Szervezeti egység felépítése

 

Központi Kórház higiénés osztály és Sterilizáló osztályvezető főorvosa: dr. Seres Ábel

dr. Pándy Kálmán Tagkórház: 

– Kórház higiénés részleg Központi Sterilizáló egység – részlegvezető: Tóth Ferenc

dr. Réthy Pál Tagkórház: 

– Kórház higiénés részleg – részlegvezető főorvos: Dr.  Nédó Erika Phd.

– Központi Sterilizáló egység – részlegvezető: Szugyiczkiné Szász Erzsébet

 

Kórház higiénés osztály bemutatása


A korábbról ismert hagyományos kórház higiénét ma már felváltotta az infekciókontroll, mely egy multi modális, komplex tevékenységi körből álló új szemlélet az egészségügyi intézményekben. Ennek fontossága az utóbbi évek, évtizedekben rohamosan előtérbe került az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések (nozokómiális fertőzések) és a multirezisztens kórokozók (MRK) térhódításának köszönhetően. A betegbiztonságra (patient safety) nagy hangsúlyt kell fektetni, de nem szabad mindemellett megfeledkezni az egészségügyi dolgozók biztonságáról sem. Manapság az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseket a beteg biztonság, a biztonságos betegellátás elemei között első helyen tartják számon. Az infekciókontroll fogalma Az infekciókontroll (fertőzés felügyelet) eredeti értelmezése szerint a kórházi (nozokomiális) fertőzések megelőzésével foglalkozó, az epidemiológia tudományos alapjain nyugvó járványügyi gyakorlat. Tehát a hangsúly a megelőzésen van, mely alapja a mai infekciókontrollnak. 

 

Elérhetőségek: 

– dr. Pándy Kálmán Tagkórház: 06-66-526-526/2414 mellék, e-mail:higiene.gyula@bmkk.eu

– dr. Réthy Pál Tagkórház: 06-66-555-334, e-mail: korhazhigiene@bmkk.eu

 

  1. Központi Sterilizálók bemutatása

 

 – dr. Pándy Kálmán Tagkórházban 1972-től működik központi sterilizáló, mely 2002-ben került jelenlegi helyére a diagnosztikai tömb harmadik emeletére.
Feladatunk az intézmény osztályainak, központi műtőjének steril anyaggal, műszerekkel való ellátása, beleértve a szeghalmi-, a mezőhegyesi részleget, valamint a tüdőgyógyászati egységet (Sitka 1). Ezen felül bérmunkát is végzünk. Munkánkat az osztályos működési rendünk szabályozza, minőségirányítási, környezetirányítási és infekciókontroll kézikönyvvel. Működési rendünket rendszeresen belső és külső audit kertén belül felülvizsgáljuk, értékeljük.
Az osztály gépparkja 3 darab Getinge autokláv és egy formaldehides berendezés, 1 darab Sterrad plazmasterilizáló. Mosogatógépeink: Miele, Getinge, Deko 260, Deko 200 típusúak,  valamint 3 darab ultrahangos tisztítóval is rendelkezünk.

 

Elérhetőségek: Telefon: 06/66 526-526 /mellék: 2707, e-mail: steril.gyula@bmkk.eu

– a dr. Réthy Pál Tagkórházban 1995-ben adták át Dél-Magyarország akkori legfejlettebb Központi sterilizálóját, melyet 2016-ban Európai Uniós beruházás kertén belül korszerűsítettek. Az intézet területén a központi sterilizáló feladata az osztályok, ambulanciák, műtők, szakrendelők részére a sterilen felhasználandó anyagok tisztítása, fertőtlenítése, csomagolása és sterilizálása.

Bérsterilizálási szerződés alapján külső megrendelők számára is vállaljuk többször használatos anyagok, eszközök, műszerek csíramentesítését.

Munkatársaink az osztályoktól, részlegektől, műtőktől átvett tárgyakat, eszközöket, műszereket megtisztítják, fertőtlenítik, csomagolják, sterilizálják és a kiadásig tárolják. A tisztítási munka jelentős része gépesített.

Két automata műszertisztító-fertőtlenítő berendezéssel, egy ultrahangos készülékkel, három autoklávval, egy formaldehides gáz sterilizátorral, egy plazma sterilizátor berendezéssel, és egy korszerű T-Doc dokumentációs rendszerrel biztosítani tudjuk a legkorszerűbb, nagy értékű orvosi eszközök magas színvonalú fertőtlenítését, sterilizálását. A teljes folyamat validált, szigorúan dokumentált,  a szakmai előírásoknak minden tekintetben megfelel.

 

Elérhetőségek: telefon: 06-66-555-352,  e-mail: szasz@bmkk.eu