Csecsemő- és gyermekosztály bemutatása

 

A gyulai Gyermekosztály 2019. áprilisa óta a központi telephelyen, a Szülészeti – és Nőgyógyászati osztállyal egy épületben, a Semmelweis-tömbben található.

Az osztály életkoronként (újszülött, csecsemő, gyermek és serdülő) és specialitás szerint (PIC, intenzív, fertőző) tagozódik, valamint az épületben foglalnak helyet szakambulanciáink.

 

Kórtermeink családbarát szemléletnek megfelelően kialakítottak, szinte minden kórteremhez külön fürdőszoba tartozik, illetve minden kórtermünk televízióval felszerelt. Berendezése, színvilága gyermekbarát: színes bútorokkal, színes csempékkel igyekeztünk az otthonosságot megjeleníteni, illetve a megszokott kórházi körülményeket a bent tartózkodás ideje alatt feledtetni. Az újszülött kórtermeinkben szoptatáshoz alkalmas, dönthető, karfás, lábtámaszos fotelek kerültek elhelyezésre.

Csecsemő- és Kisded Részlegünkhöz nagy, berendezett játszószoba tartozik.

Jelenlegi épületünk előtt egy levegőzésre, pihenésre, játszásra alkalmas parkot szeretnénk létrehozni, mind a bent fekvő gyermekeink és szüleik, mind pedig a várandós édesanyák számára.

 

A 12 ágyas anyarészlegen a PIC, a Gyermekintenzív, és Patológiás Újszülött részlegek anyukái kapnak elhelyezést. Az Anyarészleg helyszíne a járványügyi helyzet alakulása szerint változhat.

 

Nyitott látogatási rendet működtetünk. A nap 24 órájában a szülő vagy az általa megbízott felnőtt korú személy a gyermek mellett tartózkodhat. A rooming-in egység megvalósul.

A látogatási időt a délutáni csendes pihenő idejére javasoljuk, de megbeszélés szerint rugalmasan kezeljük az adott osztályos feladatok, körülmények szerint segítjük a család találkozását.

A látogatást egyszerre egy fő látogatónak tudjuk biztosítani. (Járványügyi helyzetben az aktuális szabályok érvényesek.)

 

Békés Megyében rendhagyó, példaértékű lakossági összefogással megvalósult egy koraszülött mentőautó beszerzése és napi működtetése.

Feladata a Békés megyei intézményekben megszületett, de intenzív ellátást igénylő kora- és újszülött gyermekek PIC részlegünkre való szállítása. Az autó feladatot vállal magasabb szintű intézményekbe történő szállítási esetek kapcsán is.

Személyzete osztályunkról szerveződik, mind neonatológus, mind gyermekintenzív szakasszisztens részéről.

 

Osztályunkon működik hétköznap 16.00 és reggel 8.00 óra között, hétvégén és ünnepnapokon egész nap Gyula és Doboz gyermekorvosi városi ügyelete.

A Gyermekambulancia ügyeleti időn kívül, illetve nem sürgős esetben beutaló köteles.

Javasoljuk a telefonos egyeztetést ambulanciánkkal.

 

Osztályunk szakrendelési területén kialakított oltóponton – a központilag meghatározottak szerint –, fogadjuk az 5 – 11 éves korosztályt.

 

2014-ben „Gyula Városért” kitüntetésben részesültünk.

2018-ban Családbarát Kórházi Osztály minősítést kaptunk a „Három Királyfi és Három Királylány” által meghirdetett sikeres pályázatunk alapján.

 

Osztályunk civil segítőrendszere széleskörű. Ők, illetve kórházunk gazdasági egységei nagyban segítik családbarát elképzeléseink megvalósulását.

 

 

OSZTÁLYOS HÁZIREND

 

