Kardiológiai Rehabilitációs Osztály

 

Címe: Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház, Kardiológiai Rehabilitációs Osztály
5700 Gyula, Semmelweis u.1.
Telefon: 66-526 526/2200
Fax: 66-468 351
E-mail: kard_rehab@pandy.hu
  Az elmúlt évtizedek során a gyógyítás klasszikus hármasa: a megelőzés, a gyógyítás, a rehabilitáció területei egyre inkább összefonódtak. Ma már nem számít paradoxonnak az a gondolat, hogy a legsikeresebb rehabilitáció a megelőzés lenne és az sem, hogy már a gyógykezelés megkezdésének pillanatában elkezdődik a rehabilitáció folyamata is.
Rehabilitálni annyit jelent, mint újra képessé tenni, eredeti állapotába visszahelyezni, újratanítani valakit. Az egészségügyi rehabilitáció lényege a betegség miatt megmaradt, de megváltozott képességekkel elérni azt az állapotot, amely a betegség utáni leginkább önálló, kreatív élethez vezethet.
Osztályunk – Kardiológiai Rehabilitációs Osztály – ellátási területe a szív- és érrendszeri betegek gyógykezelése és rehabilitációja mellett sok más kísérő betegség gyógytornáját is végzi (magavérnyomás, elhizás, dekondicionált állapot). Célja a szív- és érrendszer állóképességének javítása, a rizikófaktorok, a megbetegedés, és a halálozás csökkentése, valamint az életminőség javítása.
A kardiológiai rehabilitáció cél, gyógyítás és módszer egy időben, amely lehetővé teszi a beteg számára az állapotától függően az optimális testi- és lelki kondíció elérését, ily módon jelentősen hozzájárulhat a népesség egészségi állapotának javításához. A rehabilitáció eredményesen csak multidiszciplináris (több szakterületet magába foglaló) csoportmunka formájában végezhető (rehabilitációs szakorvos, kardiológus, gyógytornász, dietetikus, pszichológus, stb. munkája révén). Leghatékonyabb akkor, ha a betegség elején kezdődik, és megszakítás nélkül folytatódik a beteg élete végéig.
A kardiológia rehabilitáció menete:
 • Kórtörténet és fizikális vizsgálat,
 • A rizikótényezők meghatározása („rizikó stratifikáció”, a komplikációk kockázatának felmérése),
 • Funkció felmérés, egyénre szabott tevékenység tervezése („rehabilitációs terv”),
 • Eldöntendő, hogy szüksége van-e a betegnek rehabilitációs intervencióra?,
 • „Inpatient” (bentlakásos, kórházi) rehabilitáció indikált-e?,
  A kardiológiai rehabilitáció programja:
 • rizikó tényezők meghatározása ( bal kamra funkció károsodás mértéke, ritmuszavar, angina, vérzsíreltérések, cukorbetegség, magas vérnyomás),
 • gyógyszeres kezelés (speciális kardiológiai kezelés, rizikófaktorok „célértékre” csökkentése, szorongás, depresszió oldása, stb.), oktatás, tanácsadás,
 • fizioterápia, mobilizáció és edzésprogram irányítása,
 • psychoterápia, téma centrikus csoportmegbeszélés,
 • „A” típusú magatartás módosítása (ez olyan személyiségtípus, amely infarktus kialakulását segítheti elő), autogén tréning, egészséges magatartás oktatása, tanácsadás, a helyes életmód és viselkedés kialakítása (mozgástanácsadás, étkezési tanácsadás, szívgyógyászati alapismeretek oktatása, dohányzással, munkával, szabadidővel kapcsolatos tanácsok, szexuális tanácsadás).,
A megyei kórház Kardiológiai Rehabilitációs Osztályának rövid bemutatkozása
  Az osztály a kórház legrégebbi épületében működik, itt kezdődött el a Békés vármegye betegeinek intézeti ellátása 15 ágyon, 1846-ban. A Kardiológiai Rehabilitációs Osztály 1988. novemberében nyitotta meg kapuit a betegek előtt. Megelőzően általános szakrendelés, majd Bőrgyógyászat és Reumatológia üzemelt a helyén. Kezdetben, mint a II. számú Belgyógyászat Részlegén 40 ágyon fogadtuk a betegeket. 1992-ben az épületegyüttes tovább bővült. Kialakítottuk a tornatermet, kondicionáló termet, de egyéb kiszolgáló helyiségeket is (étterem, orvosi szoba, további 2-3 ágyas betegszobák, stb.), 10 ággyal is tovább bővült az osztály, amely önálló Kardiológiai Rehabilitációs Osztály rangot kapott.
Az osztályon korai, akut kardiológiai rehabilitációs tevékenység (AMI, PCI és szívműtétet követő állapot) mellett programozott rehabilitáció folyik. Átlagos ápolási idő 18-21 nap. Nem javasoljuk a kardiológiai rehabilitációs kezelést jelentős fokban mozgáskorlátozott betegek esetében (RA, stb.), és anyagcserezavarban szenvedők körében ( súlyos diabetes mellitus /hypo- hyperglykaemia/, máj- és vesebetegség, vesepótló kezelés, súlyos légzőszervi betegség, COPD, stb.).
A megyei kardiológiai rehabilitációs tevékenységet csoportmunkában két orvos, két gyógytornász, két fizioteraputa, egy gyógymasszőr, egy dietetikus és tíz szakképzett nővér végzi. Három nővérünk főiskolai végzettséggel rendelkezik, egy Pándy-nővérünk van. A tornaprogramot a betegek a 100 m2 alapterületű tornateremben és a kerékpártréninget egy másik, 40 m2-es kondicionáló teremben végzik gyógytornász irányításával, naponta meghatározott idótartamban.
