BÉKÉS MEGYEI KÖZPONTI KÓRHÁZ
PÁNDY KÁLMÁN TAGKÓRHÁZ
I. SEBÉSZETI OSZTÁLY
Az Általános Sebészeti Osztály rövid története
A Gyulai Sebészeti Osztály a kórház megalakulásával egyidőben kezdte meg működését. A későbbiekben I-es, illetve II-es sebészeti osztályként működött azonos profillal külön épületben. Az idő előrehaladtával a két sebészeti osztály szakmai profil tekintetében különvált, az I-es számú Sebészet, baleseti sebészeti teendőket látott el, a II-es számú Sebészet lágyrész, tápcsatornai illetve érsebészeti teendőket. A II-es sebészeti osztályon érsebészeti részleg alakult, illetve 3 ágyon intenzív terápiás feladatokat látott el, ezek a részlegek később önállóan működtek tovább, így alakult meg az Érsebészeti Osztály illetve az Intenzív Osztály a Gyulai kórházban. A Dr. Réthy Pál Kórház, Rendelőintézet és a Pándy Kálmán Megyei Kórház fúziója óta osztályunk elnevezése a Békésmegyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának I. Sebészeti Osztálya lett. Napjainkban az I. Sebészeti Osztály önálló profillal végzi a lágyrészek, emésztőszervi betegedések,illetve hasűri megbetegedések sebészeti ellátását.
Az osztály jelenlegi profilja
A 90-es évek elejéig a hagyományos sebészeti beavatkozások jelentették az osztály tevékenységét, melybe beletartoztak az epehólyag, a gyomor, illetve a vastagbél, végbél műtétei. 1993-ban a laparoscopos sebészeti technika elterjedésével osztályunkon is megkezdődött a modern laparoscopos sebészet, kezdetben a laparoscopos epeműtétek, mely az ellátásban jelenleg is „gold standard”-ként szerepel. A további technikai fejlődés lehetőséget adott a laparoscopos technika egyéb műtéti típusokra való kiterjesztésére, s büszkén mondhatjuk, hogy mostanra az úgynevezett haladó laparoscopos műtéteket is nagy számban végezzük. Ennek témakörébe tartoznak a laparoscopos vakbélműtétek, sérvműtétek, beleértve a rekeszsérv műtéteit is (hiatus hernia), valamint a laparoscopos vastagbél sebészeti beavatkozásokat, továbbá a lép betegségeinek laparoscopos megoldását is.
Viszonylag nagy számban végezzük a pajzsmirigy betegségeinek műtéti megoldását is (strumaműtét), valamint az onkológiai sebészeti profilunk nagy részét kitöltő emlőműtéteket. Onkosebészeti tevékenységünk országos szinten is mérvadónak mondható, főleg az emlődaganatok és a vastagbél tumorok terén. A statisztikai adatok alapján a vastagbél sebészeti eredményeink hazai viszonylatban is kiemelkedőek, szövődményeink aránya nagyszámú beteganyag vizsgálata alapján is rendkívül alacsony. Osztályunkon a bal oldali vastagbél daganatok illetve végbél daganatok műtétei során fenyegető stoma képzés („bélkiültetés”) szándékoltan elkerülendő, ilyen megoldást csak kényszerűségből végzünk, ugyanis egy esetleges stoma a beteg életminőségét rendkívüli mértékben korlátozza.
Ilyen esetekre szerencsére osztályunkon működik, országosan is elismert magas szakmai színvonalú stomatherápiás ellátás. Az országban elsőként osztályunkon megalakult az úgynevezett „Decubitus team” mely a krónikus fekvőbetegek gyakori szövődményét a „felfekvést”, illetve az azzal járó septicus szövődmények ellátását hivatott gyógyítani.
