Intézményi látogatási rend a Békés Megyei Központi Kórházban

Tisztelt Látogató!

A COVID-19 járvánnyal kapcsolatos látogatási tilalom, a járványügyi helyzetnek megfelelően, korlátozásokkal került feloldásra. Ennek megfelelően intézményünkben az alábbi szabályok betartása mellett kerülhet sor látogatók fogadására:

A látogató a betegekhez hasonlóan triage szűrést követően léphet be az intézménybe, ahol kötelező a higiénés kézfertőtlenítés elvégzése. 

A látogatás alatt az intézmény területén kötelező a maszk viselése.

Fent járó betegek esetén, ha egészségi állapotuk megengedi, a látogatás lehetőség szerint az udvaron történjen.

Fekvő betegek látogatása során be kell tartani a biztonságos távolságot (lehetőleg min. 1,5 m) más betegektől, látogatóktól. 

Egy beteg egyszerre csak egy látogatót fogadhat, a látogatási idő nem haladhatja meg a 15 percet.

A belépési pontokon, kérésre, munkatársaink segítséget nyújtanak a betegeknek szánt csomagok átadásában.

Kérem, hogy a betegeink és az egészségügyi dolgozók védelme érdekében a fenti szabályokat tartsák be!

Becsei László

főigazgató főorvos

Tájékoztatjuk kedves Betegeinket!

 

Az új korona vírus okozta fertőzéssel kapcsolatos megbetegedések számának növekedésére tekintettel, a miniszteri utasításoknak megfelelően, a Békés Megyei Központi Kórház, mint 2019-nCoV okozta fertőzéssel érintett betegek ellátására kijelölt intézmény, felkészült a tömeges megbetegedések ellátására. 

Annak érdekében, hogy a betegellátás zavartalan legyen és emellett a fertőzött betegek koncentráltan, a nem fertőzött betegektől elkülönítetten kerüljenek gyógykezelésre, a COVID-19 gyanús beteg kezelése 2020. április 20-tól a gyulai Pándy Kálmán Tagkórházban (Semmelweis utca 1. és Sitka 1. telephelyeken) történik. 

 

Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy 2020. április 15-én szerdától ütemezetten elkezdődik a gyulai telephelyeken kezelt betegek áthelyezése és ezzel egy időben a biztonságos betegellátás érdekében a betegutak átszervezése is. 

  1. április 14-től érvényes változások:

Az aktív fekvőbeteg ellátást igénylő betegek kórházi felvételére a Dr. Réthy Pál Tagkórház (5600 Békéscsaba, Gyulai út 18.) osztályain kerül sor. 

A Pándy Kálmán Tagkórházban (5700 Gyula, Semmelweis u. 1.) változatlanul tovább működik a Sürgősségi Betegellátást biztosító (SBO), az Infektológia (fertőző osztály), a Klinikai Onkológiai Centrum (onkológiai, sugárterápiás, hospice ellátás), a Gyermek-, és Csecsemőgyógyászati osztály PIC, intenzív, neonatológia ellátása, az Invasív kardiológia (szív katéteres laboratórium), az Aktív tüdőgyógyászat (Gyula, Sitka 1.). Ezen szakmák a működési feltételek rögzítettsége miatt maradnak a Pándy Kálmán Tagkórházban, illetve a Tüdőkórházban, ahol a Covid-19 fertőzött betegek ellátástól teljesen  elkülönítetten fognak működni. A pszichiátriai fekvőbeteg ellátás, a betegek felvétele 2020. április 20-ig változatlan helyen, a Pándy Kálmán Tagkórház Pszichiátriai osztályán biztosított.

A Pándy Kálmán tagkórház ellátási területéhez tartozó járó betegek az ellátást 2020. április 20-tól a gyulai Rendelőintézetben (5700 Gyula, Dob utca) vehetik igénybe. 

A szakrendelések érvényes beutalóval, telefonon előre egyeztetett időpont alapján vehetők igénybe. A telefonszámok és rendelési idők honlapunkon 2020. április 15-től elérhetők lesznek.  Az esetleges változásokról folyamatosan tájékoztatni fogjuk a tisztelt lakosságot. 

A krónikus osztályok betegei előre láthatólag 2020. április 17-19 között kerülnek áthelyezésre az intézmény másik kórházi osztályára vagy szociális intézménybe. 

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a járványügyi helyzet jelen állapotában a gyulai kistérség alapellátási gyermekgyógyászati ügyelete változatlanul biztosított munkanapokon 16 órától másnap reggel 8 óráig, munkaszüneti napokon és hétvégén reggel 8 órától másnap reggel 8 óráig a Gyula, Semmelweis u. 1. szám alatti telephelyen a Gyermekgyógyászati osztályon az A lépcsőház magas földszintjén található (Semmelweis tömb). Esetleges változásokról tájékoztatni fogjuk a Tisztelt Lakosságot!

Az intézménybe történő belépés:

Pándy Kálmán Tagkórház Karácsony János utcai teherportát csak a munkatársak és a mentők használhatják. A betegek mind gyalogosan, mind személyautóval a Semmelweis utcai személyi portán keresztül érkezhetnek, ahol az SBO munkatársai előzetes triage-t végeznek. 

Dr. Réthy Pál Tagkórház Dedinszky Gyula utcai teherportát csak a munkatársak és a mentők használhatják. A betegek a Gyulai út felől a sebészeti tömb auláján keresztül érkezhetnek, ahol az SBO munkatársai előzetes triage-t végeznek. 

