Szemészeti Osztály

Elérhetőségek:

Osztály: 5700 Gyula, Semmelweis u. 1.

Telefon: 06-66-526-526   / 2216-os mellék

 

Szakrendelések: 5700 Gyula, Dob u. 3.

Vizsgálati időpontkérés: Hétfőtől csütörtökig: 7-8 óra között, 14-15 óra között

Pénteken: 7-8 óra között

Telefon: 06-66-526-526     / 2544-es mellék

 

Sürgős ellátást igénylő esetekben nem kell időpontot kérni!

 

Gyermekszemészeti szakrendelésre időpontkérés: Hétfőtől szerdáig 14-15 óra között

Telefon: 06-66-526-526    / 2733-as mellék

 

Kérjük az időpont egyeztetéshez készítse elő TAJ számát, kontroll vizsgálat esetén előző leletét. Kérjük a vizsgálat pontos idejét és helyét mindig írja fel!

 

A 20 ágyas szemészeti osztályon legnagyobb számban szürkehályog elleni műtétek történnek a legkorszerűbb phakoemulzifikációs módszerrel. Végzünk továbbá egyéb szemgolyó megnyitó műtéteket, zöldhályog ellenes műtétek, sérülések, fagyasztások stb. Osztályunkon a bentfekvő betegeink a műtétes betegek mellett a következő diagnózisokkal kerülnek ellátásra: szemfenéki folyamatok (embolia, trombosis, meszesedés, farkasvakság…), gyulladások (szivárványhártya gyulladás, hátsó szegmentek gyulladásai) cukorbetegség szemészeti szövődményei, zöldhályogos roham.

Péntekenként az ún. „kisműtőnkben” nem szemgolyó megnyitó műtéteket végzünk. (kúszóhártya, bőr-és kötőhártya daganatok, egyéb kinövések, jégárpa, valamint a szemhéj kisebb-nagyobb plasticái. )

 

Az elmúlt években a betegellátás egyre inkább a járóbeteg ellátás felé tolódott, ezért az alábbi rendeléseket alakítottuk ki.:

– I. sz. felnőtt szakrendelés (a szakrendelő épülete, III. emelet 301-es ajtó): H-P 8-tól 14 óráig

– II. sz. felnőtt szakrendelés (a szakrendelő épülete, III. emelet 302-es ajtó): H-P 8-tól 14 óráig

– Szemészeti diabetes gondozó (a szakrendelő épülete, II. emelet 203-as ajtó): H-Sze 8-tól 14 óráig

– Zöldhályog gondozó (a szakrendelő épülete, II. emelet 203-as ajtó): Cs-P 8-tól 14 óráig

– Gyermekszemészeti rendelés (a szakrendelő épülete, II. emelet 202-es ajtó): H-P 8-14 óráig

 

Rendelőinkben szemfenéki laserkezeléseket, utóhályog laserezést, zöldhályog elllenes szivárványhártya iridotomiát végzünk YAG laser készülékünkkel, rendelőnkben történik a betegek Optikai Coherens Tomográf vizsgálata is.

Ügyeleti ellátást hétköznap 16 órától, hétvégén és ünnepnapokon egész nap biztosítunk, de csak sürgős, indokolt esetben történik az orvos behívása.

Sürgős eset: hirtelen látásvesztés, súlyos szemsérülés, maródás, zöldhályogos roham

Nem tartozik a sürgős ellátás keretébe: árpa, kötőhártya gyulladás, kötőhártya vérzés, úszkáló homályok, több napos idegentest

 

Munkatársak:

 

Dr. Bódis Ilona osztályvezető főorvos (2019-től)

Dr. Kárpáti Mónika főorvos

Dr. Pohánka Tünde főorvos

Dr. Virágos Kis Katalin főorvos – Gyermekszemészeti szakrendelés

Dr. Tatay Dóra szemész szakorvos

Dr. Kelemen Gerda szakorvos jelölt

Dr. Kliszek Borbála szakorvos jelölt

Dr. Botos Nóra szakorvos jelölt

Dr. Sallai Dániel sebész szakorvos, szemész szakorvos jelölt

 

– Bereczki Tünde főnővér, diplomás ápoló

– Gyihorné Kurta Andrea főnővér helyettes, szakoktató, diplomás ápoló

– Kern Erika ápoló

– Szinné Bozsó Ilona ápoló

– Müller Julianna ápoló

– Kriszténé Molnár Ildikó ápoló

– Mácsok Imréné ápoló

– Hajkó Gyöngyi ápoló

– Pappné Varga Andrea ápoló

– Tománé Kiss Ágnes ápolási asszisztens

– Kovács Mónika orvos írnok

– Bendéné Virág Brigitta orvos írnok

– Dobosné Püspöki Erika vezető műtősnő, diplomás ápoló

– Dr. Marosánné Sárközi Erika műtősnő

– Mészáros Éva műtősnő, diplomás ápoló

– Szekeres István műtőssegéd

– Mundroch Balázs műtőssegéd

– Szilágyi Edit műtőkisegítő

– Japport Józsefné szakrendelői vezető asszisztens

– Kovács Anett gyermekszemészeti asszisztens

– Szántóné Bodó Angyalka asszisztens

– Nagy Ida asszisztens

– Lukuczné Szőke Ágnes takarítónő

– Domonkos Lászlóné takarítónő

– Póti Katalin takarítónő

 

A Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház

Szemészeti Osztályának története

 

Békés vármegye gyulai közkórházában 1910-ben létesült önálló szemészeti osztály. Ezt megelőzően a sebészeti osztályon belül már 1877-től működött 2 férfi és 2 női szemészeti ágy. Az új osztály első vezetője Békés Dezső volt. A 70 ágyas osztály létrehozását elsősorban a trachoma elleni küzdelem indokolta. Az 1919-ben fiatalon elhunyt Békés Dezsőt Oláh Emil követte.