Az emlődaganatok sebészetében évek óta végezzük az úgynevezett „sentinel –nyirokcsomó meghatározást” a hónaljból, mellyel a rosszindulatú daganatoknál bizonyos esetekben elkerülhető a teljes hónaljárki nyirokcsomó-láncolat eltávolítása (ABD). Ez izotópos jelölést igényel, mely kórházunkban elérhető. Az úgynevezett „nem tapintható emlőtumorok” esetén, mely önálló kategória az ellátásban „ultrahang vezérelt dróthurkos-jelölést” alkalmazunk a műtét előtt, de terveink szerint a
BÉKÉS MEGYEI KÖZPONTI KÓRHÁZ
PÁNDY KÁLMÁN TAGKÓRHÁZ
I. SEBÉSZETI OSZTÁLY
primer daganat jelölését is izotóp-technikával fogjuk kivitelezni ( ROLL-technika) a későbbiekben. További terveink között szerepel az úgynevezett TEM (Transanalis Endoscopos Mikrosebészeti) technika bevezetése, mellyel bizonyos stádiumú végbéldaganatok eredményesen operálhatók „bélkiültetés” nélkül. Ez a beavatkozás meglehetősen műszerigényes, de reményeink szerint a kórház lehetőséget biztosít ennek bevezetésére.
Osztályunkon jelenleg is működik külső szakember bevonásával bőrtumorok illetve néhány plasztikai sebészeti beavatkozás elvégzése, illetve távolabbi terveink szerint a rosszindulatú emlődaganatok műtéteinél ugyancsak plasztikai sebész bevonásával úgynevezett „primer pótlás” bevezetése. Nemrég indult osztályunkon az „egynapos sebészeti ellátás”.
Szervezeti és működési felépítés
Napjainkban az Általános Sebészeti Osztály a 2015-ben átadott korszerű, modern felszereltségű, új sebészeti tömb második és harmadik emeletén található, összesen 20 kórterem, melyek 2-3-4 ágyasok, klímatizáltak, külön vizesblokkal rendelkeznek. Egy darab egyszemélyes VIP kórterem is igénybe vehető. Az esetleges septicus, fertőző betegek izolálása 2 szeptikus kórteremben történik (Férfi-Nő).
A műtéteinket a központi műtőben végezzük, mely a műtéti tömb első emeletén található.
A kisebb ambuláns beavatkozásokat a műtéti program végén ugyanabban a műtőben végzünk.
A fekvőbetegek zavartalan szakvizsgálatát, illetve a műtétek utáni kötéscserék elvégését egy osztályos vizsgáló és kötöző biztosítja.
A járóbetegek ellátása a sebészeti tömb földszintjén 2 kezelőben (114-es, 115-ös)történik. Speciális rendelésünk, a proctológia.
A mindennapi munka mellett orvosi és szakszemélyzetünk folyamatosan vesz részt képzéseken és tart akkreditált szakképzéseket. Orvosaink, ápolóink, illetve a speciálisan képzett szakaszisztenseink tevékenyen részt vesznek a sebészettel kapcsolatos tudományos munkában is (folyóirat referálás, sebészeti témakörök átfogó elemzése, tudományos cikkek, ill. országos kongresszusokon előadások prezentációja).
Évtizedek óta vagyunk a Szent Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem sebészeti tanszékének oktató osztálya, valamint a Gál Ferenc Főiskola (korábban Szent István Egyetem) Ápolás és betegellátás szakirányú hallgatóinak szakképzésében orvosaink és ápolóink bevonásával oktatói.
Előjegyzés/rendelési idő:
Általános Sebészet:
Előjegyzési idő: Héfőtől-Péntekig 08.00. – 09.00. óráig
Rendelés helye: Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház Műtéti tömb földszint 114- 115. számú rendelő.
Telefonszám: +36/66-526-526 2378- as melléken
2405- ös melléken
BÉKÉS MEGYEI KÖZPONTI KÓRHÁZ
PÁNDY KÁLMÁN TAGKÓRHÁZ
I. SEBÉSZETI OSZTÁLY
Proctológia:
Előjegyzési idő: Héfőtől-Péntekig 08.00. – 09.00. óráig
Rendelés helye: Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház Műtéti tömb földszint 114- 115. számú rendelő.
