Traumatológia Osztály
Elhelyezkedése: Sebészeti épülettömb I. emeletén található
Férőhelyek száma: 50 fő
Vezetője: dr. Tóth Zsolt osztályvezető főorvos

Baleseti Sebészeti Osztály

Jelenleg osztályunk ágylétszáma 50, a sebészeti épület I. emelet A és B oldalán  helyezkedik el.  A B oldalon 35  ágyon ápoljuk betegeinket, az A oldalon 15 ágyon folyik traumatológiai fekvőbeteg ellátás. 2008. január elején az ortopédiai osztály is az I. emelet A oldalra költözött, így ott közös ápolási egység működik.

Kórházunkban 2006-ban az új Sürgősségi Betegellátó Osztály került kialakításra. Az összes balesetet szenvedett beteg akut ellátása ott kezdődik. Szükség esetén onnan kerülnek osztályunkra további ellátás vagy megfigyelés végett.

Osztályunk működése

Jelszavunk: A beteg üdve a legfőbb törvény

A fekvőbeteg osztályra általában két módon veszünk fel betegeket: egyrészt a Sürgősségi betegellátó osztályon (SBO) keresztül, másrészt előjegyzéssel szakrendeléseinkről. Az SBO-ra csaknem a fél megye területéről érkeznek sérültek, akik az elsődleges ellátás után – amennyiben további műtéti ellátást vagy megfigyelést, intézeti kezelést igényelnek – osztályunkra  kerülnek felvételre.

Mely sérülések azok, melyeket sürgősséggel megoperálunk? Amennyiben a feltételek adottak, törekszünk az ún. primér definitív ellátásra, mely azt jelenti, hogy még a felvétel napján elvégezzük a végleges kezelést. Ezzel nem csak a bent fekvési idő, illetve a táppénzes napok száma csökken, hanem a beteg is kevésbé szenved a stressztől, melyet a műtét halasztása jelent. Amennyiben ez nem lehetséges, a szakma által ajánlott időpontban végezzük el a definitív ellátást.

Műtéti kezelést igénylő betegségek közül leggyakoribbak az ún. csípőtáji törések. Ezeket az általánosan –külföldön is elfogadott szakmai irányelvek és implantátumok alkalmazásával kezeljük. Szintén jelentős számban operálunk csuklótáji, bokatáji töréseket is, ugyancsak a fenti elvek alapján. Ezen törések nagy része az egyre gyakoribb csontritkulás (osteoporosis) talaján keletkezik banális trauma következtében. A közlekedési balesetben sérültek száma is egyre emelkedik, felkészültek vagyunk többszörös, súlyos sérültek ellátására is. Ezeket a sérülteket gyakran az Intenzív Osztállyal karöltve kezeljük. Ritkábban előforduló sérülések kezelésére is érvényes az, melyet elmondtunk, azaz ugyanolyan módszerrel és eredménnyel operáljuk őket, mint hazánkban bárhol. Azokat a sérüléseket, melyek műtéti kezelésére személyi és tárgyi feltételeink nem adottak, illetve osztályunknak nincs „jogosítványa” a progresszivitás következő –legmagasabb szintjére- szállíttatjuk, azaz a Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikájára a sérült általános állapotának stabilizálása után. Szükség esetén helikopteres szállításra is van mód. Gyakorlatilag csak a műtétet igénylő gerinc- és medencesérülések tartoznak ebbe a kategóriába

A sürgősséggel végzett beavatkozásokon túl tervezett műtéteket végzünk, melyekre a szakrendeléseinken történt előzetes vizsgálat után kerül sor. Jelenleg ezen műtétekre a várakozási idő néhány hét, így várólista felállítására nincs szükség. Ilyen módon operálunk pl. térd arthroscopiákat (cső-tükrözés), sportsérüléseket, szalagpótlásokat, jóindulatú elváltozásokat, fémeltávolításokat, csontkinövéseket, illetve végzünk gerinc porckorongsérv műtéteket, egyéb idegsebészeti beavatkozásokat, számtalan kézműtétet, mint pl.: pattanó ujj, tenyéri zsugorodás és ganglion eltávolítás, alagút szindróma, ízületi plasztikák. Mivel szakorvos-gárdnánk kivétel nélkül rendelkezik mind traumatológiai és mint ortopédiai szakképzettséggel is, elektív betegeink közt vannak térd vagy csípőízületi protézis beültetésre várók, illetve egyéb, ritkább műtéti beavatkozást igénylők, mint pl. végtag tengelykorrekciós műtétre váró betegek.

Filozófiánk az összes beteg ellátása során az, hogy azokat a betegeket, kiket osztályunkon megoperálunk, ugyanolyan fémanyaggal és ugyanolyan szakértelemmel tudjuk megoperálni, mint bárhol másutt az országban, de akár külföldön is. Azon eseteket, ahol ezek a feltételek nem adottak természetesen nem vállaljuk fel.

A traumatológia, mint minden más tudomány folyamatosan fejlődik. Osztályunk dolgozói rendszeresen vesznek részt nemzetközi postgradualis továbbképző tanfolyamokon. Ezzel tudjuk biztosítani, hogy a betegek gyógyítása nemzetközi szintű, a kor követelményinek megfelelő legyen.

Betegeink gyógyulásának elengedhetetlen segítői lelkiismeretes nővéreink, minden munkatársunk. A sikeres „talpraállítás” záloga az eredményes utókezelés, gyógytorna, mely már az első műtét utáni napon megkezdődik. Szorgos gyógytornászaink, fiziotherápiás asszisztensünk is azon dolgoznak, hogy minél hamarabb visszaálljon betegeink baleset ill. műtét előtti aktivitása.

Kórtermeink zöme 2 ill. 3 ágyas, külön zuhanyozóval és WC-vel van ellátva. Mindkét oldalon van 5-5 ágyas kórtermünk is, ahol az idősebb, nehezebben mozgatható betegeinket helyezzük el, akiknek az ápolása során szükség van a nagyobb helyre, könnyebb megközelíthetőségre. Mind az A, mind a B oldalon közös ebédlő, tv, társalgó szolgálja betegeink kényelmét. Amennyiben igény van rá, és a betegtársak nyugalmát nem zavarja, a kórteremben is van lehetőség tv működtetésére.

2007. őszétől mind traumatológia mind kézsebészet tekintetében igénybe vehető az ún. „egynapos” ellátás. Ez azt jelenti, hogy az előzetesen kivizsgált és 40 km-es távolságon belül lakó pacienseink a beavatkozás napján, 24 órán belül kísérővel otthonukba távozhatnak. Természetesen csak meghatározott műtétek végezhetők ebben a formában, ezt mindig az előjegyzés során egyeztetjük. E korszerű ellátási formában végzett tevékenységünk az indulás óta folyamatosan növekszik.

A Baleseti Sebészeti Osztály telefonos elérhetőségei:

A oldal           Tel.: 555-932                        

B oldal            Tel.: 555-942

Az osztályos irodában készülnek a betegek zárójelentései, dokumentációi. Az iroda telefonszáma: 555-933