A felvett betegek diagnózisok szerinti megoszlása:
 • szívizom infarktus utáni állapot,
 • PCI utáni állapot (PTCA, stent beültetések),
 • koszorúér betegség, stabil angina pectoris,,
 • szívműtét utáni állapot: koszorúér- (CABG), billentyű műtét (biológiai, mechanikus billentyű, billentyű plasztika),
 • magasvérnyomás betegség,
 • natív szívbillentyű betegségek,
 • kardiomyopathiák (szívizombetegségek), ritmuszavarok,
 • pacemaker beültetés,
 • sziv eredetü agyi keringési zavarok, funkcionális szívpanaszok,
 • elhízás, halmozott kockázati tényezőkkel bíró veszélyeztetett betegek.
A rehabilitáció szerves része a gyógytorna
  A gyulai Kardiológiai Rehabilitációs Osztály gyógytornászai az alábbi működő tornafoglalkozásokkal segítik a betegek rehabilitációját:
I. Csoportos gyógytornakezelések : szív – és érrendszeri torna, teremkerékpár tréning, nyaki gerinc-, és válltorna, Gerinctorna
II. Egyéni gyógytornakezelések: szív – és érrendszeri torna: – szívinfarktus és szívműtét után. Egyéb gyógytorna kezelések:: – reumatológiai panaszok kezelése.
Minden gyógytorna tevékenységet a beteg kezelőorvosa rendeli el. Ő határozza meg a terhelhetőségi szintjüket, melyet előzetesen egy terheléses kerékpár ergometriás vizsgálattal állapít meg. A gyógytornász a munkáját orvosi irányítással végzi, de a kezelés megtervezése, végrehajtása az ő önálló feladat. Fontos a jó emberismeret, jó pszichológiai, pedagógiai érzék, megfelelő kapcsolatteremtési képesség.
A szív- és érrendszeri betegek gyógytorna kezelési terv ennek alapján állítható fel, a tréning alapelve, hogy egyénre szabott, specifikus legyen.
Felépítése:
 • bemelegítő légző- és könnyű gyakorlatsor
 • terhelési szintnek megfelelő intenzitású tréning
 • levezető lazító gyakorlatok, légzésterápia
  Kezelés előtt – közben – után a gyógytornász méri a beteg vérnyomását, pulzusszámát, érdeklődik panaszai felől. A fizikai tréningnek sok ellenjavallata van, melynek fennállásakor a torna nem kezdhető el, illetve abba kell hagyni a további kezelést.
A teremkerékpár tréning célja a szív- és érrendszeri betegek légző- és keringési rendszerének javítása, a szervezet oxigén ellátásának fokozása, állóképesség növelése, edzetté tétel.
A nyaki gerinc és válltorna gyakorlatai átmozgatják a felső végtagokat, vállakat, a fejet, és keringésjavító hatást fejtenek ki. Mindenkinek ajánlható, akinek felső végtagi sérülése van / régebbi törés, kopásos izület /. Nyaki gerinc eredetű keringési problémánál is jó hatású. Végezhető megelőzés céljából is.
A gerinctorna magában foglalja a nyaki – háti – ágyéki gerinc minden irányú átmozgatását a felső és alsó végtagok segítségével. Minden ember számára legyen egészséges, vagy beteg fontos lenne megtanulni a gerinckímélő életmód pár alapvető szabályát, mellyel megelőzhető, illetve csökkenthető a fizikai terhelés okozta nyak-, hát- és derékfájdalom.
Egyéni tornakezelésben részesülnek azok az infarktuson átesett betegek, akiknek terhelhetőségi szintje nem éri el / társbetegség, rossz fizikai kondíció miatt / a csoportos tornába kerülés szintjét.
Szívműtét után a betegek szintén egyéni kezelést igényelnek. Meg kell tanítanunk nekik pl. a műtéti heg masszírozását, a helyes légzési technikákat, és a vénás tornát is.
Ápolási szempontból fő feladatatunk az átlagosan három hét során a betegek mindennapi programját megszervezni és megtervezni, úgy hogy a rehabilitáció és a gyógyító munka gördülékeny legyen. Javarészt fennjáró betegeink vannak, de néha előfordul, hogy segítségre szorulnak szükségleteik kielégítésében. A szívműtét után osztályunkra kerülő betegek esetében fontos a rendszeres sebkezelés, mellyel a reakciómentes sebgyógyulást igyekszünk elősegíteni. Tapasztalataink szerint a betegeink szívesen vesznek részt rehabilitációs programjainkon. Hangsúlyoznunk kell, hogy a rehabilitációs kezelést a betegek önként vállalják, ennek köszönhető, hogy szívesen járnak vissza az ambuláns tréning programokra is. Nagyon sok betegük évente vállalja az ismételt rehabilitációs kezelést, és úgy jönnek hozzánk, mintha rég nem látott „családjuk” körébe érkeznének ismét vissza. Betegeink rendszeresen részt vesznek a Magyar Szív Egyesület évente megrendezésre kerülő országos sport találkozóin, és a Gyulai Szív Egyesület foglalkozásain is. Ez is mutatja, hogy a betegek biztonságban és jól érzik magukat Kardiológiai Rehabilitációs Osztályunkon.