BVKK-RPTK 1. sz. Nefrológia Osztály

 

Elhelyezkedése:   belgyógyászati épülettömb III. emeletén található fekvőbeteg ellátó egység.

Belgyógyászati mátrix osztályvezető: Dr. Varga Márta főorvos

Nefrológia osztályvezető: Dr. Berkesi Erika  

Főnővér: Mitykó Judit

Telefon: 66/555-542

Email: nefrobcs@bmkk.eu

Fekvőbeteg férőhelyek száma: 20+5 fő

A BVKK 1. sz. Nefrológia Osztálya  az intézmény nefrológiai szakmai profilú egysége. Az osztály 20+5 aktív  ágyán  sürgősségi és beutalási rend szerinti területi feladatokat végez. Egyrészt  szakmai profil alapján nefrológiai betegeket látunk el, másrészt osztályunkon egyéb belgyógyászati bajban szenvedő betegeket is kezelünk, a területi ellátási kötelezettség, és a sürgősségi betegfelvételi rend alapján.

A klimatizált fekvőbeteg osztályon 6 db 4 ágy és opcionálisan 2 db 2 ágy elhelyezésére alkalmas kórterem van.  

A kórtermek mindegyike:

  • önálló vizesblokkal rendelkezik,
  • minden kórteremben  központi szívó és oxigén áll rendelkezésre,
  • minden kórteremben megoldható az ágymelletti monitorizálás, mely központi betegfigyelő monitorhoz csatlakozik.

Két kórterem  2-2 ággyal megfelelő eszköz-, és személyi  feltételek biztosítása esetén szubintenzív jelleggel működtethető, mindkét kórterem pedig megfelelő vízvételi és csatorna kivezetéssel átalakítva, központi szívóval és oxigénnel ellátva  alkalmas sürgős gépi vesepótló (hemodialízis) kezelés kivitelezésére vagy hasi (peritoneális) dialízisre. 

Munkatársaink:

Osztályunkon az orvosi feladatokat 2 belgyógyász-nefrológus szakorvos, 1 belgyógyász-nefrológus szakorvos jelölt, 3 szakorvos jelölt és 3 rezidens orvos látja el. Az osztályon 12 ápoló (5 diplomás ápoló, 7 felnőtt szakápoló),  illetve 2 adminisztrátor és 2 beteghordó dolgozik. Munkánkat segítik gyógytornász és dietetikus kollégáink. 

Az osztály orvosai: 

Dr. Berkesi Erika osztályvezető főorvos, belgyógyász, nefrológus, hypertonológus szakorvos

Dr. Bánfi Nikolett adjunktus, belgyógyász, nefrológus szakorvos

Dr. Zádori Máté belgyógyász szakorvos, nefrológus szakorvos jelölt

Dr. Halász Tímea belgyógyász szakorvos jelölt

Dr. Vozár Ágnes belgyógyász szakorvos jelölt

Dr. Tifán Noémi belgyógyász szakorvos jelölt

Dr. Puja Judit belgyógyász rezidens orvos

Dr. Vantara Henrietta belgyógyász rezidens orvos

Dr. Bódis Bendegúz belgyógyász rezidens orvos

Orvosaink  a fekvőbeteg ellátás és az ambuláns nefrológiai ellátás mellett a belgyógyászati  ügyeleti  ellátásban  és a Sürgősségi  Betegellátó Osztály munkájában is részt vesznek. Szakorvosaink ellátják a kórházunk és az orosházi régió nefrológiai konziliáriusi feladatait, napi váltásban ellátják az osztályhoz csatolt Nefrológia és CAPD ambulanciát valamint a Hypertonia Szakambulanciát. Ebben segítségünkre van két nagy tapasztalatú szakellátásban dolgozó orvoskollégánk is:

Dr. Tóth Eszter főorvos, belgyógyász, nefrológus szakorvos

Dr. Gulyás Zsuzsanna főorvos, belgyógyász, nefrológus, hypertonológus, diabetológus

Az osztály és az ambulancia ápolási munkáját 14 szakdolgozó látja el. Az  osztályon dolgozó 12 ápoló közül 6 diplomás ápoló, 2 fő felsőfokú felnőtt  szakápoló, 4 fő ápoló 54  végzettségű, 2 fő adminisztrátor, 2 fő beteghordó.  Két fő felsőfokú szakápoló látja el a Nefrológia-Hypertónia Szakambulancia  nővéri tevékenységét.

Szakmai információ, történeti áttekintés: 

A nefrológia a belgyógyászaton belül,  mint   a vese működésével és belgyógyászati betegségeivel foglalkozó tudományág nagyon régen jelen van az urológia és a belgyógyászat határterületeként, de  mint szakvizsgaként választható önálló szakterület 1983-ban jelent meg, ekkor alakult meg a Magyar Nefrológiai Társaság is A nefrológia a vesebeteg ellátás széles palettáját öleli  fel. Beletartozik a betegség diagnózisa, a gyógykezelés, a beteg gondozása, az egyes vesebetegségek progressziójával a veseelégtelen beteg vesepótló kezelése, benne a dialízissel és a veseátültetéssel.