 • Osztályunkon a szülők/gondviselők számára nyitott látogatási rendet biztosítunk.
 • A 1997.évi CLIV. törvény az egészségügy 11.§ (4) alapján a kiskorú betegnek joga van arra, hogy szülője, törvényes képviselője, illetőleg az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon. Ezen jogokat a beteg a fekvőbeteg-gyógyintézetben meglévő feltételektől függően, betegtársai jogainak tiszteletben tartásával és a betegellátás zavartalanságát biztosítva gyakorolhatja. Az ezzel kapcsolatos igényét kérjük, a gyermek kezelőorvosának szíveskedjen jelezni. A kiskorú gyermek kórházi kezelése során folyamatosan mellette tartózkodó szülője/gondviselője számára a jogszabályban meghatározott esetekben térítésmentes elhelyezést biztosítunk.
 • Nagy ágy biztosítása szülőknek addig lehetséges, amíg az a beteg gyermek felvételét nem korlátozza. Ebben az esetben camping ágyat tudunk biztosítani a szülő részére.
 • Amennyiben a jogszabálytól eltérő módon kíván a kísérő a gyermek mellett tartózkodni a rendelkezésre álló kényelmi és ellátási szolgáltatások térítési díját, erre irányuló igény és lehetőség esetén a Térítési díj Szabályzat tartalmazza.
 • A gyermekek látogatására az osztály működési, szervezeti sajátosságára tekintettel, beleértve a vizitek, kezelések rendjét az alábbi időtartamban van lehetőség a folyamatosan bent nem tartózkodó látogató esetén:

hétköznap: délután: 15:00 – 18:00 óráig

hétvégén:           délelőtt: 10:30 – 12:00 óráig  délután: 15:00 – 18:00 óráig

 • Felhívjuk a látogatók figyelmét, beleértve a gyermek mellett folyamatosan tartózkodó személyét is, hogy a többi és a saját gyermek megfelelő szakmai színvonalú ellátására, emberi méltóságára tekintettel a kapcsolattartás joga a szükséges mértékben és ideig korlátozható. Nagyvizit ideje alatt, ha a kórteremben több ellátott van, a szülőket a kórtermen kívüli várakozásra kérjük meg (melyről az adott esetben az osztályvezető,-és /vagy a kezelőorvos nyújt tájékoztatást).
 • A gyermek állapotáról felvilágosítást csak a kezelőorvos, ügyeleti időben az ügyeletes orvos adhat.
 • Osztályos orvosi vizit: A reggeli órákban, a gyermek ébredését figyelembe véve történik.

Nagyvizit időpontok:

Hétfő: Patológiás Újszülött- és Koraszülött Részleg, Csecsemő- és Kisded Részleg

Kedd: Gyermek- és Ifjúsági Részleg, Gyermekintenzív, PIC

Szerda: Fertőző részleg, Csecsemő- és Kisded Részleg

Csütörtök: Patológiás Újszülött Részleg, Gyermekintenzív, PIC, Gyermek- és Ifjúsági Részleg

Péntek: Gyermekintenzív, PIC, Fertőző részleg

 • Látogatóknak/szülőknek az intenzív, PIC és a fertőző részleg kórtermeibe csak előírt védőruházatban, a csecsemő- és kisded részlegre cipővédőben lehet bemenni!
 • A zsúfoltság és a fertőzés veszélye elkerülése érdekében kizárólag csak egy látogató tartózkodhat a kórteremben (a folyamatosan bent tartózkodó hozzátartozón kívül) a kiskorú személy mellett!
 • A gyermekkel való érintkezés előtt fertőtlenítő kézmosás szükséges!
 • Kérjük a higiénés rendszabályokat betartani és a kórterem rendjére vigyázni szíveskedjenek.
 • Üres ágyat kérjük szabadon hagyni, ráülni, rápakolni tilos!
 • Az ágyrácsot gyermekük biztonsága érdekében szíveskedjenek felhúzni!
 • Kérjük a szülőket, hogy csak a saját gyermeküket ápolják, gondozzák!
 • A szülő köteles beszámolni az ápolószemélyzetnek a gyermekkel kapcsolatos összes tevékenységéről és bejelenteni érkezését és távozását!
 • A gyermek csak azt eheti vagy ihatja, amit az ápolószemélyzettel egyeztetett. Élelmiszerek tárolása – névvel ellátva – a részlegen a betegek számára fenntartott hűtőszekrényben engedélyezett. Napraforgót, rágógumit, apró cukorkát, koffein tartalmú üdítőitalt gyermeknek behozni tilos!
 • Kérjük a szülőket, hogy az osztályra felvett gyermek számára tisztasági felszerelést

(törölköző, tusfürdő, fogápolási kellékek, fésű, WC papír), papucsot, valamint evőeszközt biztosítani szíveskedjenek, aminek elöblítése a kórteremben történik.

