Ezred-forduló a Gyulai Megyei Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályán

A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházának Fül-Orr-Gégészeti Osztálya a megye fül-orr-gégészeti betegeinek komplex ellátását végzi a járó- és fekvőbetegek részére, természetesen az ellátási területen kívül az ország bármely részéről érkező betegeket is fogadjuk. Évente több mint 1400 fekvőbeteget és 350000 járóbeteget látunk el osztályunkon.
Az orvosszakmai tevékenységet 6 fül-orr-gégész szakorvos és egy rezidens orvos végzi. Orvosaink a fül-orr-gégész szakvizsgán kívül 2 audiológus, 1-1 gyermekgyógyász, gyermek fül-orr-gégész és pulmonológus szakvizsgával rendelkeznek, biztosítva a megfelelő szakmai színvonalat. Az osztály orvosai és szakdolgozói az intézmény által támogatva, rendszeresen részt vesznek továbbképzéseken és tartanak előadásokat szakmai rendezvényeken, kongresszusokon. Gyógyító munkánk során a szakmai protokollokat, eljárási utasításokat tartjuk szem előtt, ezen útmutatókat a tudomány fejlődése alapján változtatjuk. A betegellátás mellett dolgozóink oktatói feladatokat is ellátnak a szakdolgozók képzésében az egészségügyi főiskolán és a szakképző iskolában.
A fekvőbetegek osztályos felvétele többnyire előjegyzési rendszer alapján történik, mely minden esetben igyekszik alkalmazkodni a betegek igényeihez és törekszünk a lehető legrövidebb várakozási idő megvalósítására. Sürgősségi ellátást igénylő betegek szakellátása és osztályos felvétele folyamatosan biztosított a nap 24 órájában. Szakmai munkánk elismerésének tekinthetjük, hogy az osztályon gyógykezelt fekvőbetegek 30 %-a nem az ellátási területünkhöz tartozik, mégis osztályunkon veszi igénybe a szükséges egészségügyi ellátást.
Az osztály tevékenysége kiterjed a rutin fül-orr-gégészet minden ágára. Természetesen ezen túlmenően mint megyei osztály speciális jellegű profilokkal is rendelkezünk. A fülészeti esetek zömét az operációs mikroszkóp alatt végzett hallásjavító műtétek képezik, melyeket leggyakrabban az idült középfülgyulladás, hallócsont meszesedés és fülsérülések esetén operálunk jó eredménnyel. Ma már mindennapos műtétnek számít a jobb hallás elérése céljából a dobhártya és hallócsontok pótlása, szükség esetén akár aranypiston segítségével is. Hirtelen halláscsökkenés, és fül eredetű szédülésben szenvedők alapos kivizsgálása, modern, összetett gyógyszeres kezelése a szakma legújabb eredményeinek megfelelően történik.