Telefonszám: +36/66-526-526 2378- as melléken
2405- ös melléken
Rendeléseink nem beutaló kötelesek.
Stomatherápia:
06. 00.-09. 00. osztályos betegek ellátása
09. 00.-14. 00. stomagondozás külön helyiségben, intézeti betegek ellátása
Az osztályon jelenleg 35 fő dolgozik, 9 orvos, 1 egyetemi ápoló/szakoktató, 3 diplomás ápoló, 1 felnőtt szakápoló, 10 OKJ ápoló, 2 stomatherápiás szakasszisztens, 3 osztályos asszisztens, 2 ápolási asszisztens, 3 adminisztrátor, 2 beteghordó.
Rendelési idő:
A rendelést a betegek beutalóval, vagy beutaló nélkül igénybe vehetik, a kontrollra visszarendelt betegek előjegyzés alapján, egyébként érkezési sorrendben történik a vizsgálat.
Hétfő-Péntek: 09. 00-13. 00h-ig
A járóbetegek ellátását a sebészeti osztály szakorvosai végzik, az alábbi beosztásban:
Hétfő: negyedéves változó beosztási ütemterv szerint
Kedd: Dr. Balog Tamás főorvos
Szerda: negyedéves változó beosztási ütemterv szerint
Csütörtök: Dr. Rózsa Árpád főorvos
Péntek: Dr. Bartóki Attila főorvos
Orvosok:
Dr. Rózsa Árpád
Osztályvezető főorvos
Elérhetőség:
Tel: +36/66 526-508
e-mail: rozsa.arpad@bmkk.eu
BÉKÉS MEGYEI KÖZPONTI KÓRHÁZ
PÁNDY KÁLMÁN TAGKÓRHÁZ
I. SEBÉSZETI OSZTÁLY

Dr. Balog Tamás
Osztályvezető helyettes főorvos
Elérhetőség:
Tel: +36/66 526-526 2378-as / vagy 6605- ös mellék
Mobil: +36/30-925 7485
e-mail: balog.tamas@bmkk.eu
drbalog.tom@gmail.com
Dr. Bartóki Attila
Főorvos
Elérhetőség:
Tel: +36/66 526-526 2405-ös mellék
e-mail:
Dr. Ottlakán Aurél

Elérhetőség:
Főorvos
Elérhetőség:
Tel: +36/66 526-526
e-mail: ottlakan@bmkk.eu

Dr. Pacadzisz Diána Róza
Adjunktus
Elérhetőség:
Tel: +36/66 526-526 6606-os mellék
e-mail:
Dr. Martyin Görgy
Szakorvos
Elérhetőség:
Tel: +36/66 526-526 2774-es mellék
e-mail: drmartyingyorgy@gmail.com
Dr. Geller Csaba Artúr
Szakorvos
Elérhetőség:
Tel: +36/66 526-526 2366-os mellék
e-mail: gellercsaba@gmail.com
BÉKÉS MEGYEI KÖZPONTI KÓRHÁZ
PÁNDY KÁLMÁN TAGKÓRHÁZ
I. SEBÉSZETI OSZTÁLY
Szakszemélyzet:
Túri-Balog Éva
Főnővér
Elérhetőség:
Tel: +36/66 526-526 2368- as mellék
e-mail: balog.eva@bmkk.eu
Balog Zsuzsanna
Szakoktató/ Főnővér helyettes
Elérhetőség:
Tel: +36/66 526-526 2368- as mellék
e-mail:
Deák Gyuláné
Stomatherápiás szakasszisztens
Elérhetőség:
Tel: +36/66 526-526 2549- es mellék
Mobil: +36/30 262 6679
e-mail: deaknemarti13@gmail.com
Decubitus és Stoma Mobil Team
Elérhetőség:
Tel: +36/66 526-526 2548- es mellék
e-mail: dec.stoma.team@bmkk.eu