Egy osztály a betegekért

 

A Pándy Kálmán Kórház III. számú Belgyógyászati osztálya 1975 szeptembere óta működik gasztroenterológiai profillal.

Kezdetben 15 ággyal, majd a rekonstrukciók után 25 ággyal működött hosszú éveken keresztül, köszönhetően Dr. Libor János főorvos Úrnak. 

Ezeket az adatokat azért tartom fontosnak elmondani, mert mára már 36 betegággyal rendelkezünk,(16 belgyógyászati -20 gasztroenterológiai /III progresszivitás szintű/ profil ágy) ami jól tükrözi azt a fejlődést, amit napjainkra elértünk.               

2000 évtől Dr.Novák János PhD, c. egyetemi docens vezeti a III.Bel/Gasztroenterológiai osztályt. Az eltelt közel 25 év során Belgyógyászati tömb rekonstrukcióját követően osztályunk tovább szépült, modern. 2,3 ágyas légkondicionált kórtermeket hoztunk létre, helyenként önálló vizes blokkal. Ezáltal is javítani tudtunk az osztályon kezelt betegek komfort érzetén. Az osztály fő profilja a továbbra is a gasztroenterológia ami elsősorban a gyomor-bélrendszer betegségeinek kivizsgálását, kezelését és gondozását jelenti, de általános belgyógyászati tevékenységet is folytatunk. Osztályunkon évente az korábbi  ágyszám redukció ellenére is is közel 1500 fekvőbeteget láttunk el. A járóbeteg forgalmunk az endoszkópos laborral közösen meghaladja 13000 beteg/évet. Az osztályon az, átlagos ápolási idő 6,5 nap és jónak mondható az ágykihasználtság is és a betegségek beavatkozások nehézségét tükröző Case Mix Index (eset-összetételi) CMI az országos átlag feletti  évek óta 1,43467 (2020)1,399(2023).

A III. számú Belgyógyászaton 8 orvos dolgozik főállásban, de 1 részmunka időben dolgozó kolléga is segíti az osztály munkáját, hosszú évek óta. 8 belgyógyász szakorvos, 7 kollégánk pedig gasztroenterológiai szakvizsgával is rendelkezik. 2 tudományos fokozattal rendelkező (PhD) kolléga mellett, két ígéretes fiatal kollégánk készül gasztroenterológiai szakvizsgára és 1 kolléga diabetológiai licensz vizsgára.  Az egyiküknél PhD megszerzése még folyamatban van.

Az osztályon folyó ápolási munkát kiválónak ítélem meg, ezt az állításomat a beteg elégedettségi lapok kiértékelése is alátámasztja. „De nincs az a jó eredmény, amit nem lehetne jobbá tenni!”

Nővérgárdánk stabil, jól képzett és évek óta nincs elvándorlás az osztályról. Jelenleg 17 nővér és 1 beteghordó és egy önkéntes munkavállaló segíti munkánkat. 

Az osztályon dolgozók  a betegek igényeinek teljes ismeretében és azok figyelembevételével az ellátás színvonalán emelni. Jó dolog, hogy a betegeknek lehetőségük van arra, hogy elmondhassák véleményüket, gondolataikat és természetesen kifogásaikat is. 

Az osztályértekezletek kiváló keretet jelentenek ezeknek a gondolatoknak a megbeszélésére. A megoldást közösen keressük.

Egy beteg számára egy mosoly, egy simogatás, egy jó szó fél gyógyulást jelent. 

Az osztályon folyó szakmai munkát nagyban segíti, de nem gyorsítja a  felújításra váró számítógépes rendszer és hálózat, aminek a kiépítése folyamatban. A vizsgálókban a leletezés, az adatok pontos tárolása, lekérdezése zökkenőmentesen folyik, hála a gyorskezű kiváló adminisztrátorainknak.  Külön klinikofarmakológiai labor és non-invazív ( UH és CE) laborok lettek kialakítva. Továbbra is új és modern eszközökkel áll módunkban dolgozni a non-ínvaziv laborban. 