Az orr- és orrmelléküregek betegségeinek kezelésében alkalmazott modern endoszkópos sebészeti eljárásnak köszönhetően lehetőség van a legtöbb műtét és beavatkozás kíméletes, külső feltárás nélküli elvégzésére. Az endoszkópos műtéti technika alkalmazásával az orrpolipok, arcüregpolipok, gyulladásos orrkagylók, próbakimetszések, idegentestek eltávolítása során megkíméljük betegeinket a műtéti sebzés, és a hosszabb gyógyulási idő okozta kellemetlenségektől. Tovább javított műtéti eredményeinken az országos pályázat megnyerése révén beszerzésre került ún. endoszkópos Shaver készülék, mely használatával kisebb valószínűséggel újulnak ki pl. az orrpolipok. Az orrlégzés helyreállításával, gyulladásos orrmelléküreg folyamatok megszüntetésével igen sok belgyógyászati jellegű megbetegedés kialakulása megelőzhető illetve a már kialakult betegség gyógyulása elősegíthető. Kórházunk társosztályaival történő együttműködésnek köszönhetően biztosított betegeink komplex kivizsgálása, az alapbetegségeknek megfelelő szakellátása.
Traumatológiai, Idegsebészeti és Szájsebészeti Osztályokkal együttműködve végezzük a fej- nyaksérültek ellátását. Az orron, arcon, fülön keletkezett jó- és rosszindulatú bőrelváltozások műtéti megoldásakor szükség esetén bőrátültetéssel fedjük be a keletkezett bőrhiányt, törekedve az eredeti állapot helyreállítására, esztétikus megjelenés biztosítására. A torok megbetegedései közül legnagyobb számban az idült mandulagyulladás fordul elő, főleg gyermekeknél. A korábbi gyakorlattal ellentétben rövid altatásban végezzük a gyermekek mandulaműtétét – amennyiben a szülő ehhez hozzájárul – így a gyermek számára a műtét nem traumatikus élmény. Felnőtt betegeink esetében is ma már egyre több, korábban helyi érzéstelenítésben végzett műtét altatásban történik.
Tapasztalataink szerint sajnálatos módon a gégedaganatok száma emelkedő tendenciát mutat. A figyelmeztető tünetek jelentkezése, mint például 3 hétnél tovább tartó rekedtség, nyelési nehezítettség, vérköpés, légzési nehezítettség mindenképpen indokolttá teszi a gégészeti kivizsgálást. Az időben felfedezett jóindulatú daganatok, rákmegelőző állapotok teljes mértékben gyógyíthatók az ún. LMC-műtétekkel. Ilyenkor a gége mikroszkóp alatt külső műtéti sebzés nélkül feltárható és operálható. A speciális ellátást igénylő rosszindulatú gégedaganatok gyógyításánál segítségünkre van a SZAOTE Fül-Orr-Gégészeti Klinika mint regionális centrum.

