Nukleáris Medicina Osztály

Rendelés helye:
Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház
Gyula, Semmelweis u. 1.
Központi Diagnosztikai Tömb II. emelet.
Telefon: 06/66 526-526 /mellék: 2223/
E-mail: gyulaizotop@bmkk.eu

Rendelési idők:
hétfő – péntek: 07.30 – 14.00

Az osztály története:
A Pándy Kálmán Megyei Kórház Izotópdiagnosztikai Laboratóriuma 1963-ban alakult. Első vezetője dr. Jusztusz György volt, majd közel 40 éven keresztül dr. Lőrinczy Endre főorvos úr kimagasló szakmai tudásával irányította és fejlesztette osztályunkat.
2005. óta dr. Bakos Magdolna vezeti az osztályt, mely a korszerű izotópdiagnosztikai vizsgálatokkal, a daganatterápiás lehetőségek bevezetésével mára már Nukleáris Medicina Osztállyá nőtte ki magát.
Osztályunk Békés megye egyetlen ilyen profilú osztálya, mely a régió teljes lakosságát ellátja. In vivo és in vitro részlegünk diagnosztikus vizsgálatai mellett lehetőségünk van daganatos betegek izotópos fájdalomcsillapító terápiájára, valamint pajzsmirigy túlműködés kezelésére radio-jódterápia segítségével.

Munkatársak:
Dr. Bakos Magdolna oszt.vez. főorvos Nukleáris Medicina szakorvos
Dr. Szugyiczki Viktória rezidens orvos
Dohányosné Heczler Erika vezető asszisztens /nem orvos diplomás/ Radiofarmakológiai szakasszisztens
Kóráné Szabó Annamária

Árgyelánné Patkás Mária vezetőasszisztens helyettes / Nukleáris medicina szakasszisztens

vezetőasszisztens helyettes / Nukleáris medicina szakasszisztens
Demján Zoltánné Nukleáris medicina szakasszisztens
Feketéné Szilágyi Margit Nukleáris medicina szakasszisztens

Baloghné Tatár Krisztina Radiográfus asszisztens /nem orvos diplomás/
Kis-pál Istvánné Radiográfus asszisztens
Martiné Komoróczki Éva Általános asszisztens
Demján Zoltán rendszergazda
Gerebenics Józsefné orvos írnok
Fazekas Tiborné takarítónő

Izotópos vizsgálatokról általában:
A vizsgálat során Ön a vizsgálat céljának megfelelő, radioaktív izotóppal jelölt gyógyszert kap vénás injekció formájában (esetleg szájon át vagy belélegezve), amelyet a vizsgálóeljárásoktól függő idő alatt a vizsgálandó szerv felvesz, tárol vagy kiürít, ezért különböző idejű várakozás után kezdjük el a felvételek elkészítését.

Ez az idő már a vizsgálat része, kérjük, ne tekintse ezt felesleges várakozásnak.

A testből kilépő sugárzást speciális érzékelő – egy gamma ill. SPECT kamerának nevezett mérőműszer – észleli és a mérési adatokat számítógépbe vezeti, aminek segítségével a vizsgált szervről kétdimenziós vagy keresztmetszeti képeket hozunk létre.

Az eljárás – mivel a beadott radioaktív anyag 24-72 órán belül lényegében lebomlik, majd (részben már nem is sugárzó formában) kiürül – minimális sugárterheléssel jár (pl. a mellkas röntgenátvilágításához képest a sugárterhelés kevesebb). A sugárterhelés mértéke még ismételt vizsgálatok esetében sem veszélyezteti a vizsgált személyt. Mivel a beadott anyagok többsége a vesén keresztül választódik ki, a kiürülés gyorsítására – és így a sugárterhelés további csökkentésére – javasolt a vizsgálat utáni két napon sok folyadékot fogyasztani.

Várandós és szoptató nők, kisgyermekek, valamint családtagjaik vizsgálata esetén speciális szabályok érvényesek, ilyen esetben feltétlenül kérje a nukleáris medicina (izotóp) szakasszisztens tanácsát.

Kérjük tisztelt betegeinket, hogy vizsgálatra kísérőnek gyermeket ne hozzanak magukkal!

Maga az eljárás a vizsgált szervtől függően változó ideig, általában 20-60 percig tart, az esetek többségében fekvő helyzetben. A vizsgálatot a vizsgáló eszköz mozgásának halk zaja kíséri, ezen kívül Ön semmit nem észlel, a vizsgálat teljesen fájdalommentes. A készülékből sugárzás nem lép ki (azt csak detektálja). A készülék a CT-től és az MR-től eltérően nem teljesen zárt, így a klausztofóbia általában nem jelent problémát a vizsgált betegeknek.

Általános előkészületek a vizsgálat napján:
• A vizsgálataink előjegyzés alapján történnek (kivétel a heliprobe-teszt és a biokémiai szűrések). Ezért sziveskedjék az időpontot pontosan betartani, mert az anyag bomlása miatt a késés esetén nem tudjuk elvégezni a vizsgálatot.
• Jelentkezéskor hozza magával beutalóját, személyi igazolványát, TB kártyáját, előző leleteit, zárójelentései.
A vizsgálati eredmény: néhány nap alatt elkészül. Kérheti a lelet postázását, vagy megbeszélt időpontban átveheti Ön vagy meghatalmazottja. Ezt mindig a vizsgálatot végző asszisztenssel kell egyeztetnie.

Kérjük Önt, amennyiben az előjegyzett vizsgálatra nem tud eljönni, osztályunkat munkanapokon 13 óráig a 06/66-463-763-as vagy 06/66-526-526-os telefonszámon a 2223-as melléken értesítse.

Amennyiben a tájékoztató – illetve a vizsgálat részletesebb leírása – elolvasása után további kérdései lennének, kérjük, hogy ezeket a vizsgálatot végző asszisztensnek tegye fel.