Tüdőgyógyászat és Légzésrehabilitációs Osztály

osztályvezető főorvos: Dr. Sümegi Zsuzsanna

főápoló: Anderlik Attila

 

A Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház Tüdőgyógyászat és Légzésrehabilitációs Osztálya a korábbi Tüdőkórház területén, Gyula, Sitka tanya 1. sz. alatt található, a Fekete-Körös jobb partján, egy 27 hektáros fokozottan védett területté nyilvánított őspark közepén. A hely mikroklímája kedvezően hat a betegeinkre és látogatóikra is. Az intézmény jól megközelíthető vasúton a Békéscsaba-Gyula-Sarkad-Vésztő vonalon, illetve autóbusszal vagy személygépkocsival, Gyula és Sarkad városoktól 9 ill.6 km-re található.

 

Osztályunk 2001-ben alakult, jelenleg 49 ágyon végezzük a fekvő- és járóbetegek ellátását     (asthma bronchiale, COPD- krónikus obstructiv tüdőbetegség, emphysema, krónikus bronchitis, bronchiectasia, cisztás fibrózis, interstitialis tüdőbetegségek, post-covid állapot, TBC-s residuumok, mellkasfali betegségek és deformitások, műtéti előkészítés, műtét utáni állapot, elhízás, alultápláltság és a társbetegségek figyelembe vételével).

 

A tüdőgyógyászati légzésrehabilitáció célja: a légzéskárosodás tüneteinek javítása, komplikációinak mérséklése. Megszüntetni a betegség okozta tüneteket, visszaállítani a betegség előtti állapotot, illetve a beteget megtanítani arra hogyan tud a meglévő, megmaradt képességeivel együtt élni. A tüdőgyógyászati rehabilitáció keretében egyénre szabott program készül, hogy betegeink a lehető legjobb fizikai, szellemi és szociális állapotot tudják elérni, saját erőfeszítésük és az őt irányító orvos, gyógytornász, szakápoló, pszichológus, pszichopedagógus, fiziotherapeuta, só-klímás terápiás asszisztens segítségével.

 

Betegfelvétel:

Meghatározott beutalási rend alapján a megye területén, esetenként megyén kívül működő tüdőgondozók, saját ill. társintézmények, társszakmák szakambulanciái által beutalt betegeket fogadjuk irányítottan, előjegyzés alapján.

A járóbeteg szakellátás is irányított előjegyzés alapján történik.

 

Osztályunk profiljába (fekvő- és járóbeteg ellátás) tartozik a beutalt légzőszervi betegek vizsgálata (asztma kivizsgálás, allergia teszt, légzésfunkció, állapot- és állóképesség felmérés stb.), légzőszervi betegségek kontrollálása, komplex kezelése, nyomon követése.

 

Egyénre szabott program

 1. Szabályos légzéstechnika elsajátítása, folyamatos gyakorlása.
 2. Belégző készülékek, inhalátorok helyes és hatékony használatának megtanulása, ellenőrzése.
 3. A felszaporodott légúti váladék kiürítésének elősegítése különböző módszerekkel (gyógyszeres ill. nem gyógyszeres).
 4. Kiemelt helyet foglal el a légzésrehabilitációban a légzőtorna,mely hasznossága nemcsak a légzőszervi, hanem számos belgyógyászati, kardiológiai és reumatológiai betegségekben is közismert.
 5. Hasonlóan fontos a terheléses tréning (lépcsőzés, séta, kerékpártréning, futópad ) a felvételi állapotfelmérés alapján (6 perces sétateszt is), célja a beteg teljesítőképessége révén kifejleszteni egy olyan speciális készséget, ami segítségével, könnyebben elviseli a fulladásérzést, képes megelőzni súlyosabb légzési roham kifejlődését, a gazdaságosabb légzésmód elsajátításával ki tudja aknázni légzéstartalékait.
 6. A só-klíma terápiás helyiség klímája megegyezik a sóbarlangokéval, légzésjavító, légutakat tisztító, immunrendszer erősítő hatása közismert.
 7. Fizioterápiás szakemberünk vibrax, TENS, UH, interferencia vagy vákuumkezeléssel segíti a légzés hatékonnyá válását.
 8. Oxigén kezelés is kiegészítheti, hatékonyabbá teheti a terápiát.
 9. Kiemelkedően fontos a betegoktatás, felvilágítás, tájékoztatás:
 • a tüdőbetegségek alaposabb megismerése, az aktív és passzív dohányzás ismertetése, a leszokni vágyók segítése komplex módszerrel, helyes életmódra nevelés, táplálkozási tanácsadás, a beteg családtagjainak oktatása, gyógyszeres kezelés, inhalációs technikák, gyógyászati segédeszközök használata, a nem gyógyszeres terápiás lehetőségek, a rehabilitáció célja, feladata, életminőség, compliance, a beteg felkészítése különböző műtétekre illetve diagnosztikai és terápiás beavatkozásokra.
 1. Egyéni tréning, pszichés vezetés, egyéni ok-feltáró szakirányú beszélgetés, pszicho-szociális támogatás, egyéni tanácsadás, szorongás- és félelemoldás, megfigyelés.

 

Igyekszünk a betegeknek a bentfekvésük ideje alatt családias légkört teremteni.

 

Természetesen az osztály napirendje biztosít időt a betegeknek pihenésre is, közös vagy egyéni időtöltésre. Az aktívan pihenők számára a parkban szép sétautak vannak.

 

Kórtermeink: 2 db 2 ágyas, 1 db 3 ágyas, 6 db 4 ágyas, 3 db 6 ágyas.

A kórtermekhez WC illetve tusoló helyiség tartozik, van TV, mikro, hűtőszekrény.

 

Az osztályunk személyi összetétele

A betegeink ellátásához szükséges tevékenységeket team munkában végzi:

 • 2 fő szakorvos
 • 1 főápoló
 • 1 diplomás ápoló
 • 2 légzőszervi szakápoló
 • 11 szakápoló
 • 1 klinikai szakpszichológus
 • 1 pszichopedagógus
 • 3 gyógytornász
 • 1 fizioterápiás asszisztens
 • 2 orvosírnok

 

Betegeink gyógyulása érdekében osztályunk minden dolgozója képességei legjavát igyekszik nyújtani.

 

Elérhetőségeink:

Cím: 5703 Gyula, Sitka tanya 1.

Tel.: 06-66-526-526 / 1119 és 1117