Traumatológiai Osztály

 

Elhelyezkedése: Sebészeti épülettömb I. emeletén található
Férőhelyek száma: 50 fő
Vezetője: dr. Tóth Zsolt osztályvezető főorvos

Baleseti Sebészeti Osztály Békéscsaba

Osztályunk a sebészeti épület I. emelet A és B oldalán  helyezkedik el. 

Telefonos elérhetőség: 

A oldal: 66/555-932

B oldal: 66/555-942 

Munkatársak: 

Dr. Tóth Zsolt osztályvezető főorvos

Dr. Dér László osztályvezető helyettes főorvos

Dr. Bíró Edit kézsebész főorvos

Dr. Barta Szabolcs főorvos

Dr. Bánhegyi Szabolcs adjunktus 

Dr. Mester Attila adjunktus

Dr. Varsányi Gábor szakorvos 

Dr. Elek Richárd orvos

Dr. Tar Miklós orvos

 

Főnővér (B oldal): Vargieczné Deák Marianna 

Főnővér (A oldal): Kárnyáczkiné Váradi Róza

Kórházunkban 2006-ban új Sürgősségi Betegellátó Osztály került kialakításra. Az összes balesetet szenvedett páciens akut ellátása ott kezdődik. Szükség esetén onnan kerülnek osztályunkra további ellátás céljából. 

Osztályunk működése

A fekvőbeteg osztályra általában két módon veszünk fel betegeket: egyrészt a Sürgősségi betegellátó osztályon (SBO) keresztül, másrészt előjegyzéssel szakrendeléseinkről. 

Mely sérülések azok, melyeket sürgősséggel megoperálunk? Amennyiben a feltételek adottak, törekszünk az ún. primér definitív ellátásra, mely azt jelenti, hogy még a felvétel napján elvégezzük a végleges kezelést. Ezzel nem csak a bent fekvési idő, illetve a betegállományban töltött napok száma csökken, hanem a beteg is kevésbé szenved a stressztől, melyet a műtét halasztása jelent. Amennyiben ez nem lehetséges, a szakma által ajánlott időpontban végezzük el a definitív ellátást.

Műtéti kezelést igénylő betegségek közül leggyakoribbak az ún. csípőtáji törések. Ezeket az általánosan elfogadott szakmai irányelvek és implantátumok alkalmazásával kezeljük. Szintén jelentős számban operálunk csuklótáji, bokatáji töréseket is, ugyancsak a fenti elvek alapján. Ezen törések nagy része az egyre gyakoribb csontritkulás (osteoporosis) talaján keletkezik banális trauma következtében. A közlekedési balesetben sérültek száma is egyre emelkedik, felkészültek vagyunk többszörös, súlyos sérültek ellátására is. Ezeket a sérülteket gyakran az Intenzív Osztállyal karöltve kezeljük. Ritkábban előforduló sérülések kezelésére is érvényes az, melyet elmondtunk, azaz ugyanolyan módszerrel és eredménnyel operáljuk őket, mint hazánkban bárhol. Azokat a sérüléseket, melyek műtéti kezelésére személyi és tárgyi feltételeink nem adottak, vagy osztályunknak nincs rá „jogosítványa”, a progresszivitás következő – legmagasabb szintjére – szállíttatjuk, azaz a Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikájára, a sérült általános állapotának stabilizálása után. Szükség esetén helikopteres szállításra is van mód. Gyakorlatilag csak a műtétet igénylő gerinc- és medencesérülések tartoznak ebbe a kategóriába.

A sürgősséggel végzett beavatkozásokon túl tervezett műtéteket végzünk, melyekre a szakrendeléseinken történt előzetes vizsgálat után kerül sor. Jelenleg ezen műtétekre a várakozási idő néhány hét, így várólista felállítására nincs szükség. Ilyen módon operálunk pl. térd arthroscopiákat (cső-tükrözés), sportsérüléseket, szalagpótlásokat, jóindulatú elváltozásokat, fémeltávolításokat, csontkinövéseket, számtalan kézműtétet, mint pl.: pattanó ujj, tenyéri zsugorodás és ganglion eltávolítás, alagút szindróma, ízületi plasztikák. Mivel szakorvos-gárdánk kivétel nélkül rendelkezik mind traumatológiai, mind ortopédiai szakképzettséggel is, elektív betegeink közt vannak térd vagy csípőízületi protézis beültetésre várók, illetve egyéb, ritkább műtéti beavatkozást igénylők, mint pl. végtag tengelykorrekciós műtétre váró betegek.

A traumatológia, mint minden más tudomány folyamatosan fejlődik. Osztályunk dolgozói rendszeresen vesznek részt hazai és nemzetközi továbbképző tanfolyamokon. Ezzel tudjuk biztosítani, hogy a betegek gyógyítása a kor követelményinek megfelelő legyen.

Betegeink gyógyulásának elengedhetetlen segítői lelkiismeretes ápolóink, gyógytornászaink, műtősnőink és minden munkatársunk. A sikeres „talpraállítás” záloga az eredményes utókezelés, gyógytorna, mely már az első műtét utáni napon megkezdődik. 

Kórtermeink zöme 2 ill. 3 ágyas, külön zuhanyozóval és WC-vel van ellátva. Mindkét oldalon van 5-5 ágyas kórtermünk is, ahol az idősebb, nehezebben mozgatható betegeinket helyezzük el, akiknek az ápolása során szükség van a nagyobb helyre, könnyebb megközelíthetőségre. Mind az A, mind a B oldalon közös ebédlő, tv, társalgó szolgálja betegeink kényelmét. Amennyiben igény van rá, és a betegtársak nyugalmát nem zavarja, a kórteremben is van lehetőség tv működtetésére.

  1. őszétől mind traumatológia mind kézsebészet tekintetében igénybe vehető az ún. „egynapos” ellátás. Ez azt jelenti, hogy az előzetesen kivizsgált és 40 km-es távolságon belül lakó pacienseink a beavatkozás napján, 24 órán belül kísérővel otthonukba távozhatnak. Természetesen csak meghatározott műtétek végezhetők ebben a formában, ezt mindig az előjegyzés során egyeztetjük. E korszerű ellátási formában végzett tevékenységünk az indulás óta folyamatosan növekszik.

Az osztályos irodában készülnek a betegek zárójelentései, dokumentációi. Az iroda telefonszáma: 66/555-933