Az osztályos munka mellett természetesen a rendelőintézetben is folyamatosan fogadjuk a beutalóval érkező betegeket, valamint az osztályon is megemeltük a gasztroenterológiai szakambulancia rendelési idejét, naponta 8-14 óráig kereshetnek minket. A Járóbeteg Irányító Rendszer (JIR) bevezetése óta 

minden szakorvos rendelési nappal rendelkezik, a gasztrenterológiai ( 1.ábra) és az endoszkópos szakrendelésen (2 ábra), így az ellátás folyamatosan biztosított. 

 

1.ábra:Gasztroenterológia szakrendelés JIR szerinti beosztása 

 

Óra Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
8-11 Novák J Szalai L Szalai L Gurzó Z Ilyés S
11-14 Bordás L Netye Z Rácz B Crai S Netye Z

 

2.ábra Endoscopos labor JIR szerinti beosztása 8-14 óra között.

 

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
Rácz B Ilyés S Gurzó Z Novák J Szalai L
Netye Z Vágó A/Netye Z Crai S Bordás L Rácz B

 

Évente közel 7000 járóbeteget látunk el ebben a formában. 

Minden gasztroenterológus szakorvos dolgozik Endoszkópos Laborban. Itt évente közel,  6000 beteget látunk el,  és zömében endoszkópos terápiás beavatkozások történnek.  

A házi orvosokkal jó munkakapcsolatot alakítottunk ki az évek során. Folyamatosan jelen vagyunk azokon a továbbképzéseken, ahol ismertetjük azokat az új eljárásokat, az új gyógyszerkészítményeket, amiket ajánlunk gyomor és bélrendszeri betegségben szenvedő betegeink kezelésére. 

A gasztroenterológia egy dinamikusan fejlődő szakág, így muszáj lépést tartanunk, tanulnunk és fejlődnünk. Ezért törekszünk arra, hogy lehetőség szerint jelen legyünk, részt vegyünk azokon a hazai és nemzetközi szakmai konferenciákon, kongresszusokon, ahol a szakmai elit is jelen van. 

Az orvosi pálya egy életen át tartó tanulást kíván, ami feltétele és alapja a fejlődésnek. Eredményeinkről, tapasztalatainkról, kollégáimmal, szakdolgozóimmal együtt több előadást tartottunk különböző témákban az eltelt időszakban kül és belföldön. Ez eddig 69 kül és belföldi közlemény mellet közel 200 előadás lett megtartva. 2023 Google scholar index alapján: Kumulatív impact factor: 117,1338. Citációs index: 1292 h-index:13, i10-index:16, RG score:269 

 

Több kolléga vett részt külföldi elméleti és gyakorlati képzésen. Minden kolléga tagja az MGT-nek, 3-an  Európai Gasztroenterológiai Társaságnak (ESGE) és 1fő Amerikai Gasztroenterológiai Társaságnak (ASGE) tagja is.   Novák J. és Gurzó Z.  Tanár Úrak a G&H Szakmai Kollégium Tanácsadó Testületének tagjai, Gurzó Főorvos Úr az MGT-n belül a Praxis Management és a colon szekció aktuális  elnöke. Fiataljaink az MGT és a FIGAMU tagjai.   

Óriási elismerést értek el szakdolgozóink, az Országos Ápolói Versenyen elért 3. helyezéssel, ez is mutatja a szakdolgozóink szakmai és ápolói hozzáállását, és munkájuk minőségét.

A Dr Gurzó Z. Tanár Úr által vezetet önálló Endoszkópos Labor ragyogó hátteret biztosít az osztályon folyó  munkának. Együttműködésünk példa értékű. 

Manapság már a beteg az endoszkópos vizsgálatot monitoron végig követheti, amennyiben ezt igényli. Évente átlagosan kb. 6000 tükrözés történik, ebből fele arányban felső tápcsatornai endoszkópos vizsgálat, a másik felét pedig alsó traktusban végezzük. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy évente átlagosan 1000 operatív endoszkópos beavatkozást végzünk, mint például gyomor-bél polip eltávolítása, epeúti kőeltávolítások, zúzások, epeúti és vastagbél ballonos tágítása valamint palliatív beavatkozásként nyelőcső, epeúti vastagbél plasztik és fémsztentek beültetését is.  Újabban NBI chromoendoszkópia mellett diagnosztikus és intervenciós endoszkópos szonográfia (EUS/FNA) Vékonytű biopszia mellett single ballon enteroszkópiára is van lehetőségünk. 3.ábra

