre felhívhatják a figyelmet? Syphilisnél kis seb alakul ki a behatolási kapuban (hímvessző, szeméremtest, ajakzug, nyelv, végbélnyílás körül), míg a gonorrhoeánál előbb nyákos, majd bő sárgás, esetenként zöldessárgás, sűrű, gennyes folyás jelentkezik, a vizelés fájdalmassá válik. Fontos a pontos diagnózis minél előbbi felállítása (kenet mikroszkópos vizsgálata, tenyésztések, speciális vérvételek, stb.), hiszen a nem megfelelő antibiotikum csak elfedi a tüneteket, s közben a betegség alattomosan tovább terjed idült gyulladást, meddőséget, stb. előidézve.
Korunk nagy kihívását jelenti még az AIDS, melynek gyógykezelése fenti betegségekkel ellentétben még napjainkban sem megoldott. Valamennyi kórkép esetében a fő hangsúly a megelőzésen van. A gumióvszer használata, a “safe – sex” (biztonságos szex) hagyományos eleme, használata azonban ma sem általános. Különösen a futó, alkalmi jellegű ill. egyetlen együttlétből álló kapcsolatok esetében lenne nagy szükség a használatára. A veszélyeztetettséget többszörösére növeli a ma olyan divatos gyakori partnercsere, promiszkuitas. A legújabb felmérések szerint az alkoholos (49 %-kal) és a drogos befolyásoltság (32 %-kal,) lényegesen fokozza a sexuális aktivitást, rontja a biztonságos sex feltételeit és annak elfogadását.
A kórház – rendelőintézet egységén belül lehetőségünk van betegeink széles körű kivizsgálására, társszakmákkal történő konzultációra (autoimmun, fül – orr – gégészeti, nőgyógyászati, urológiai, érsebészeti, belgyógyászati, laboratóriumi, radiológiai izotópdiagnosztikai, stb. vizsgálatokra). Kapcsolatban állunk a PRODIA diagnosztikai laboratóriummal, melynek révén a sexualis úton átvitt betegségek kórokozóinak kimutatására irányuló speciális laboratóriumi vizsgálatokat is el tudunk végeztetni. Mi továbbítjuk a megye Bőr és Nemibeteggondozóiból összegyűjtött HIV-es véreket az Országos Intézetbe.
Számítógépes betegregisztrációs rendszerünk korszerű, segítségével pontosan tudjuk dokumentálni a betegek statusát, a javasolt vizsgálatokat, stb.

A gyógyításhoz a mindig naprakész tudással is hozzájárulunk
A betegellátás mellett rendszeresen részt veszünk szakmánk rendezvényein. Az egészségügyi főiskolások bőrgyógyászati oktatása mellett többször tartottunk családorvosoknak továbbképző előadásokat.
Internetes hozzáférés, ill. korszerű könyvtárunk révén, felkészült könyvtárosaink segítségével szakmánk legfrissebb eredményeit naprakészen tudjuk követni.
A hatékonyabb munkavégzés, a gondozási profilok jobb tárgyi feltételeinek megteremtése, valamint a mozgáskorlátozott betegek akadálymentes feljutásának biztosítása céljából hamarosan sor kerül intézetünk felújítására, mely elé nagy várakozással tekintünk.

dr. Péter Rózsa
gondozó vezető főorvos