 • A gyermeknél gyógyszert ne hagyjanak! Gyermek a kórházban csak az orvos által előírt, lázlapon szereplő készítményt kaphatja. Otthonról hozott gyógyszer alkalmazásához előzetes orvosi megbeszélés szükséges.
 • A szoptatás ideje alatt kizárólag az édesanyák tartózkodhatnak a kórteremben!
 • A gyermekek éjszakai pihenésének biztosítása érdekében a televíziókat legkésőbb 21 órakor kikapcsoljuk.
 • Az osztály zavartalan reggeli munkarendjének megvalósulása érdekében (vizsgálatok előkészítése, gyógyszerosztás, vizit) 7 órára kérjük az anya-, illetve vendégágyak rendbetételét.
 • Alkoholt fogyasztani az intézet egész területén tilos!
 • Amennyiben a gyermeket a szülő felügyelete alatt éri baleset a kórházi tartózkodás alatt, a felelősség a szülőt terheli.
 • Intézményünk területén a hozzátartozók és a látogatók csak a kijelölt dohányzóhelyeken dohányozhatnak, gyermekkorú betegek dohányzása az intézmény egész területén tilos!
 • A gyógykezeléssel, ápolással kapcsolatos problémája, panasza esetén szíveskedjen az osztályvezető főorvoshoz fordulni!
 • A házirend súlyos és szándékos megsértése a kórházból való elbocsátást vonhatja maga után!
 • Kórházunkban az Ön területileg illetékes betegjogi képviselője:
 • Daróczy Linda jogvédelmi képviselő Telefonszáma: 06/20/4899-563
 • e-mail: daroczy@ijb.emmi.gov.hu
 • Osztályunkon az Osztályos Házirend mellett kifüggesztettük a betegek jogaira, kötelezettségeire vonatkozó tájékoztató anyagot is. Kérjük, szíveskedjen ezen tájékoztatót is elolvasni!

2020.08.03.

 

 

 

 

Osztályunk orvosai:

 

Dr. Kövesdi József osztályvezető főorvos

csecsemő- és gyermekgyógyász,

pulmonológus szakorvos

Dr. Abdulrahman Abdulrab főorvos

csecsemő- és gyermekgyógyász,

neonatológus szakorvos

Dr. Bódi Piroska főorvos

csecsemő- és gyermekgyógyász,

gasztroenterológus szakorvos

Dr. Csonka Nóra csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos
Dr. Danyi Julianna adjunktus

csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos

Dr. Gherman Mónika csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos
Dr. Halics Éva főorvos

neurológus

Dr. Kolozsvári Edina csecsemő- és gyermekgyógyász,

gasztroenterológus szakorvos

Dr. Kovács Bernadett adjunktus

csecsemő- és gyermekgyógyász,

infektológus szakorvos

Dr. Mózes Katalin főorvos

csecsemő- és gyermekgyógyász,

nefrológus szakorvos

Dr. Sipos Péter főorvos

csecsemő- és gyermekgyógyász,

intenzív terápiás szakorvos

Dr. Tamasi Albert csecsemő- és gyermekgyógyász,

neurológus szakorvos

Dr. Zátonyi Adél főorvos

csecsemő- és gyermekgyógyász,

neonatológus szakorvos,

IBCLC szaktanácsadó

Dr. Fürtön Sarolta rezidens orvos
Dr. Jantyik Adrienn rezidens orvos
Dr. Kovács Nóra Anna rezidens orvos
Dr. Szabó Csenge Yvette rezidens orvos
Dr. Szabó Viktória rezidens orvos
Dr. Szilágyi Henrietta rezidens orvos
Dr. Ticudean Nikoletta rezidens orvos
Dr. Tóth Anikó Nóra rezidens orvos
Továbbá:  
Dr. Hargel Ahmad csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos

háziorvos

Dr. Juhász László főorvos

csecsemő- és gyermekgyógyász,

sebész szakorvos

Dr. Küzdi Ágnes csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos

háziorvos

Dr. Keszthelyi Péter főorvos

reumatológus szakorvos

Dr. Patai Györgyi főorvos

bőrgyógyász szakorvos

Dr. Szabó Andrea főorvos

csecsemő- és gyermekgyógyász,

aneszteziológiai- és intenzív terápiás,

kardiológus szakorvos

Dr. Viberál Zsuzsanna csecsmő- és gyermekgyógyász,

kardiológus szakorvos

 

Osztályunk ápolási személyzete:

 

Főnővér: Fábián Krisztina
A részleg B-C részleg F részleg PIC-ITO Szakrendelések:
r.vezető főnővér:

