A Békés Vármegyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház Kardiológiai Osztálya a kardiovaszkuláris betegségek ellátása irányába specializálódott. Az osztály működésének alapjait, felismerve a kardiovaszkuláris betegségek nagy népegészségügyi jelentőségét Dr. Deli László c. egyetemi docens rakta le, majd 1998-tól dr. Katona András vezette az osztályt. 2018. január 1. és 2022. június 1. között Prof. Márk László irányította az osztály működését, aki jelenleg is aktívan segít a mindennapi betegellátásban. 2022. június 1. óta Dr. Thury Attila vezeti az osztályt. 

A betegellátást jelenleg 30 kardiológiai és 15 angiológiai ágyon végzik munkatársaink. 

Az elmúlt évtizedek alatt osztályunkon a betegfelvételek száma közel megkétszereződött, most évente kb. 2500 zömmel kardiovaszkuláris betegségben szenvedő beteget vizsgálunk ki és gyógykezelünk. Igyekszünk a betegeket megfelelően tájékoztatni a várható vizsgálatokról,  kezelési lehetőségekről, a tervezett, esetlegesen nem csak gyógyszeres beavatkozásokról. Emellett sosem feledkezünk meg arról, hogy megteremtsük a lehetőségét annak, hogy betegeink otthonosan érezzék magukat osztályunkon.

Magyarországon a kardiovaszkuláris betegségek a megbetegedések és a halálozások több mint felét okozzák.. Ezen belül kiemelt szerepe van a szívizom vérellátását biztosító koszorúerek változatos formában megjelenő betegségeinek.

A kardiovaszkuláris megbetegedések alapját jelentő érelmeszesedés megelőzésének  legnagyobb módja a rizikót jelentő állapotok (magasvérnyomás-betegség, emelkedett koleszterinszint a vérben, cukorbetegség, dohányzás, elhízás, mozgásszegény életmód stb.) előfordulásának csökkentése. Az elsődleges prevenció elsősorban nem az aktív kórházi osztályon dolgozók feladata, azonban az egyre gyakoribbá váló szűrőprogramokon osztályunk munkatársai ennek ellenére aktívan vesznek részt.

A közel 50 éve működő 6-ágyas Koronária Őrzőben és az Invazív Kardiológiai Részlegünkön folyik az akut szívizominfarktusban valamint a súlyos szívelégtelenségben, illetve ritmuszavarban szenvedő betegek gyógykezelése. Az elmúlt évtizedek során számos új módszert vezettünk be és átéltük azokat a korszakváltásokat, melyek során fél évszázad alatt az infarktusos betegek kórházi halálozása egynegyedére csökkent. Nagyon jelentős lépés volt az infarktusos betegellátásban a folyamatos készenlétet fenntartó szívkatéteres labor, az Invazív Kardiológiai Részleg 2013-ban történt indulása, mely 10 ággyal működik. A részleg humánerőforrás állományában és eszközös hátterében a 2022-2023-as években nagyon örömteli javulást sikerült elérnünk; az Invazív Kardiológiai Részleget az ország egyik legelismertebb intervenciós kardiológusa, Dr. Ungi Imre Tanár Úr vezeti 2023. áprilisától. 2023 októberében egy új, az előzővel szimultán működő, kifejezetten modern katéteres asztalt üzemeltünk be, ahol a „nehezebb esetek” ellátása válik optimálissá. Természetesen, ezáltal a katéteres úton ellátott betegeink száma is örvendetesen, nagymértékben emelkedett. 

A hazai és nemzetközi irodalomból ismert irányelveknek megfelelően kialakított szakmai protokollok szerint folyik osztályunkon a betegek ellátása. A minőségbiztosítás érdekében gyakran átdolgozzuk, aktualizáljuk a diagnosztikus és terápiás útmutatóinkat, melyek segítségével követjük a szív- és érrendszeri betegek nagyon gyors ütemben fejlődő terápiás lehetőségeit. A betegek optimális kezelése irányában a Szegedi Kardiológiai Központ részlegeivel kiváló, aktív mindennapi kapcsolatot tartunk.

Osztályunkon és a kórház diagnosztikus munkahelyein (CT, MRI vizsgálat, érfestéses radiológiai vizsgálatok, szívizom izotóp vizsgálatok, igényes kémiai és hematológiai laboratóriumi vizsgálatok) a non-invazív kardiológia szinte valamennyi diagnosztikus lehetősége adott. Különösen büszkék vagyunk a csúcstechnológiát jelentő ultrahangos szívvizsgáló készülékünkre, mellyel évente 6-7 ezer vizsgálat történik. Örömteli fejlesztés történt 2023 nyarán: nagyképességű, de hordozható echocardiographiás berendezést kapott az osztály, mellyel a betegágy melletti szív-ultrahang vizsgálat jó minőséggel elvégezhető. A műszeres vizsgáló módszerek elsajátítása fontos feladata orvosainknak és az őket segítő szakdolgozóinknak.

A diagnosztikai oldalt tekintve rövid távú célunk a (szív-) koronária CT vizsgálatok számának jelentős növelése. A kardiológiai ellátás művelése mellett kiemelendő, hogy két kollégánk angiológiai szakvizsgát is szerzett, amely lehetővé teszi az artériás és vénás érbetegségben szenvedő betegek magasabb szintű ellátását is. 

A Kardiológiai Szakrendelésen a betegek fogadása a hét minden munkanapján, előjegyzés alapján történik. Tervezzük profilírozott szakrendelések létrehozását (szekunder prevenció, szívelégtelenség, koronária intervenció utáni betegek, műbillentyűs betegek stb.) melynek első lépésekétnr sikerült elindítani az onko-kardiológiai szakrendelést.