Szebb környezetben a gyógyulás is könnyebb

Intézményünk komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy betegeink minél szebb, kényelmesebb és esztétikusabb környezetben gyógyulhassanak. Kórházunk jelenlegi vezetésének köszönhetően az utóbbi hónapokban osztályunkon is jelentős átalakítások, felújítások történtek. Az átalakítások során a lift megnyitásával, a kezelőhelyiség feljáratának átalakításával megkönnyítettük a mozgásukban korlátozott betegeink közlekedését. A felújítás célja fekvőbetegeink komfortérzetének, kényelmének javítása. Folyamatosan monitorizáljuk betegeink észrevételeit az ellátással kapcsolatban. Fejlesztéseink során (hotelszolgálat javítása, orvostechnikai berendezések beszerzése) figyelembe vesszük betegeink igényeit törekedve a lehető legmodernebb, legszélesebb körű szolgáltatás nyújtására. Betegeink jelentős része gyermekkorú. Osztályrendünket úgy alakítottuk ki, hogy a szülő a nap nagy részében gyermekével lehessen, szükséges esetben akár a gyógykezelés egész időtartama alatt. Betegeink és hozzátartozóik kérdéseikkel bizalommal fordulhatnak szakorvosainkhoz és szakdolgozóinkhoz.

Tervezett betegforgalom- kevesebb várakozási idő

Osztályunkhoz tartozó járóbeteg rendeléseinken a szakellátást szakorvosaink biztosítják. A fül-orr-gégészeti szakrendelés minden munkanapon 08 h-tól 14 h-ig várja a betegeket a kórház rendelőintézetében. Az audiológiai rendelés 07.30 h-tól 13.30 h-ig történik. Ügyeleti időben és sürgősségi ellátást igénylő esetekben a járóbetegek vizsgálatát és ellátását osztályunkon végezzük a hét valamennyi napján. Célunk, hogy munkaidő után is, előjegyzés alapján elérhetőek legyenek heti egy alkalommal járóbeteg rendeléseink. Ezáltal elkerülhető a munkahelyről és iskolából történő kiesés.
A Fül-Orr-Gégészeti Osztály szerves része az Audiológiai Állomás, mely 1975 óta végzi megyei szinten a hallásvizsgáló eljárásokat. Feladata igen széleskörű: itt történnek a hallásvizsgálatok, egyensúlyszerv vizsgálatok, csecsemő és gyermekkori szűrővizsgálatok, alkalmassági vizsgálatok, hallókészülékek és tartozékok felírása és kiszolgálása, nagyothallók hallásgondozása. A betegek ellátását két audiológus szakorvos és öt audiológus szakasszisztens végzi. A vizsgálatok ún. csendkamrában történnek, melyből osztályunkon három áll rendelkezésre, közülük egy klinikai szintű vizsgálatokra is alkalmas.
Érdekes élmény egy ilyen csendkamrában tartózkodni, ép hallásúak szinte bántónak érzik a csendet. Igen fontos a nagyothalló betegek vizsgálatánál megállapítani, hogy mi okozza nagyothallásukat, mivel a helyes diagnózis felállítása után tudjuk eldönteni: hallásukat műtéttel vagy hallókészülékkel lehet javítani. Különösen fontos a csecsemők és kisgyermekek halláskárosodásának korai felismerése a gyermek megfelelő szellemi és beszédfejlődése érdekében. A tudomány mai eredményeinek köszönhetően sok esetben műtét vagy megfelelő hallókészülék alkalmazásával teljes értékű életet élhetnek kis betegeink. Ha szükséges akár már 10 hónapos korban is felírjuk a megfelelő készüléket, melyet minden gyermek 18 éves korig térítésmentesen kap. Természetesen felnőttek esetében is ugyanolyan fontosnak tartjuk a halláscsökkenés okának megállapítását és gyógykezelését. Amennyiben lehetséges osztályunkon elvégezzük a szükséges hallásjavító műtétet, ha műtét nem végezhető, akkor a betegnek a legkorszerűbb hallásjavító készüléket ajánljuk fel hallásuk javítására (digitális és hallójáratba rejtett típusokat is). Hallásvizsgálónk a legkorszerűbb műszerekkel van felszerelve, ki kell emelni a BERA vizsgálatot, mellyel módunk van altatásban is végezni hallásvizsgálatot. Ennek főként csecsemő és kisgyermekkorban van nagy jelentősége. A betegek még pontosabb, objektív hallásvizsgálatát szolgálja majd a beszerzés alatt lévő ún. otoakusztikus emisszió mérő készülék, mellyel az újszülöttek, csecsemők és koraszülöttek éber állapotában és természetes alvásközbeni hallásvizsgálatát is el tudjuk végezni.A kórházunkban folyó rekonstrukciónak és műszerfejlesztésnek köszönhetően Audiológiai Állomásunk is hamarosan új helyre, a központi rendelőintézetbe költözik, a fül-orr-gégészeti szakrendelés mellé, azzal integrált egységet alkotva. Ennek az átalakításnak köszönhetően betegeink számára egy helyen komplex szakellátást tudunk nyújtani, tervezhetőbbé tudjuk tenni a betegforgalmat, ezáltal csökken a betegek várakozási ideje és elkerülhető a zsúfoltság okozta kellemetlenség. A tervezett átalakítás kedvező a fekvőbeteg osztályunk tekintetében is. Az osztályos járóbetegforgalom megszüntetésével biztosítani tudjuk az osztályon fekvő betegek nyugalmát, a behurcolt betegségek elleni védelmét.

