A Neurológia Osztály kialakulása és munkája

Elhelyezkedése: Belgyógyászati épülettömb IV. emeletén található
Férőhelyek száma: 20 fő
Osztályvezető főorvos: Dr. Krisán István
Osztályvezető főnővér: Kovács Mária

A Dr. Réthy Pál Kórház-Rendelőintézetben 2007. áprilistól működik Stroke Osztály. 2008. szeptember végétől az Osztály a felújított belgyógyászati tömb 4. emeletén található, ahol igazán méltó körülmények közé kerültek a betegek és a személyzet is. A kórtermek és egyéb helyiségek minden szempontból megfelelnek a szigorú előírásoknak és a modern ellátáshoz szükséges feltételeknek.

A Stroke Osztályok létrehozásának oka, hogy az elmúlt évek tendenciái szerint a stroke a fejlett országokban a harmadikból a második leggyakoribb halálokká vált, emellett ez a rokkantság legfőbb oka. A stroke-ban szenvedő betegek ellátását arra szakosodott szakemberek végzik és az osztályok kialakítása is jobban szolgálja a betegek kivizsgálását és kezelését.

2007-ben a 15 ágyas osztály fő profilja a stroke-ot (szélütést, gutaütést) elszenvedett betegek ellátása, rehabilitációra való felkészítése, valamint a stroke első vagy ismételt fellépésének megelőzése, illetve annak magas szintű irányítása volt. Céljaink között szerepel, az utóbbi évek halálozási arányát csökkenteni és a stroke-ot elszenvedő betegek között csökkenteni a rokkantság mértékét, mivel a betegség heveny szakaszában történő szakszerű ellátás jelentősen befolyásolja a beteg további sorsát, beleértve a rehabilitáció eredményességét is. A betegség kezelése több orvosi szakterület együttes feladata: részt vesznek benne neurológusok, belgyógyászok, intenzív terápiás szakorvosok, idegsebészek, érsebészek, családorvosok és a rehabilitáció területén működő szakemberek s emellett alkalmanként más szakágazatok képviselői is. A különböző szakterületek képviselői közötti párbeszéd kialakításának és létrehozásának célja a betegek ellátásának javítása. A betegek rehabilitációja elsősorban kórházunk Rehabilitációs Osztályán folyik.

2008 májusától Neurológia- Stroke Osztály néven működtünk, ami jelentős tevékenységbővülést jelentett. Ezzel a lépéssel valódi hiánypótlás történt Békéscsabán, hiszen a 80-as évek óta nem volt a kórházban neurológiai osztály, márpedig az igény, az ilyen jellegű panaszokkal, betegséggel rendelkezők számára egyre nagyobb. 2012. júliusától, újabb változások kapcsán Neurológia Osztályként működünk. A neurológia igen összetett tudomány, így az agyi érbetegségeken kívül nagyon sokféle betegséggel találkozunk. A Neurológia Osztály az idegrendszeri megbetegedések terén a fejfájás, az extrapyramidalis megbetegedések (Parkinson-kór, stb.), a demencia, a fájdalom syndromák ellátásán túl a területi ellátási kötelezettségnek (Békéscsaba és Békés) megfelelően bármilyen neurológiai betegség fennállása esetén fogadja pácienseit.

Az epilepszia a lakosság 4%-át érintő megbetegedés. Az epilepsziás betegek ápolása, gondozása, életvezetése jól felkészült, kellő szaktudással rendelkező ápolókat kíván.

Osztályunkra a Parkinson-syndromás betegek gyakran gyógyszerbeállítás, gyógyszerátállítás miatt kerülnek felvételre. A beteget és hozzátartozóját együttesen oktatjuk az alkalmazott gyógyszerek ismeretére és a helyes gyógyszerszedés módjára. Fontos célunk, hogy a kórházban tartózkodás alatt a beteg mozgása, önállósága javuljon, illetve az erőnléte fokozódjon.

Működésünk óta sajnos sok agydaganatot is diagnosztizáltunk. Ilyenkor a testi szükségletek mellett a legfontosabb, hogy a lelki állapot nehézségein is át tudjuk segíteni a beteget, valamint családtagjait. Ehhez igen jelentős tapasztalattal és gyakorlattal kell rendelkezni.

Szintén nagy gyakorlatot kíván a sclerosis multiplexben szenvedő beteg diagnosztizálása. Ezen betegségben szenvedőket a lehető legrövidebb idő alatt a legközelebbi sclerosis multiplexszel foglalkozó centrumba küldjük, ahol a tudomány legfrissebb állása szerinti gyógyszerprogramba vonják a beteget, valamint a gondozás mellett hangsúlyt fektetnek az életvezetésre és életmód változtatására is.

A Neurológia Osztály 20 ágya biztosítja (melyből 6 ágy szubintenzív felszereltségű) a békéscsabai és békési lakosok ellátását. Osztályunk készen áll a neurológiai jellegű betegségben vagy agyi keringészavarban szenvedő, elsősorban akut kórházi ellátást igénylő beteg azonnali vagy előjegyzett felvételére.

 

Dr. Krisán István
osztályvezető főorvos

 

Békéscsaba, 2018.04.18.