A veszélyhelyzet alatt az alábbi szabályok érvényesek, ami szerint tervezett egészségügyi ellátások csak akkor kerülhetnek elvégzésre, ha annak oka

– életveszély, illetve sürgős szükség,

– daganatos megbetegedésben szenvedők ellátása és

– tartós egészségkárosodás elkerülése.

 

A Központi Laboratóriumi járóbeteg szakrendelésein csak az alábbiakban felsoroltak esetén végezik el a mintavételeket:

onkológiai szakrendelés beutalójával érkező betegek,

hematológiai szakrendelés beutalójával érkező betegek,

protrombin idő/INR vizsgálatok elvégzése,

terhesség alatti kötelező vizsgálatok.

egyedi elbírálás alapján sürgős esetben:

vidékről érkező idős, mozgásukban korlátozott betegek vizsgálatainak elvégzését,

képalkotó diagnosztikai, sürgős sebészeti beavatkozások elvégzéséhez szükséges laboratóriumi vizsgálati eredmények,

érvényes beutalóval érkező betegek sürgős vizsgálatok elvégzése és/vagy foglalkozás-egészségügyi orvos által kiállított beutalóval rendelkezők.

 

Lelet kiadások szünetelnek: A diagnosztikai vizsgálatok (laboratóriumi vizsgálatok, röntgen, ultrahang, CT, MRI, izotóp) leleteit az EESZT-be feltöltjük, amelyeket megfelelő hozzáférés esetén le lehet tölteni. 

A tüdőszűrés és egyéb szűrővizsgálatok szünetelnek: a foglalkozás egészségügyi szakorvos beutalójával rendelkező betegek, akiknek a munkába álláshoz elengedhetetlen a vizsgálat elvégzése csak érvényes beutaló esetén kerülhet sor a vizsgálatra. Tüdőszűrést végzünk továbbá sürgősségi esetekben.

Járóbeteg/fizioterápiás szakellátás korlátozása:

A fekvőbeteg szakellátáshoz hasonlóan valamennyi járóbeteg szakellátás korlátozottan vehető igénybe.  

Minden előjegyzett beteget értesítünk, valamint biztosítjuk a szakrendeléseken a telefonos konzultációt. 

 

Kontroll vizsgálatok: 

A beteg megjelenést kérjük, szíveskedjenek elhalasztani. A kihirdetett veszélyhelyzet megszűnését követően új időpont egyeztetése szükséges.  

Nem sürgősségi fekvőbeteg szakellátás:

Az előre tervezett műtétekhez hasonlóan valamennyi fekvő beteg ellátó osztály és krónikus osztály betegfelvétele is módosul. 

Ha Önnek van már osztályos felvételi időpontja az a kialakult helyzet miatt elmarad. Az újabb felvételi időpontról értesíteni fogjuk. A nappali ellátások teljes körűen szünetelnek. 

 

Műtéti program átütemezése: 

Az előre tervezett műtéti beavatkozások elvégzésére csak a járványveszély megszűnte után kerül sor. Az időpontok módosításáról az Ön által megadott elérhetőségen értesítjük.  

Az aktuális állapotával kapcsolatos kezelés szükségességéről háziorvosával/kezelőorvosával telefonon egyeztessen.

 

A folyamatban lévő onkológiai kezelésekre a változások nem érvényesek, azok a megfelelő protokollok szerint zajlanak.  

 

Beutalók, igazolások érvényessége: 

  • a közgyógyellátásra való jogosultság a kormány döntése értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad,
  • a keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani, 
  • az idős emberek védelmében a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése, valamint a betegeknek adott tanácsadás távkonzultáció során is történhet,
  • az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig
  • a mai napra és az ezt követő napokra érvényes beutalók a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig érvényesek maradnak. Ezeket az intézmény elfogadottnak tekinti a járványveszély megszűnte után.

 

 E-recept alkalmazása: 

A személyes találkozások számának csökkentése érdekében a mai naptól minden beteg részére biztosítjuk az e-recept elérhetőségét. A veszélyhelyzet kihirdetésétől egyszerűsödött az e-recept kiváltásának feltételrendszere. A veszélyhelyzetben a gyógyszertárak a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki közli a beteg TAJ-számát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja. A gyógyszertárban kizárólag a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket.

 

SZIGORÚ látogatási tilalom van érvényben!Törekszünk arra, hogy az alábbi esetekben biztosítsuk a kapcsolattartási jogot az aktuális járványügyi helyzetnek megfelelően: 

Súlyos állapotú betegnek joga van, hogy az általa megjelölt személy mellette tartózkodjon. Felnőtt betegeket csak különleges esetben engedéllyel látogathatják (súlyos állapotú, haldokló beteg). 

A kiskorú betegek mellett a szülő, törvényes képviselő, vagy az általa megjelölt személy tartózkodhat azzal, hogy egy kiskorú mellett csak egy szülő és egymást NEM váltogathatják. Szülő nő mellett egy nagykorú személy a vajúdás és a szülés időtartama alatt folyamatosan tartózkodhat.

A beteg által megadott személy a beteg és az önmaga egészségének védelmében naponta legfeljebb két alkalommal kezdeményezheti a látogatást.

A kapcsolattartás jogának gyakorlása előtt kérjük, hogy az adott osztályon, telefonon érdeklődjön az aktuálisan érvényes szabályokról.

 

Betegdokumentáció igénylése: 

Kizárólag elektronikus úton történhet a gyulai tagkórház esetében a titkar@bmkk.eu, a békéscsabai tagkórház esetén a titkarbcs@bmkk.eu e-mail címen. 

 

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

A koronavírus fertőzéssel és járvánnyal kapcsolatos további információt a koronavirus.gov.hu honlapon kaphatnak.