A Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház
II.sz. Belgyógyászati Osztály – Kardiológia

 

 

A Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház II. sz. Belgyógyászat – Kardiológiai Osztálya 1967-ben vált külön az addig egységes belgyógyászatból. Az általános belgyógyászati feladatok mellett az osztály a szakmai profilok közül a kardiovaszkuláris betegségek ellátása irányába specializálódott. Felismerve a kardiovaszkuláris betegségek nagy népegészségügyi jelentőségét az osztály működésének alapjait Dr. Deli László c. egyetemi docens rakta le, majd 1998-tól dr. Katona András vezette az osztályt, 2018. január 1. és 2022. június 1. között dr. Márk László irányította az osztály működését, aki jelenleg is aktívan segít a mindennapi betegellátásban.

Az elmúlt évtizedek alatt osztályunkon a betegfelvételek száma közel megkétszereződött, most évente kb. 2000 zömmel kardiovaszkuláris betegségben szenvedő beteget ápolunk és gyógykezelünk. Nagyon fontos feladatunk, hogy a mai, teljesítményorientált világ kihívásait teljesítve még annak is megteremtsük a lehetőségét, hogy betegeink otthon érezzék magukat osztályunkon, igyekszünk a betegeket megfelelően tájékoztatni a vizsgálatokról, a kezelési lehetőségekről, a tervezett, esetlegesen nem csak gyógyszeres beavatkozásokról.

A kardiovaszkuláris betegségek a megbetegedések és a halálozás okainak több mint felét adják. Ezen belül kiemelt szerepe van a szívizom vérellátását biztosító koszorúerek változatos formában megjelenő betegség formáinak. Természetesen a leghatékonyabb az érelmeszesedés megelőzése lenne, melynek legnagyobb lehetősége az erre rizikót jelentő állapotok (magasvérnyomás-betegség, emelkedett koleszterinszint a vérben, cukorbetegség, dohányzás, elhízás, mozgásszegény életmód stb.) előfordulásának csökkentése. Nyilvánvaló, hogy az elsődleges prevenció elsősorban nem az aktív kórházi osztályok feladata, de az ebben való részvétel mindannyiunk közös kötelessége. A diagnosztikai oldalt tekintve rövid távú célunk a (szív-) koronária CT vizsgálatok számának jelentős növelése.

A közel 50 éve üzemelő Koronária Őrzőben és az Invazív Kardiológiai Részlegünkön folyik az akut szívizominfarktusos valamint a súlyos szívelégtelenségben, illetve a ritmuszavarban szenvedő betegek gyógykezelése. Az elmúlt évtizedek során számos új módszert vezettünk be és átéltük azokat a korszakváltásokat, melyek során fél évszázad alatt az infarktusos betegek kórházi halálozása egynegyedére csökkent. Nagyon jelentős lépés volt az infarktusos betegellátásban a folyamatos készenlétet fenntartó szívkatéteres labor, az Invazív Kardiológiai Részleg 2013-ban történt indulása, melyeknek személyi és eszközös hátterében a 2021-2022-es években nagyon örömteli javulást sikerült elérnünk. A katéteres labor folyamatosan bővülő lehetőségei a „nehezebb esetek” ellátásában nyilvánul meg, ilyen téren a következő néhány évben még további jelentős fejlesztések várhatóak.

A hazai és nemzetközi irodalomból ismert szakmai irányelveknek megfelelően kialakított szakmai protokollok szerint folyik osztályunkon a betegek ellátása. A minőségbiztosítás érdekében gyakran átdolgozzuk, aktualizáljuk a diagnosztikus és terápiás útmutatóinkat, hiszen például a krónikus antikoaguláns kezelésben részesülő, valamint a gyakori ritmuszavart jelentő pitvarfibrillációban szenvedő betegek terápiájában nagyon gyorsan ütemű és hatékony modern kezeléseket vezettek be. A betegek optimális kezelése irányában a Szegedi Kardiológiai Központ részlegeivel kiváló, aktív mindennapi kapcsolatot tartunk.

Osztályunkon és a kórház diagnosztikus munkahelyein (CT, MRI vizsgálat, érfestéses radiológiai vizsgálatok, szívizom izotóp vizsgálatok, igényes kémiai és hematológiai laboratóriumi vizsgálatok) a nem-invazív kardiológia szinte valamennyi diagnosztikus lehetősége adott. Különösen büszkék vagyunk a csúcstechnológiát jelentő ultrahangos szívvizsgáló készülékünkre, mellyel évente 6-7 ezer vizsgálat történik. A műszeres vizsgáló módszerek elsajátítása fontos feladata orvosainknak és az őket segítő szakdolgozóinknak.

