Bemutatkozik a megújult Bőrgyógyászati Osztály

„A tudás bővülése időről időre a dolgok átrendezését kívánja;
ez többnyire új maximák alapján történik, azonban mindig ideiglenes marad.”
Goethe

A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Bőrgyógyászati Osztályának története

Kórházunknak 1930-ig nem volt önálló bőr- és venereás osztálya, sem külön specialistája. 1919-től 1928-ig a Sebészeti Osztályhoz tartozott, majd 1928. január 1. után az újonnan felállított Nőgyógyászati osztály részeként működött.
Jelentős változást hozott az 1930-as esztendő, ekkor nyílt meg kórházunk első önálló bőrgyógyászati osztálya, Szathmáry Sebestyén főorvos vezetésével. Dóczy Gedeon főorvos nevéhez fűződik a II. Világháború utáni ujjászervezés. Kiemelendő még az 1959-1971-ig osztályvezetőként dolgozó Deme István főorvos érdeme, a nemibetegek nyitott osztályon történő kezelésének bevezetése.
Ez időszak alatt megszerveződött megyénkben a bőr- és nemibeteggondozói hálózat, Garazsi Mária főorvosnő irányításával.
1972-től Pólay Anna főorvosnő vette át az osztály vezetését. A korszerű diagnosztikus és therápiás eljárások bevezetése mellett ő ű hozta létre, a nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkező, mycologiai laboratóriumot, illetőleg elindította a bőrsebészeti profilt is.
1997. februártól Haraszti Gábor főorvos irányításával működött az osztály 1999 tavaszáig, ezt követően történt a jelenlegi osztályvezető kinevezése.

Változások a Bőrgyógyászati Osztály életében

Kórházunk korábbi vezetése már az 1990-es évek elején tervezte a Bőrgyógyászati Osztály „kisműtéti tömbbe” történő költözését. 2002. novemberében osztályunk átmenetileg a „régi Fertőző Osztály” épületébe költözött, majd 2003. február 27-én véglegesen a „kisműtétes” tömbben – a volt Onkológiai Osztály területén – kapott helyet.
Az átmeneti változás miatt novembertől február végéig kénytelenek voltunk az ágylétszámot 15-re csökkenteni, mely sajnos időnként nehézségeket okozott a betegellátásban. Sokszor az akut allergiás tünetekkel jelentkező, sürgősségi eseteket is csak nehézségek árán sikerült elhelyeznünk.
Február végétől bár területileg kisebb helyre kerültünk, de a célszerű, funkcióknak megfelelő belső átépítés lehetősége miatt mégis javultak munkakörülményeink. Kisebb, 2-4 ágyas kórtermeket sikerült kialakítanunk a korábbi 6-8 ágyas betegszobákkal szemben változatlan ágyszám mellett. Ez jelentős előrelépést hozott, mert ily módon lehetségessé vált az egyes betegségcsoportok, fertőző kórképek csoportosítása, elkülönítése.
Míg előző osztályunkon alig 6 m2-es orvosi szobában dolgoztak a kollegák – ugyanitt történt a betegfelvétel is – addig új helyünkön a megfelelő méretű orvosi szoba mellett sikerült létrehozni egy osztályos kezelőt is, így lehetőség van párhuzamosan két beteg vizsgálatára is, ezáltal gyorsabbá, folyamatosabbá vált az orvosi munka.
A 6 éve működő számítógépes hálózatunkat is fejlesztették – modernebb gépeket és nyomtatókat üzemeltek be -, amely a technikai feltételeket tekintve nagy előrelépés.
Az osztályunkon működő számítógépes rendszer a beteg dokumentáción kívül lehetővé teszi, hogy az Interneten keresztül a legfrissebb szakmai információkhoz hozzájuthassunk.
A kórtermekbe korszerűbb, állítható betegágyakat kaptunk. A kombinált, étkezésre is alkalmas éjjeliszekrények beszerzése folyamatban van.
A bútorcserék mellett hasznosnak bizonyul az információs pult kialakítása, mely az ambuláns betegellátást szervezettebbé teszi.
A fényterápiás helyiségben egyszerre szeparáltan két beteg kezelése is folyhat. Ugyanígy bőrsebészeti beavatkozást is párhuzamosan két orvos végezhet az arra kialakított, korábbihoz hasonló helyiségben.
Az osztály végleges helyén orvosaink és nővéreink egyaránt elégedettek, mert mind a hotelszolgáltatás, mind a munkakörülmények javultak és betegeink visszajelzései is pozitívak.

