Egynapos sebészeti osztály

 

A Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházban az egynapos sebészeti ellátás 2007 őszétől működik. Az osztályvezető Dr. Boros Zoltán szülész- nőgyógyász főorvos. 2015. február 1-től az Egynapos sebészeti részleg új épületben üzemel. A C2 épületszárny I. emeletén található, 14 ággyal működik, 4 kétágyas és 2 háromágyas kórteremben történik a műtétre kerülő betegek szakszerű ellátása.

Az osztályon a betegek felvételét, műtéti előkészítését, a műtét utáni megfigyelést 4 szakápoló végzi.  Az adminisztrátori feladatokat 1 adminisztrátor, a beteghordó feladatokat 1 beteghordó látja el.

Az egynapos beavatkozások meghatározó jellemzője, hogy azok tervezettek, időpontjukat a beteg és az orvos közösen határozza meg. A beavatkozásra előzetes kivizsgálás és a beavatkozás jellege szerinti szakorvos vizsgálatát követően kerülhet sor. A beteg az egynapos beavatkozást beutalóval veheti igénybe.

 

A beavatkozások ütemezése során a szakmai és módszertani szempontok figyelembe vételén túl fontos szempont a beteggel történő egyeztetés is. Fontos szerepet tölt be az a szándék, hogy olyan ellátási forma alakuljon ki, amely a betegek egyéni igényeit (elfoglaltság, életvitel, családi háttér, stb.) is képes figyelembe venni, természetesen a szakmai ésszerűség határain belül.

Az egynapos sebészeti beavatkozást követően a beteg néhány órás szakfelügyeletet igényel. Az Egynapos sebészeti részlegen 6-tól 18 óráig van lehetőség a műtétes betegek szakirányú ellátására és a műtét utáni megfigyelésre. A beavatkozáson átesett beteg kísérővel távozhat otthonába, majd ezt követően családja körében gyógyul tovább. A beteg szóbeli és írásbeli tájékoztatást kap a kontroll vizsgálat időpontjáról, amely az adott szakma szakrendelésén történik.

 

Az egynapos sebészet szakterületei:

  • Általános sebészeti műtétek: jóindulatú emlő elváltozások műtétei, lágyéksérv, vízsérv, visszér műtétek, aranyér és végbél műtétek, herevisszeresség, fitymaszűkület műtéti megoldása.
  • Nőgyógyászati műtétek: terhesség-megszakítás, rendellenes vérzés miatti méhkaparás, méhszájplasztika, szeméremtest műtétek.
  • Szemészeti műtétek: szemhéjműtétek, kúszóhártya műtétek, szürkehályog műtétek műlencse beültetéssel.
  • Traumatológiai műtétek: dróttűzések, fémeltávolítások, térdízületi arthroscopiák, hegkimetszések, bőrplasztikák.
  • Kézsebészeti műtétek: ganglionok, pattanóujjak, tenyéri zsugorodások, ín rekonstrukciók, ínhüvelybemetszések, hegkimetszések, bőrplasztikák, fémeltávolítások.
  • Fül – orr – gégészeti műtétek: bőrplasztikák.
  • Ortopéd sebészeti műtétek: arthroscopos térdműtétek, bütyök műtétek, kalapácsujj műtétek.