 

3.ábra Operatív Endoscopiát végző Kollégák névsora

polypectomia ERCP /sztent EUS/FNA PEG/

Gastropexia

Nyelőcső/epe/

colon fémsztent 

Enteroscopia
Ilyés S

NovákJ

GurzóZ

Szalai L

Rácz B

Bordás L

Crai S

Novák J

BordásLGurzó Z

Crai S

Novák J

Crai S

Rácz B

Gurzó Z

Novák J

GurzóZ

Szalai L

Bordás L

Ilyés S

Rácz B

Crai S

Novák J

Gurzó Z

Ilyés S

Bordás L

Ilyés S 

Novák J

Gurzó Z

Rácz B

 

Elmondhatom, hogy jelenlegi eszközparkunkkal és kiváló radiológai, labor, patológia és sebészeti háttérrel valamennyi beavatkozást meg tudunk oldani, ami a gasztroenterológiában ma Magyarországon megvalósítható. Az Endoszkópos Laborunk az ország egyik legjobban felszerelt laborjai közé sorolható.

Fontos, hogy a gyomor és bélvérző betegek ellátására 24 órás folyamatos vérző ügyeletet tartunk.

  Továbbra is működtetjük a 3 ágyas szubintenzív jellegű vérző-őrző kórtermet, ahol fokozottan obszerváljuk, monitorizáljuk a súlyos állapotban lévő betegeket. Jelentős eredménynek mondhatom, hogy az elmúlt években átlagosanel 150 vérző beteg/év ellátása történt meg, vérzés miatt egyetlen beteget sem veszítettünk el. Ehhez az is hozzájárult, hogy minden vérző beteg esetében, ahol ez indokolt, endoszkópos vérzéscsillapítást végeztünk, injekciós technikák, HPU, szondák, band-ligációk , endoclipp stb. segítségével. 

Folyamatosan végezzük a Hasi Ultrahang és kapszula endoszkópia (CE) vizsgálatokati, évente 50 CE vizsgáltra van lehetőségünk. További új diagnosztikus és terápiás beavatkozással növekedett a repertoárunk, ERCP rendez-vous technika, PTD.

Több mint 200  radiális és linearis endszokópos ultrahangvizsgálat  és vékonytű cytológiát (FNA) végeztünk, valamint endoscopos mucosectomiakat és single ballon , enteroszkópiát is. Évi 30  nyelőcső és 25 epeúti 2-3 colon fémstent implantáció mellett,  PEG és percutan Gastropexiát, és jejunális szondatáplálást is alkalmaztunk a az eltelt periódusban,  közel 1000 beteget esetében. A súlyos heveny hasnyálmirigy gyulladásban szenvedő betegeknél jejunális szonda-táplálást alkalmazunk továbbra is. 

Összességében, évente továbbra is közel 15 000 beteg ellátása mellett, az osztályon oktatói munka is folyik szakápolók, tutoriális rezidens, belgyógyász és gasztroenterológus szakorvosképzés, mivel rendelkezünk az ehhez szükséges akkreditációval. 

Jelenleg osztályunk a legmagasabb IIIa. akkredációs szintre van besorolva, ami a legtöbb nagyeszköz igényű beavatkozások elvégzést biztosítja. Megyei és részben Dél-Alföldi ellátási területtel. Számos egyetemi illetve megyei kórházzal vagyunk kiváló kapcsolatban, akár napi szinten is,    

Végül szeretném elmondani amire egyébként nagyon büszke vagyok, hogy az osztályunkon team munka folyik  jó csapatszellemmel párosulva, ahol mindenkinek meg van a maga szerepe, feladata a betegellátás folyamatában.

Véleményem szerint egy osztály csak így tud hosszútávon is eredményeket felmutatni. Tevékenységünket  a ” betegpiacon” ismerik el. A beteg figyelme pedig az eredményre irányul – ami nem más mint a GYÓGYULÁS.