 

Oláh Emil közel 46 évig vezette az osztályt. Közben 1942 – 46-ig megfosztották főorvosi állásától. Ezen rövid  ideig Csillag Ferenc volt az osztályvezető. Oláh rendkívül sokoldalú, jól képzett szemorvos volt. Közel 70 közleménye jelent meg és az akkori szemészeti élet aktív szereplője volt. Szívügyének tekintette az ophthalmoblenorrhea megelőzését, a Credé –féle cseppet nem tartotta elégségesnek, helyette sulfamid készítmények adását szorgalmazta. Új műtéti eljárásokat és műtéti eszközöket dolgozott ki. Ilyen volt az Oláh-féle szemhéj kifordító kanál és szemhéjterpesztőjét is sokfelé szívesen használták. A trachoma hegmentes gyógyítására is volt saját eljárása, amit a Nemzetközi Trachomaellenes Liga is elismerésben részesített. 1961-ben kandidátusi címet kapott. 1965-ben bekövetkezett haláláig vezette az osztályt.

 

1965-ben Altorjay Aladárt, Oláh korábbi adjunktusát nevezték ki osztályvezetővé.

Már főorvosi kinevezése előtt a gyulai és a sarkadi járás trachoma-ellenőrző orvosa volt, továbbá a Hajdú-Bihar megyei Magyar Repülő Szövetség szakorvosi bizottságának elnöki tisztét is betöltötte mikor még a debreceni szemklinikán dolgozott. Az ő tevékenysége alatt sikerült felszámolni Békés megyében a trachomát. Ehhez hozzájárult az új gyógyszerek, sulfonamidok és tetracyclinek megjelenése és a lakosság életszínvonalának emelkedése is. Modern műtéti technikák bevezetésével tovább növelte a gyulai szemészet jó hírét. 1977-ben tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála sajnos megtörte ezt a lendületes fejlődést.

 

1978-tól Keresztúri István vezette az osztályt közel 20 esztendőn át. 76 ágyas osztályt vett át, melyből 40 a trachomásoknak volt elkülönítve. Ez utóbbiakat  a trachoma sikeres felszámolása miatt néhány év múlva megszüntették és csak 36 ágy maradt.

Nemcsak az ágyszám változott, de az osztály helye is. Többször költözött egyik épületből a másikba, hol rosszabb, hol jobb körülmények közé. Összességében mégis előre haladt az osztály fejlődése, újabb és újabb eljárások kerültek bevezetésre. 1978-ban bevezetésre került egy új glaucoma ellenes műtét, a trabeculectomia. Majd 1989-ben megkezdődött Gyulán is a szürkehályog eltávolítását követő műlencse beültetés. Később ultrahang készülékkel és korszerű operációs mikroszkóppal gazdagodott az osztály. 1997-ben Keresztúri István nyugállományba vonult, de Szegeden, szemészeti szakrendelésen még évekig tevékenykedett.

 

1997-től Pelle Zsuzsanna vette át az osztályvezetést. A szegedi szemklinikáról érkezett főorvosnő nagy lendülettel látott munkához. Új, korszerű diagnosztikai és terápiás eszközök beszerzése mellett új szakambulanciákat indított. Így jött létre a gyermekszemészet, a glaucoma és a diabetes-laser szakambulancia. A katarakta sebészetben a legkorszerűbb phakoemulsifikációs technikára tért át munkatársaival. Mindezek között a legjelentősebb és talán a legmaradandóbb a gyermekszemészet terén történt előrelépések, különösen a koraszülöttek retinopathiájának szűrése és gondozása országosan is példa értékű. Nem véletlen, hiszen PhD disszertációját is ebben a témában írta. Alapító tagja és 6 éven át első elnöke volt a Magyar Gyermekszemészek és Strabológusok Társaságának. 1988-1992 között vezetőségi tagja volt az Európai Teratológiai Társaságnak. A gyermekszemészet „fáklyáját” Virágos Kis Katalin főorvosnő viszi tovább. Pelle Zsuzsanna tanárnő 2014-ben nyugállományba vonult.

