Bemutatkozik a Pszichiátria Osztály

 

A kórházunk Pszichiátria Osztálya 1899. november 01-én nyílt meg és azóta is folyamatosan működik. Az 1929-ben átadott épületben, ahol jelenleg is folyik a gyógyítás, kezdetben 594 beteg számára volt férőhely. Abban az időben ez volt az ország második legnagyobb pszichiátriai betegeket állátó intézménye és a gyógyító munka jelenleg is 215 ágyon folyik. 

Az osztály első főorvosa a gyulai kórház névadója, Dr. Pándy Kálmán volt, aki korának rendkívül haladó szellemű orvosaként olyan kezelési alapelveket fogalmazott meg (rácsok megszüntetése, magányos cellák és kényszerzubbonyok eltörlése, foglalkozásterápia szükségessége), amelyek a kezdeti időktől a humanisztikus szellemű, állandóan fejlődő pszichiátriai szemlélet egyik fellegvárává tették a gyulai pszichiátriát.

Osztályunkon jelenleg négy külön egységben látjuk el betegeinket. A gyulai Pándy Kálmán Tagkórházban egy-egy női és férfi részlegen az akut eseteket kezeljük. Ugyanitt egy rehabilitációs részleget is kialakítottunk a betegség kezdeti szakaszán átesett és tartósabb kezelést igénylő pácienseink számára. 

A negyedik részlegünk a Tüdőkórház területén, Gyula, Sitka tanya 1. sz. alatt található, a Fekete-Körös jobb partján, egy 27 hektáros fokozottan védett területté nyilvánított őspark közepén. Itt a hosszú távú, krónikus ellátást igénylő betegeinknek biztosítunk helyet. 

Az osztályon a pszichiátria betegségek, illetve orvosi kezelést is igénylő lelki problémák teljes körét lefedő ellátást nyújtunk betegeink számára. A gyógyító munkában orvosok és szakképzett ápolók mellett pszichológusok, szociális munkások, gyógytornászok, és az un. szocioterápiás kezelést nyújtó gyógyfoglalkoztató szakemberek is részt vesznek. 

A fekvőbeteg ellátást kiegészítve az osztály mellett működő szakambulanciákon járóbeteg ellátást is végzünk, elsősorban, az osztályon már korábban kezelt páciensek részére. 

Az osztályra akut kezelést igénylő esetben, általában sürgősségi osztályos ellátást követően veszünk fel betegeket, de ellátjuk a pszichiátriai gondozókból vagy háziorvos kollégák által előjegyzést követően beutalt eseteket is. 

Betegeink kezelése során  korszerű bio-pszicho-szociális szemléletet alkalmazunk:  farmakoterápia mellett pszichológiai betegvezetést és szociális készségeket javító foglalkozásterápia folyik.

A pszichiátriai betegek  ellátása során kiemelendő  és hangsúlyos az empátián alapuló orvos – beteg kapcsolat, pácienseinket saját kompetenciájuk hangsúlyozásával és megerősítésével partnerré kell tennünk, mivel az én-részesség átélése belső, pszichikus öngyógyító folyamatokat katalizálhat. Emellett fontosnak tartjuk a terápiás folyamatba bevonni a betegek segítségében fontos szerepet betöltő családtagokat, hiszen a mentális zavarok nagy része a környezetre adott lelki reakció következménye is. Így tartós változást, javulást csak a mindenkori környezet adottságainak, a páciens meghatározó érzelmi kapcsolatainak figyelembe vételével remélhetünk.

Szakembereink rendszeresen részt vesznek szakképzéseken, hogy a terápiás munkacsoport elméleti és gyakorlati tudása folyamatosan tovább fejlődjön.

Osztályunk minden munkatársa elkötelezett abban, hogy betegeink számára az elérhető legmagasabb szintű ellátást biztosítsuk, azt a célt szem előtt tartva, hogy a lelki betegségek okozta nehézségeket leküzdhessék és az élet minden területén elégedettnek érezhessék magukat.