A Réthy Pál Tagkórház Központi Műtőjének története egészen 1995-ig nyúlik vissza, mikor átadták Dél- Magyarország legfejlettebb műtéti blokkját, a Központi Műtőt és a mellette felépített operatív tömböt.
Az önálló működési egység megszervezését, valamint irányítását Dr. Uhrmann Ferenc főorvos úrra bízta a kórház vezetősége. 2007-ig vezette az osztályt, melyet nyugdíjba vonulásakor Dr. Bayer Hedvig főorvos vett át, aki jelentős szerepet töltött be, a műtő egysége és jelenlegi arculat kialakításának folyamatában.
2024-től Dr. Boros Zoltán szülész-nőgyógyász főorvos látja el az osztály vezetésével járó feladatokat.

2005-ben a békéscsabai Fül-Orr-Gégészet Osztály, 2009 nyarán a Szülészet – Nőgyógyászat Osztály, majd 2022-től a gyulai Fül-Orr-Gégészet Osztály is a Sebészeti tömbbe költözött, azóta operatív feladatait a Központi Műtőben végzi.
2007. április 1-vel Békéscsabán a Szemészeti Osztály megszűnt, feladatukat egynapos sebészet keretében láthatják el, így került kialakításra a IX-es szemészeti műtő.
2023-ban megtörtént a Traumatológia és Ortopédia műtők teljes körű felújítása.
Ennek köszönhetően az ország egyik legmodernebb műtőjében tudjuk ellátni a hozzánk érkező betegeket.
Itt történik a csípő- és térdprotézisek beültetése is. Ezen eszközök működtetéséhez az orvosi és szakdolgozói személyzet magas szintűen képzett.
Külön figyelmet érdemelnek a műtőben végzett endoszkópos műtétek, ahol kis bőrmetszés után, száloptikás eszközt vezetnek a kívánt területre, és céleszközök segítségével különböző beavatkozásokat végeznek.
A műtős szakasszisztensek és műtőssegédek 24 órás ügyeleti rendszerben és 8 órás beosztásban dolgoznak.

Minden műtő alkalmas bármilyen műtét elvégzésére. A komoly szakmai felkészültséget igénylő munkát az osztályhoz tartozó 19 műtős szakasszisztens és 14 műtőssegéd-gipszmester, valamint 2 fő orvosírnok és a külsős cég takarítói biztosítják.
Műtő vezető főorvos: Dr. Boros Zoltán Szülész- Nőgyógyászat főorvosa
Műtő vezető helyettes: Dr. Barta Szabolcs Traumatológia-ortopédia főorvosa
Vezető műtős szakasszisztens: Bondárné Kővári Matild

Központi műtő feladata:
A Központi Műtő folyamatos ellátással biztosítja az elektív, egynapos, akut, aszeptikus és szeptikus műtétekhez szükséges feltételeket. Az új elvárásokhoz kialakított munkamódszer és teljesítmény alapján, a kollektíva 2017-ben miniszteri dicséretben részesült valamint, 2018-ban Békéscsaba Egészségügyéért kitüntetést vehettek át.