Elhelyezkedése: Sebészeti épülettömb „B” II. emeletén található

Férőhelyek száma: 43 fő

Vezetője: Dr. Pálfi Attila osztályvezető főorvos.

A Békés Megyei Központi Kórház békéscsabai telephelyén levő sebészeti osztályon, jelenleg 43 betegágyon folyik az ellátás. Egy sebészeti és egy coloproktológiai szakrendelést működtetünk.

Jelenleg 11 orvos van státuszban, ebből 9 rendelkezik sebészeti szakvizsgával, ketten rezidensek. Ráépített szakvizsgával 3 kolléga rendelkezik: plasztikai sebészet, gasztroenterológia és onkológia.

 

A szakdolgozók létszáma az osztályon és a szakrendelésen: 22 fő

14 nővér, 2 szakasszisztens, 2 beteghordó és 4 adminisztrátor.

Az osztály betegellátási területe a gyulai és békéscsabai kórházak összevonása után gyakorlatilag nem változott, a betegutak meghatározása, figyelembe véve a sürgősségi osztályok működését is, megtörtént és a gyakorlatban kialakulóban van.

Az európai szintű központi műtő blokkban a szakma követelményeinek megfelelően, korszerű műszerek segítségével az általános sebészeti rutin műtétek mellett  egyre több laparoszkópos beavatkozást végzünk (epe, sérv, vakbél , vastagbél, végbél ). Ez a minimál invazív beavatkozás kevesebb fájdalmat okoz a betegnek, a munkába állási ideje gyorsabb. A nagy hasi műtéteknél “Ligasure” eszköz  áll a rendelkezésünkre mely gyakorlatilag vérzésmentes preparálás lesz tesz lehetővé.

A lágyék és hasfali sérv műtéteknél a feszülésmentes technika alkalmazása felváltotta a hagyományos műtéti eljárást. Szövetbarát háló beültetésével a gyengült hasfalat is erősíteni tudjuk.

Az emlő szűrés bevezetése óta egyre több időben felfedezett rosszindulatú emlő folyamatot operálunk.  A diagnosztika fejlődésével ( kis elváltozások jelölése ), a radikalitást csökkenteni lehetett,  az emlőmegtartó műtétek száma nőtt, melyeknél az onko-plasztikai elvárásoknak megfelelően igyekszünk eljárni. Az őrszem nyirokcsomó eltávolításával, hisztológiai feldolgozásával, az onkológia korszerű lehetőségeivel a betegek egyénre szabott, komplex kezelésben részesülnek. A jövőben a radikális mell amputációra szoruló  betegek primer vagy halasztott emlőpótló eljárásait kívánjuk bevezetni, mivel ehhez minden szakmai követelményt teljesíteni tudunk.

A pajzsmirigy műtéteink spektrumát kibővítettük a teljes mirigy eltávolítás lehetőségével, amely lehetővé teszi a jövőben akár a differenciált tumorok helyben történő ellátását. Ennek belgyógyászati, onkológiai és patológiai háttere is megvan.

Az aranyér betegség kezelésében a hagyományos, coloproktológiai szakrendelésünkön alkalmazott eljárások mellett (gumigyűrűzés, kryo), lehetőség van az előrehaladottabb esetekben műtéti beavatkozásra, ahol ultrahagos HAL-RAR eszköz segítségével a lehető legkisebb megterheléssel és fájdalommal járó modern operációt  alkalmazunk.

A bőrön és a bőralatti szövetekben jelentkező elváltozások eltávolításában bőrgyógyász szakorvosok is résztvesznek, de lehetőségünk van bőr és szövetpótló eljárásokra is, akár plasztikai sebész bevonásával is.

A rosszindulatú elváltozások korai felismerése ( szűrések bevezetése, jó diagnosztikai háttér) egyre több sebészetileg kezehető esetet jelent. Megfelelő irányelvek állnak rendelkezésre, melyekhez mind a személyi és mind a tárgyi feltételeket biztosítani tudjuk. A teljes és egyénre szabott pre- és postoperativ radio-kemotherápia meghatározását az Onkológiai Osztály végzi. Ennek gördülékeny kivitezése érdekében egy onkológiai szakvizsgával is rendelkező kollegánk részt vesz kórházunk onko-teamjének működésében.

Az egynapos sebészet bevezetése lehetőséget nyitott a paciensek rövid ideig tartó hospitalizálása utáni hazabocsátására. Erre a beavatkozásokra jelenleg 3O km-es vonzáskörzetben lévő, illetve békéscsabai szálláslehetőséggel bíró betegek jelentkezhetnek.

A tudomány és ezen belül a sebészet folyamatosan, lendületesen fejlődik, újabb műszerek, műtéti eljárások kerülnek bevezetésre, ezért a dolgozók továbbképzése rendszeres és folyamatos.