Elhelyezkedése: A belgyógyászati épülettömb V. emeletén található
Férőhelyek száma: 30 fő

Gyermekosztály régen és ma

Békéscsabán 1951-ben létesült az első gyermekosztály, 20 ággyal, egy romos magánszanatóriumban. Az első osztályvezető dr. Barabás István volt, aki 6 évig a fertőző osztályt is vezette. Egy segédorvos és négy nővér dolgozott még az osztályon igen mostoha körülmények között.
1959-ben a honvédség átadta a Honvéd Kórház Bartók Béla úti épületét, ahol 70 ágyas gyermekosztályt alakítottak ki. A régi épület 2 km-re volt a Kórház központi tömbjétől, zömmel 6-8 ágyas kórtermekkel 1972-ig cserépkályha, majd olajkályha fűtéssel. A Bartók Béla úti gyermekosztályon a saját Rtg készülékkel hetente háromszor készített rtg felvételeket a rtg. osztályról kijáró asszisztens.
Az osztályvezető főorvoson kívül még 4 orvosi status volt. 1967-ben Orosházán is beindult a gyermekosztály, ekkor csökkent az osztályon ápolt betegek száma.
Az osztály vezetését 1972-ben átmenetileg dr. Zsigmond Ernő vette át, majd a SZOTE Gyermekklinikáról dr. Szélinger Tibor nyert kinevezést az osztály élére.
1980-ban szintén a SZOTE Gyermekklinikáról érkezett dr. Godó Béla, aki 1993-ig vezette a békéscsabai gyermekosztályt. Godó főorvos nevéhez fűződik a gyermekendokrin profil bővítése Békéscsabán. A mostoha körülmények közül 1981. december 15-én került el a gyermekosztály. Ekkor készült el az új kórházi objektum, melynek 5. emeletén korszerű körülmények között folytatódott a gyógyító munka.
1993-ban dr. Godó Béla távozott Békéscsabáról, ezt követően dr. Somlai Rozália vette át az osztály vezetését 2008. januári nyugdíjaztatásáig.
A 2007-ben megkezdődött kórházi rekonstrukció során az osztály fél évig ideiglenes helyen működött, 2008. januárjában visszaköltözött a „régi-új” helyére. A mostani osztály igazi EU-s színvonalú. A jelenleg 30 ágyas osztály 15 kórteremmel rendelkezik, lehetőségünk van arra, hogy a szülőket is térítésmentesen elhelyezzük. Minden két szobához fürdőszoba és WC áll rendelkezésre. A szoptató anyákat egy 4 ágyas, fürdőszobás helységben tudjuk elhelyezni. Az anyák teljes ellátást és étkezést is kapnak térítésmentesen.
Munkanapokon 8-14 óráig gyermekszakrendelés működik, ezen kívül vállalkozó, külsős, ráépített szakvizsgával rendelkező orvosok gyermekpulmonológiai, kardiológiai és endokrin szakrendelést végeznek.

Az osztályon jelenleg 8 orvos dolgozik, többségük szakvizsga előtt áll, gyakorlatukat az előírtak szerint a szegedi Gyermekklinikán töltik.
Az ápolószemélyzet 15 fő, ebből 2 diplomás ápoló, 13 gyermekszakápoló.
Békéscsaba városban jelenleg 12 gyermekkörzet működik, velük és a kiemelt gyulai társosztállyal, valamint a Szegedi Gyermekklinikával szoros munkakapcsolatban vagyunk.