A „Határokon átívelő együttműködés a szív- és érrendszeri, valamint a perifériás érrendszeri megbetegedések megelőzéséről és komplex kezeléséről Békés-Temes megyékben” című projekt megvalósulását az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja 2.301.346,47 euró értékben, vissza nem térítendő támogatásként. A program az Interreg VA Románia-Magyarország Program, 4. prioritási tengely, 4.1 megelőző és gyógyulást célzó egészségügyi szolgáltatások fejlesztési céljaira irányul.

Partnerek:

Temesvári Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház, mint vezető partner és a Békés Megyei Központi Kórház.

A projekt teljes értéke: 2.707.466,44 euró, amelynek 85% -a ERFA alap, 15% -a  állami költségvetésből történő társfinanszírozás.

A projekt időtartama: 24 hónap (2019.01.01.- 2020.12.31.)

Projekt fő célkitűzése: Az egészségügyi szolgáltatások – a két egészségügyi intézmény ellátási területén Temes és Békés megyében – fejlesztése a lakosság körében gyakran előforduló kardiovaszkuláris és perifériás érbetegségek ellátásában. Célunk, hogy Temes-Békés megye területén, a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban a lakosság informáltsága javuljon, annak érdekében, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezzen a megelőzésre és a kezelésre vonatkozóan.

Projekt tevékenységei:

  • nagy teljesítményű orvosi berendezések beszerzése és telepítése,
  • közös orvos szakmai program megvalósítása a két megye egészségügyi szakemberei számára,
  • lakossági fórumok szervezése, amelyek hozzájárulnak a lakosság megfelelő ismeretekkel történő ellátásához a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése érdekében,
  • a két kórház egészségügyi szakembereinek tapasztalat cseréje és közös orvosi protokoll kidolgozása,
  • szűrések szervezése a kardiovaszkuláris és perifériás érbetegségek korai felismerése érdekében.

Projekt fő eredménye: A kórházak modern gépekkel gyarapodnak. A jövőben 3-3 db. korszerű, nagy értékű orvosi gép szolgálja a Temesvári Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház és a Békés Megyei Központi Kórház szív- és érrendszeri betegeit.

A projekt keretében kardiovaszkuláris és perifériás érbetegségek szűrővizsgálatára kerül sor, amelyet mindkét kórház megvalósít.

A két egészségügyi intézményből összesen 40 fő orvos/szakorvos/szakdolgozó vesz részt a közös szakmai munkában, annak érdekében, hogy megosszák szakmai tapasztalataikat. Az egészséges életmódról, valamint a szív-, érrendszeri és perifériás érbetegségekről a lakosság tájékoztatása érdekében írásos tájékoztató füzet is készül.

 

Az anyag nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

Post comment