 

A kardiológiai ellátás művelése mellett kiemelendő, hogy két kollégánk angiológiai szakvizsgát is szerzett, amely lehetővé teszi az artériás és vénás érbetegségben szenvedő betegek magasabb szintű ellátását is. A még nem szakorvos kollégáink érdeklődőek, kardiológiai képzésük mellett egyre több speciális részfeladatot képesek ellátni a szívbetegeinkkel kapcsolatban is.

Osztályunkhoz több ambuláns beteget ellátó szakrendelés is tartozik. A nagyforgalmú EKG-szakrendelésen terheléses EKG végzése is lehetséges. A Kardiológiai Szakrendelésen a betegek fogadása a hét minden munkanapján, előjegyzés alapján történik. Tervezzük profilírozott szakrendelésnapok létrehozását (szekunder prevenció, szívelégtelenség, koronária intervenció utáni betegek, műbillentyűs betegek stb.).

Osztályunkon három ambulancia működik. Itt végezzük a betegek 24 órás EKG- és vérnyomás-monitorozását, terheléses EKG vizsgálatait és a már említett ultrahangos-szívvizsgálatokat (nyelőcsövön át történő, illetve terheléses ultrahangos vizsgálatot is). Osztályunk évtizedek óta fontos feladatának tekinti az ott dolgozók továbbképzése mellett a különböző szintű oktatásban (egészségügyi szakiskola, munka melletti nővérképzés, felnőtt szakápolók, illetve mentősök képzése) való aktív részvételt. Az elmúlt években az osztály jelentős szerepet vállalt a Gál Ferenc Egyetem Gyulán működő Egészség- és Szociális Tudományi Karának egészségügyi főiskola diplomás ápoló képzésében.

Az osztály munkájának alapvető és meghatározó részét képezik az orvosokkal együttműködő szakdolgozóink, gyógytornászunk, ápolási asszisztenseink, adminisztrátoraink, beteghordóink és a központi takarító személyzet nálunk dolgozó tagjai. Munkájuk nélkülözhetetlen a betegellátásban. A megfelelő szakmai munka jól körülírt tevékenység, a szabályok betartása a beteg érdekeinek megfelelően kötelességünk. Emellett azonban a nem egészséges ember ápolása – melyet annak tisztelete és szeretete nélkül nem lehet teljessé tenni – határozza meg azt, hogy a beteg és hozzátartozói mennyire lesznek elégedettek az egészségügyi szolgáltatással, vagyis velünk az osztállyal. Arra törekszünk, hogy minden munkatársunk átérezze a saját felelősségét a mindennapi tevékenysége során, ami nélkül a ránk bízott betegek komplex ellátása lehetetlen.

Osztályunk létrehozta a “Szívdobbanás” a Gyulai Kardiológiai Osztályért alapítványt, melynek célja az osztály diagnosztikai és gyógyító tevékenységének fejlesztése, a munkakörülmények javítása és a munkatársak továbbképzésének segítése.

A gyógyító tevékenység mellett a kardiológiai osztályon tudományos tevékenység is folyik. Igyekszünk a mindennapi gyógyító tevékenységhez szorosan kapcsolódó néhány területen saját ötletek és gondolatok alapján vizsgálatokat végezni és ezek eredményeit kongresszusokon is bemutatni, illetve hazai és külföldi orvosi szaklapokban publikálni. Ennek köszönhetően Dr. Márk László 2022-ben címzetes egyetemi tanári (Professzori) kinevezést kapott. Ezen kívül megpróbáljuk saját gyógyítási tapasztalatainkat összefoglalni és belőlük olyan tanulságokat levonni, melyek a mi munkánk elősegítése mellett más kollégák érdeklődésére is számíthatnak. Munkánk végső célja mindig a beteg emberekkel kapcsolatos tevékenységünk minőségének emelése.

Ha valakinek viszont már volt valamilyen éreseménye (szívizominfarktus, agyi infarktus, alsóvégtagi érszűkület) akkor úgynevezett másodlagos prevenciót kell nagyon következetesen alkalmazni. Ennek célja, hogy egy újabb eseményt megelőzzünk, ezért az utóbbi időben a nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy betegeink gyógyszerszedési együttműködését javítsuk és az utóbbi néhány évben örvendetesen bevezetésre kerülő gyógyszereket javasoljuk. Természetesen a legszerencsésebb természetesen az volna, ha senki sem szenvedne súlyos kardiovaszkuláris betegségben, tevékenységünk, figyelmünk a megelőző-szűrő vizsgálatokkal erre irányul.

 

Dr. med. habil. Thury Attila PhD.

osztályvezető főorvos

 

Krammerné Barabás Enikő

főnővér