Szabó Edit

r.vezető főnővér:

Gombkötő Istvánné

r.vezető főnővér:

Kovács Anasztázia

r.vezető főnővér:

Szabó Edit

r.vezető főnővér:

Fábián Krisztina

Bagyinka Karolina Adamcsákné Plentri Edit Csibi-Bagi Andrea Albert Brigitta

 

Ács Pálné
Borbély Mariann Balogh Anikó Góz Gabriella Erdei Carmen Bittmann Éva
Hanzóné Szabó Mónika Brandtné Jámbor Adrienn Horváth Melinda Fancsikiné Kővágó Erzsébet Dányi Katalin
Kohári Mária Dorkó Bettina Kruzics Adrienn Gácsi Orsolya Horváthné Jámbor Enikő
Lukács Anikó Jeneiné Bíró Julianna Farkas Mónika Gálné Uhrin Szilvia Kovan Jánosné
Molnár Sándorné Kmetykó Ágnes Lőrinczyné Tieger Anita Gulyás Edina

 

Kovács Anna Mária
Oláhné Kertes Marianna (segédápoló) Kolman Ágnes Purecse Trucz Margaréta Kiss Mónika Kozma-Mikó Enikő
Örkényiné Nyikos Edina Lovas Adrienn Puskás Ilona Kocsisné Petrina Mária Lovász Jánosné
Sántáné Bereczki Andrea Rotyisné Mészár Anita Nagyné Rung Melánia Komár Ágnes Macsári Alexandra
Sárközi Károlyné Nagy Viktória Stégermájer Mónika Lőke Istvánné Rostás Erika
Szöllősi Andrea Törökné Túri Ilona Szekerkáné Szombati Erika Molnár Anett Szilágyi Sándorné
  Pipó Ilona (mosoda) Tóth Melinda Nagy Katalin Tövishátiné Hanusz Magdolna
  Virág Máté Uhrinné Nagy Szilvia Nagy Nikolett  
  Karmazsin Szilvia

szakoktató

  Oláhné Lénárt Andrea  
  Kiss Ferencné

szakoktató

  Rozgonyi Edina  
      Sárvári Csilla  
      Szabó Erzsébet  
      Vári Józsefné  

 

 

 

Szakrendeléseink

 

Megnevezés Ajtó Rendelési idő Orvosok
Gyermekgyógyászat ambulancia 2. Gyermek-gyógyászat amb. B013 H-CS: 9:00-15:00, P: 9:00-13:00 H-P: de. Dr. Sipos Péter
H-P: du. a gyerm.oszt. orv.
Gyermeksebészet A002 kéthetente P: 9:30-13:30 Dr. Juhász László
Gyermekgyógyászat ambulancia 3. Védőoltás A008 H: 12:00-16:00 Dr. Zátonyi Adél
Reumatológia A003 H: 8:00-13.00 Dr. Keszthelyi Péter
Gyermekgyógyászat ambulancia 4. Ügyelet B013 H-Cs: 16:00-19:00, P: 13:00-19:00 Az osztály orvosai
Koraszülött
gondozás
A008 SZ: 8.30-11.00 Cs: 10.30-13.00 Dr. Abdulrahman Abdulrab
H, P: 10.30-13.00 Dr. Zátonyi Adél
Gyermekbőrgyógyászat A019 K, CS: 8:00-13:00 Dr. Patai Györgyi
Gyermeknefrológia szakrendelés A007 H, K: 10:00-15:00 Dr. Mózes Katalin
Gyermekosztály labor A013    
Kardiológia UH szakrendelés A002 SZ: 13:00-17:00 Dr. Viberál Zsuzsanna
A hónap utolsó 2 munkanapja: 8:00-12:00 Dr. Szabó Andrea
EEG labor A015 H-P: 7:30-12:30 Dr. Halics É., Dr. Tamasi A.
Gyermek neurológia szakrendelés A017 K-CS: 8:30-14:30 Dr. Halics Éva
H,P: 8:30-12.00 Dr. Tamasi Albert
A003 K-CS: 8:30-12.00 Dr. Tamasi Albert
Gyermek pulmonológia ambulancia A005 H-P: 9.00-13:00 Dr. Kövesdi József
Gyermek gasztroenterológia A006 K, CS, P: 9:00-13:00 Dr. Bódi Piroska
SZ: 9:00-12:00 Dr. Kolozsvári Edina
Gyermek kardiológia szakrendelés A002 SZ: 9:00-13:00 Dr. Viberál Zsuzsanna
CS: 12:00-16:00 Dr. Szabó Andrea