A Békéscsabai Kórházban nefrológiai  fekvő-, és járóbeteg ellátás  évtizedek óta történik (1978) a korábbi I.sz. Belgyógyászati Osztály keretein belül. 1986-ban az osztályunk kezdeményezésére indult el  a megyei végstádiumú veseelégtelen betegek vesepótló (dialízis) kezelése. A Magyar Nefrológiai Társaság Vezetősége 1995. június 26-án elfogadta és jóváhagyta „A nefrológiai betegellátás szakmai és szervezeti irányelvei” című szakmai dokumentumot, amelyben meghatározták többek között az országban a  nefrológiai ellátás szervezeti egységeit, azok szakszerű működésének feltétel-, és követelmény rendszerét.   A Békéscsabán  folyó szakmai munka elismeréseképpen ez a dokumentum az I. Belgyógyászati Osztályt, a Nefrológiai Ambulanciát és a Dializáló Részleget együttesen besorolta  a Magyarországi Nefrológiai Decentrumok közé. Emellett 2009-től a Szakmai Kollégium  minősített Hypertónia Ellátó Helynek, 2018-től minden évben a Magyar Hypertonia Társaság akkreditált Hypertonia Szakambulanciájának nyilvánított bennünket.

A Békéscsabán folyó komplex nefrológiai betegellátás és szakorvosképzés szakmai  elismeréseként  értékelhetjük azt, hogy a hazai nagy egészségügyi reform keretén belül  2012. júniusától 20 ágyas önálló Nefrológia Osztály létesült a Dr. Réthy Pál Kórházban, melyet nefrológiai szakirányra akkreditált  szakképző hellyé nyilvánítottak. 

A fekvőbeteg ellátás keretei között lehetőség van, a társterületek és szakmák, valamint a kórházban rendelkezésre álló, laboratóriumi, és képalkotó diagnosztikus eljárások igénybevételével részletes belgyógyászati, nefrológiai  kivizsgálásra és kezelésre.

Nephrológiai szempontból a non-invazív diagnosztikus eljárások széles köre áll rendelkezésre:

  • korszerű laboratóriumi,
  • képalkotó /röntgen, scintigráfia, UH, MR és CT, angiográfiás  vizsgáló módszerek és kapcsolódó beavatkozások/ diagnosztikus háttér,
  • ABPM, digitalis vérnyomásmérők,
  • munkánkat segítő ágy melletti (bedside) UH készülék, 
  • valamint  a társszakmák kiválóan képzett  szakembereinek konziliáriusi tevékenysége és a személyükhöz kapcsolt eszközös diagnosztika.

Az osztály, illetve a kórházunk  keretein belül nem megoldható, diagnosztikus, terápiás problémájú betegek (vesebiopszia komplex hisztológiai  vizsgálattal, klinikai centrumban adható immunszupresszív kezelés, szervtranszplantáció)  tovább küldésre kerülnek a regionális és országos centrumokba, melyekkel kiváló munkakapcsolatban állunk.

Az összességében évente a nem kevés számú fekvő-, és járóbeteg ellátása mellett, az osztályunkon  oktatói munka is folyik. Az akkreditált osztályunkon nővér-, és orvostanhallgatók, rezidens orvosok,  belgyógyász és nefrológus szakorvos képzésben részt vevők töltik gyakorlataikat. 

A tudományos életben is nagy aktivitással veszünk részt. Országos és nemzetközi konferenciákon veszünk részt előadóként és/vagy hallgatóként. Többször szervezünk továbbképző előadás sorozatokat kollégáinknak. Az általunk megtartott, akkreditált  háziorvosi és szakorvosi továbbképző rendezvények  segítségével szorosra vonjuk a kapcsolatot az társszakmákkal és az alapellátási rendszerrel. Rendszeresen részt veszünk betegegyesületek munkájában is, előadásokat tartunk klubbokban, laikusok körében. 

A diabetológiai és kardiológiai gondozókkal és a határterületi szakmákkal szorosan fenntartott jó munkakapcsolattal kiegészülve, az egyszerre több ellátó helyen dolgozó  nefrológusok  végig tudják kísérni  a vesebetegek állapotának alakulását a beteg  kivizsgálásától a gondozáson át a végstádiumú veseelégtelenség vesepótló kezeléséig (dialízis és/vagy transzplantáció).

A gondozást, követést igénylő hypertóniás/vesebetegeket osztályos elbocsátásukkor a Nefrológia-Hypertonia Szakambulanciára  hívjuk vissza, lehetőleg korábbi kezelőorvosukhoz, hiszen a krónikus betegségekben a hosszú távú orvos-beteg bizalom, a holisztikus betegszemlélet elengedhetetlen fontosságú:

”Valakinek össze kell rakni a részeket, a beteg embert egészében is ismerni kell!” 

                                                                                                               (Prof. Dr. Petrányi Imre).

A bemutatkozás végén végül szeretném megosztani azt amit talán én vezetőként a  legfontosabbnak érzek. Elődömtől és tanító mesteremtől Dr. Tóth Eszter főorvosnőtől átvéve az osztály vezetését úgy érzem, hogy a nehéz időkben is sikerült megőrizni azt a szellemiséget, amelyben én is nevelkedtem és amit ma is magaménak érzek. Azt a fajta  szemléletet, amelynek  középpontjában a beteg (a beteg érdeke) áll. Az osztályunkon igazi csapatmunka folyik, jó emberekkel és jól képzett kollégákkal,  ahol mindenkinek megvan a maga szerepe és a  feladata a betegközpontú,  minőségi betegellátás érdekében.