 

2014-től Horóczi Zoltán főorvos vette át az osztály vezetését, aki korábban a Szegedi  Szemészeti Klinikán, majd a hódmezővásárhelyi szemészeten dolgozott. Nevéhez fűződik a szakambulanciák átszervezése, és legfőképpen a glaucoa kezelés terén diagnosztikai, terápiás és műtéti előrelépések. Vezetése alatt az osztály egy korszerű Carl Zeiss IOLMASTER 700 optikai biométerrel gazdagodott, melynek segítségével a szürkehályog műtétekhez szükséges lencsetervezés jelentősen leegyszerűsödött és időben rövidült. Beszerzésre került a diabetes gondozóba egy új szemfenéki lézer is. 2019. júliusában Horóczi Zoltán főorvos visszatért korábbi munkahelyére a hódmezővásárhelyi egynapos szemészeti ellátásra.

 

2019. szeptemberében Bódis Ilonát nevezték ki az osztály vezetésére.

Bódis Ilona 1982-ben végzett a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, azóta dolgozik a gyulai kórház Szemészeti osztályán, így könnyen átlátta az utóbbi idők nagyívű fejlődését. Bevezette a prémium lencsék rutinszerű alkalmazását, gyakorlattá tette az Optikai Coherens Tomográf rutinszerű alkalmazását. Modernizálta a  Glaucoma diagnosztikus és therápiás palettáját. Nagy gondot fordít a fiatal szakorvosjelöltek képzésére, oktatására. A Gyulai Egészségügyi Főiskolán a szemészeti tantárgy oktatója. A pandemia alatt minimalizált dolgozói létszám mellett megszervezte az osztály működését, az akut esetek ellátását és az első hullám

után a műtő újraindítását.

 

 

 

Tájékoztató helyi érzéstelenítésben végzendő szürkehályog műtétre előjegyzett betegek számára

 

A betegség lényege: A szem belsejében lévő szemlencse elszürkül.

 

Ennek oka lehet: idős kor, cukorbetegség, sérülés, illetve egyes gyógyszerek hosszan tartó szedése.

A szürkehályog megszüntetésének egyetlen módja műtétileg eltávolítani az elszürkült szemlencsét!

 

Műtét lényege: Helyileg alkalmazott érzéstelenítő csepp (szükség esetén érzéstelenítő injekció) adása után az elszürkült szemlencse eltávolításra kerül, majd egy műlencsét ültetünk be a saját lencse „helyére”. A szemlencse kb. 21 dioptria törőerőt képvisel a szemben, ezért ennek a pótlása elengedhetetlen a jó távoli látás eléréséhez. A műlencse pontos dioptriáját egy jelenleg legmodernebb laseres technikával működő biométerrel határozzuk meg.

 

Műthetőség: A szemészeti kivizsgálás alkalmával beutalót kap a beteg kivizsgálásra (laborvizsgálat, belgyógyászati vizsgálat, műthető-e?). Ezeket a vizsgálatokat 1 hónappal a műtét előtt el kell végeztetni a területileg illetékes szakrendeléseken.

Beutalót kap a beteg a szemészeti osztályos felvételre is. Beteget csak szemész orvosi beutalóval áll módunkban felvenni, háziorvosi beutalót nem fogadunk el!

 

Műtét előtti teendők:

– Ha 6.30-ra jön (aznapos műtét): Műtét előtt 3 nappal a műtendő szemébe csepegtesse a felírt antibiotikumos cseppet a megadott dózisban.

A műtét napján tisztálkodjon, reggelizzen (vagy hozzon reggelit és ebédet), gyógyszereit vegye be!

Csepegtessen elindulás előtt, ha megérkezett, utána a nővérek folytatják az előkészítést.

 

– Ha műtétje nem a felvétel napján lesz: reggelizzen, gyógyszereit vegye be. Ebédet már biztosítunk.

 

Kérjük hozza magával a felvételkor:

– személyes iratait (személyi igazolvány, lakcím kártya, TAJ kártya, oltási igazolvány)

– beutalóját

– szemészeti kivizsgáláson kapott összes leletét, lencsetervezés eredményét

– labor és belgyógyászati kivizsgálásos leleteit

– rendszeresen szedett gyógyszereit, inzulinját

– hálóing + köntös, papucs

– tisztálkodó eszközök, törölköző

– evőeszközök, pohár

 

Otthoni teendők műtét után:

– Az orvos által előírt cseppek használata!

– A műtött szem védelme, ütés, nyomás ne érje a szemét. Ne dörzsölje!

– Szemkezelés előtt kézmosás!!!

– Állatok (baromi, sertés) kerülése, földmunka kerülése a fertőzésveszély miatt.

– Poros, huzatos helyek kerülése.

– Tilos a szaunázás, strandolás, természetes vizekben való fürdés.

– 10 kg-nál többet ne emeljen!

– Televíziót nézhet, olvashat.

– Szemészeti kontrollon megjelenni a megadott időpontban.

 

Amennyiben otthonában a műtött szeme bepirosodna, szeme fájdalmassá válna, látása megromlana, azonnal keresse fel szemészeti szakrendelésünket. Hétvégén / éjszaka a szemészeti osztályon lévő ügyeletes nővért hívja a 2216-os melléken.

 

Támogassa adója 1%-val alapítványunkat!
„Gyulai Szemészeti Oszályért Alapítvány”

Adószám: 18381944-1-04

Bankszámlaszám: OTP Bank: 11733027-20044624