Osztályunkon három ambulancia működik. Itt végezzük a betegek 24 órás EKG- és vérnyomás-monitorozását, terheléses EKG vizsgálatait és a már említett ultrahangos-szívvizsgálatokat (nyelőcsövön át történő, illetve terheléses ultrahangos vizsgálatot is). Munkatársaink évtizedek óta fontos feladatuknak tekintik sajét továbbképzésük mellett a különböző szintű oktatásokban (egészségügyi szakiskola, munka melletti nővérképzés, felnőtt szakápolók, illetve mentősök képzése) való aktív részvételt. Az elmúlt években az osztály jelentős szerepet vállalt a Gál Ferenc Egyetem Gyulán működő Egészség- és Szociális Tudományi Karának egészségügyi főiskola diplomás ápoló képzésében.

Az osztály munkájának alapvető és meghatározó részét képezik az orvosokkal együttműködő szakdolgozóink, gyógytornászunk, ápolási asszisztenseink, adminisztrátoraink, beteghordóink és a központi takarító személyzet nálunk dolgozó tagjai. Munkájuk nélkülözhetetlen a betegellátásban. Arra törekszünk, hogy minden munkatársunk empatikus legyen, átérezze a saját felelősségét a mindennapi tevékenysége során, ami nélkül a ránk bízott betegek komplex ellátása lehetetlen.

Osztályunk létrehozta a “Szívdobbanás” a Gyulai Kardiológiai Osztályért alapítványt, melynek célja az osztály diagnosztikai és gyógyító tevékenységének fejlesztése, a munkakörülmények javítása és a munkatársak továbbképzésének segítése. Az Invazív Kardiológiai Részlegen jelenleg indítjuk el a Dél-Alföldi Invazív Kardiológiai Alapítvány működését.

A gyógyító tevékenység mellett a kardiológiai osztályon tudományos tevékenység is folyik. Igyekszünk a mindennapi feladatainkhoz szorosan kapcsolódó néhány területen saját ötletek és gondolatok alapján vizsgálatokat végezni és ezek eredményeit kongresszusokon is bemutatni, illetve hazai és külföldi orvosi szaklapokban publikálni. Ennek köszönhetően Dr. Márk László 2022-ben címzetes egyetemi tanári (Professzori) kinevezést kapott. Ezen kívül megpróbáljuk saját gyógyítási tapasztalatainkat összefoglalni és belőlük olyan tanulságokat levonni, melyek a mi munkánk elősegítése mellett más kollégák érdeklődésére is számíthatnak. Munkánk végső célja mindig a beteg emberekkel kapcsolatos tevékenységünk minőségének emelése.

Ha valakinek viszont már volt valamilyen éreseménye (szívizominfarktus, agyi infarktus, alsóvégtagi érszűkület) akkor úgynevezett másodlagos prevenciót kell nagyon következetesen alkalmazni. Ennek célja, hogy egy újabb eseményt megelőzzünk, ezért az utóbbi időben a nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy betegeink gyógyszerszedési együttműködését javítsuk és az utóbbi néhány évben örvendetesen bevezetésre kerülő gyógyszereket alkalmazzuk. Munkánk nélkülözhetetlen kiegészítője a társosztályként működő Kardiológiai rehabilitációs osztály tevékenysége. 

Bízunk abban, hogy prevenciós és terápiás lehetőségeinket kihasználva hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a megye és a régió lakossága egyre kisebb arányban szenvedjen súlyos kardiovaszkuláris betegségben. Mindennapi munkánkat, tevékenységünket ennek a célnak a megvalósítása érdekében végezzük. 

 

Dr. med habil Thury Attila PhD. Dr. Ungi Imre PhD.

osztályvezető főorvos részlegvezető főorvos

 

Krammerné Barabás Enikő Csepreghyné Mikló Teréz

főnővér főnővér

 

Járóbeteg szakrendeléseink:

 

Gyula, Semmelweis utca 1. Belgyógyászati tömb

 

Kardiológia ambulancia 

Belgyógyászati tömb I. emelet, 209-es ajtó

Orvos: változó

Rendelési idő: hétfőtől – péntekig 8.00-16.00 óra

Időpontfoglalás: 7.30-8.30 és 14.00-15.00 között.

Telefonszám: 06 66 555 535

EKG és Holter-diagnosztika 

Belgyógyászati tömb I. emelet, 211-es és 214-es ajtó

Orvos: változó

Rendelési idő: hétfő: 8.00 – 13.00 óra; keddtől – péntekig: 9.00 – 15.00 óra

Időpontfoglalás: 7.30-8.30 és 14.00-15.00 között.

Telefonszám: 06 66 555 535

Echokardiográfia (szívultrahang)

Belgyógyászati tömb I. emelet, 216-os ajtó

Orvos: változó

Rendelési idő: hétfőtől – péntekig: 9.00 – 12.00, 13.00 – 15.00 óra között

Időpontfoglalás: 7.30-8.30 és 14.00-15.00 között.

Telefonszám: 06 66 555 535

 

Rendelőintézet, Gyula, Dob utca 3. 

 

Kardiológia szakrendelés

Orvos: változó

Rendelési idő: hétfőtől – péntekig: 08.00 – 14.00 óráig

Időpontfoglalás: 06 66 555 444 valamint az idopontfoglalas@bmkk.eu e-mail címen

Angiológiai szakrendelés

Rendelést végző orvos: Dr Hajdara Ildikó

Rendelési idő: hétfőtől – péntekig: 08.00 – 14.00 óráig

Időpontfoglalás: 06 66 555 444 valamint az idopontfoglalas@bmkk.eu e-mail címen