Törődés, tisztelet és felelősség embertársainkért

Napjainkban a technika, a tudomány ütemes fejlődése, a humán látókör tágulása mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap maga az ember. Az ápolás, mint hivatás során is megjelenik az emberi személyiség. Az utóbbi években (évtizedben) bekövetkezett szemléletbeli változások hatnak egészségügyünkre. Ezen hatások érzékelhetők a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályán is.
A hatékony megelőző és gyógyító tevékenységhez az orvosokkal együttműködő szakdolgozók jelenléte szükséges. Az egészségügyi szakdolgozókkal szembeni elvárások megváltoztak, többrétűvé váltak feladataik; az egészségügyi szolgáltatás egyre összetettebb, így az azt igénybevevők növekvő mértékben támaszkodhatnak az ápolókra. Sajátos formában jelentkeznek ezen tényezők a fül- orr- gégészeti ellátásban. A fül- orr- gégészeten egyidejűleg ápolunk, gyermekeket és felnőtteket, fiatalokat és időseket, nőket és férfiakat is. Betegeink között vannak, akik néhány napot töltenek az osztályon, míg mások kezelése hosszabb időt, folyamatos kapcsolattartást igényel.
Az osztályunkra érkező betegek elhelyezése az orvosi felvételt követően történik; melyhez lehetőségeink szerint figyelembe vesszük a betegek életkorát, betegségét. Betegeink egy része kivizsgálva, laboreredményekkel érkezik osztályunkra, de előfordul, hogy vérvételre, további vizsgálatokra van szükség. Az ápolószemélyzet munkáját segíti, hogy a fekvőbetegek részére kért laborvizsgálatokat 2002. novembere óta számítógépen továbbítjuk a központi laboratóriumba, valamint az eredményeket is ugyanezen úton kapjuk meg.Annak érdekében, hogy valamennyi betegünk egyforma szakmai színvonalú ápolásban részesüljön eljárás utasításokat dolgoztunk ki, melyeket rendszeresen aktualizálunk és a napi gyakorlatban alkalmazunk.
Kórházunk osztályain folyamatosan került bevezetésre az ápolási dokumentáció, melyhez a mi osztályunk 1998-ban csatlakozott. A dokumentációnk formátumát, tartalmát osztályunk jellegének és az igényeknek megfelelően több alkalommal módosítottuk; jelenleg tervezzük az ápolási dokumentáció számítógépes változatának bevezetését.Az ápolási dokumentációban rögzítettek részét képezi a beteg / kliens szükségleteinek felmérése; ilyenkor lehetőségünk nyílik a betegekkel és hozzátartozóikkal történő beszélgetésre, megalapozhatjuk a későbbi eredményes együttműködéshez szükséges bizalmi légkör kialakulását.
A testi betegségek ápolása mellett fontosnak tartjuk, hogy foglalkozzunk a betegeinkben, klienseinkben zajló lelki folyamatokkal is. A kezelő orvos által történő tájékoztatás, a beleegyező nyilatkozatok aláírása után lehetőségünk nyílik a beteg életkorának és kompetenciánknak megfelelő felvilágosításra, egészségnevelésre.
Osztályunk nyitott a különböző szintű egészségügyi képzésekben résztvevő diákok, hallgatók oktatására. Az osztály “profiljának” megfelelő elméleti és gyakorlati tudás, jártasság biztosabb, alaposabb elsajátítása érdekében a gyakorlatra érkezőkkel szakoktató foglalkozik.
A hatékony gyógyító és megelőző tevékenységhez szakmai tudásunk mellett szükség van munkatársainkkal történő harmonikus együttműködésre. A Fül-Orr-Gégészeti Osztályon a folyamatos betegellátás, ápolás érdekében 8 ápoló dolgozik szorosan együttműködve 3 műtősnővel, műtőssegéddel, kisegítővel, 2 adminisztrátorral, a takarítószolgálat alkalmazottaival, valamint a szakrendeléseken (Audilógia, Gyermek Fül-orr-gégészeti szakrendelés) dolgozó szakasszisztensekkel, kiknek naprakész szakmai ismeretei nélkülözhetetlenek az individuális ápolás, a holisztikus szemlélet megvalósításához. Ápolási tevékenységünk eredményességének alapjául szolgálnak emberi kapcsolataink, az ismeretek, az egymás iránti figyelem, törődés, tisztelet és felelősség embertársainkért.

Dr. Márk György osztályvezető főorvos
Dr. Illyés Annamária főorvos, audiológia vezető
Kosztolányi Eszter osztályvezető diplomás ápoló