 

Időpontfoglalás szakrendelésekre

 

Rendelő Mellék Városi vonal Időpontadás Név
Kardiológia

dr.Viberál Zsuzsanna

    Békéscsaba

66/748-311

 
Gasztroenterológia 3338 66/526-730 K-Cs: 14.00-15.00 Dányi Katalin, Bittmann Éva
Bőrgyógyógyászat, Koragondozás

Védőoltás

3334 66/526-731 H-Cs: 14.00-15.00

 

Horváthné Jámbor Enikő
Pulmonológia 3325 66/526-733 H-Cs: 14.00-15.00 Tövishátiné Hanusz Magdolna, Rostás Erika
Neurológia 3322 66/526-729 K-Cs: 10.00-12.00 Kovan Jánosné
Reumatológia 3343 66/526-736 H: 8.00 – 12.00 Bittmann Éva
Ambulancia 3312 66/526-728 8.00 – 8.00

Folyamatosan elérhető.

Szilágyi Sándorné
Nefrológia

Gasztroenterológia

Bőrgyógyászat

Koragondozás

Sebészet

3335 66/526-735 10.00-12.00 Lovász Jánosné

 

Röntgen, UH 3314 66/526-739 H-P: 8:00-14:30 Miklósné Beleznai Katalin, Szikes Kata

 

A szakrendelő orvosai osztályos ügyelet után szakrendelést nem vezetnek.

Az egyeztetett szakrendelési napokhoz szerveződnek beosztásban az asszisztensek, akik máskor 24 órás beosztásban dolgoznak a Gyermekambulancia városi ügyeletén.

A megadott rendelési napok változhatnak.

Megértésüket, türelmüket köszönjük!

 

Tudományos munkáink

 

Konferencia szervezés.

Gyermekgyógyászat szakmában továbbképző napok szervezése háziorvosok részére.

Részvétel az egyes szubspecialitások továbbképzésein, kongresszusain. Előadások tartása.

Rendszeresen részt veszünk a fiatal gyermekgyógyászok konferenciáján.

Folyóirat referálások tartása az osztályon.

Lehetőség van online konferenciákra való csatlakozásra, ezeken való aktív részvételre.

Gyógyszerkipróbálásokban való részvétel.

 

Megjelent tudományos előadások

Gyermekosztály

 

 

Dr. Kovács Bernadett: Védőoltások által nyújtott prevenciós lehetőségek csecsemők légúti infekcióiban

Gyermekorvos Továbbképzés 2017.XVI; 4. sz.

 

Dr. Mózes Katalin: Húgyúti fertőzések lányokban

Magyar Nőorvosok Lapja 2019.; 82:31.

 

Dr. Mózes Katalin: Húgyúti fertőzések lányokban

Gyógyszerészek Lapja

 

Dr. Mózes Katalin: Húgyúti fertőzések lányokban

Háziorvos Továbbképző Szemle 2020.; 25:45.

 

Dr. Csonka Nóra: Papillon-Lefèvre szindróma bemutatása egy testvérpár kapcsán

GYERMEKGYÓGYÁSZAT 2022; 73. ÉVFOLYAM , 3. SZÁM, 318.o

 

Dr. Jantyik Adrienn: Hirtelen cyanosist okozó ritka mérgezés

GYERMEKGYÓGYÁSZAT 2022; 73. ÉVFOLYAM , 3. SZÁM, 228 o.

 

Dr. Kovács Nóra: Egy eset több oldala, avagy Ecthyma gangrenosum a COVID árnyékában

GYERMEKGYÓGYÁSZAT 2022; 73. ÉVFOLYAM , 3. SZÁM, 231.o.

 

Dr. Szabó Csenge Yvett: SARS-CoV2 fertőzés utáni sokszervi gyulladás okozta új kihívások gyermekosztályunkon

GYERMEKGYÓGYÁSZAT 2022; 73. ÉVFOLYAM , 3. SZÁM, 240. o

 

Dr. Ticudean Nikoletta Janina: Syncope differenciáldiagnosztikai nehézségeinek ismertetése egy CPVT-vel diagnosztizált kisfiú esetében

GYERMEKGYÓGYÁSZAT 2022; 73. ÉVFOLYAM , 3. SZÁM, 243. o.