Osztályos feladataink

Osztályunk Békés megye egyetlen bőrgyógyászati profilú fekvőbeteg osztálya, így az egész megye területén biztosítja folyamatosan a lakosság szakirányú gyógyító-megelőző ellátását.
Az osztály ágykihasználtsága jó, évente kb.900 beteget ápolunk.
Részt veszünk a szakorvosképzésben, a családorvosok oktatásában, a szakdolgozók képzésében, továbbképzésében.
Befejezett ellátást nyújtunk a bőrgyógyászat jelentős részén, kivételt képeznek a speciális felkészültséget vagy a nagy műszerezettséget igénylő esetek, ilyenkor a beteget a Szegedi Bőrgyógyászati Klinikára, a regionális centrumba irányítjuk, akikkel folyamatosan jó munkakapcsolatban vagyunk.
A betegfelvétel a megyében működő bőr-és nemibeteggondozók, a családorvosok és valamennyi szakellátás orvosai kérése révén előjegyzéssel, időpont egyeztetés után vagy sürgősségi alapon beutalóval történik. A területi gondozók által küldött betegek kivételével, annak eldöntése, hogy az osztályos felvétel a fentiek közül mely módon menjen végbe az előzetes adatfelvétel, vizsgálatok után az osztály ambulanciájának feladata.
A munkaidőben érkezett betegek felvételét az osztály orvosai végzik, ugyanezen feladatot ügyeleti időben a Sürgősségi Belgyógyászat vagy az ügyeletes Fül-Orr-Gégészeti Osztály kollegái látják el bőrgyógyászati készenléti ügyelet mellett.
A korábbi 27 ággyal szemben 1999. január 01-től 25 aktív ággyal működünk.
Ezen az ágylétszámon elsősorban a sürgős diagnosztikus és terápiás esetek valamint az előjegyzett, az ambuláns kezelés mellett javulást nem mutató kórképek kerülnek felvételre. Sajnos az utóbbi években megnőtt a szociális indok alapján elhelyezést nyerő betegek száma, mivel otthonukban a szükséges kezelés anyagi és személyi feltételei nem megoldottak.
Gyakori osztályunkon az allergiás- csalánkiütéses, lábszárfekélyes, orbáncos, ótvaros, gombás, ekzémás, pikkelysömörös, vírusfertőzéses megbetegedés, de ritkább bőrbetegségek, például hólyagképződéssel járó kórképek, immunológiai betegségek, elszarusodási zavarok stb. is előfordulnak.
Több mint 10 éve működik osztályunkon bőrsebészeti profil. A megelőző anyajegy eltávolításon kívül a jóindulatú bőrdaganatok (faggyúmirigy cysta, kötőszövetes növedékek, vírusos növedékek, zsírdaganatok stb.), a rosszindulatú tumorok közül a bazálsejtes rák és az elszarusodó laphámrák műtéti megoldása folyik egyszerű kimetszéssel vagy kisebb plasztikai beavatkozással. A kimetszett anyagot minden esetben szövettani vizsgálatra küldjük a Pathológiai Osztályra, a további teendők elbírálása a szövettani lelet birtokában történik. Bizonyos betegségek esetében a beteg bőrterületről történő próbakimetszés a diagnózis pontos felállítását segíti elő, mely a megfelelő terápia kiválasztásában irányadó. Műtét után a betegek követése a basalsejtes rák és a laphámrák esetében, 5 éven át a Megyei- és a területi Bőr- és Nemibeteg gondozókban történik.
A nagyobb, sebészeti megoldást igénylő daganatok ellátása kórházunk Általános Sebészeti Osztályán működő plasztikai sebészet feladata, ugyanígy a rosszindulatú festéksejtes rák ( melanoma ) műtéti megoldása is. A festéksejtes rák életen át tartó gondozását osztályunk ambulanciája végzi a diagnosztikus szakmák és az Onkológiai Osztály közreműködésével.
A fentieken kívül az osztály munkáját szinte valamennyi szakterület segíti. A diagnosztikus háttér csaknem a teljes klinikai igényt kielégíti.

Fényterápia

2002. február óta PUVA kezelést is végzünk. Ez fényérzékenyítés után a fény UVA tartományának szelektív besugárzását jelenti, amely segítségével bizonyos betegségek tünetmentesedése, javulása érhető el ( pikkelysömör betegség, atópiás ekzéma, festékhiány stb. ). A terápia beállítása általában bentfekvéssel történik, de a rövid kórházi bent tartózkodást követően a betegcsoportnak megfelelő heti kezelés számmal időpont egyeztetés után – a beteg életvitelét figyelembe véve – asszisztens által, orvosi ellenőrzés mellett történik a fényterápia, így a pacienst a munkavégzésben kevésbé akadályozza.

Osztályos Szakrendelés

Az osztályhoz járóbeteg szakrendelés tartozik, melynek feladata a hazabocsátott, visszarendelt betegek, az osztályon műtött betegek ellátása ( sebellenőrzés, varratszedés ), a kollegák által kért szakorvosi vizsgálat, más osztályok által kért konzíliumok lebonyolítása, illetve a festéksejtes rákban szenvedő betegek gondozása.
Hétfői napon csak műtétes betegek sebellenőrzését végezzük.
A kontroll vizsgálatok csak keddi és csütörtöki napokon 9.00-13.00 óra között (az osztályos vizit idejére felfüggesztve) történnek, szerdán csak műtött betegek ellátása, osztályközi konzílium és melanoma gondozás folyik
A járóbetegek elsődleges ellátását a területileg illetékes bőr-és nemibeteggondozók végzik.
Gyulán a Megyei Bőr- és Nemibeteggondozóban – munkanapokon 08.00-14.00 óráig történik előjegyzés alapján, illetve sürgősségi alapon a betegvizsgálat.
Az osztályon dolgozó új munkatársakkal kiegészült ápolóink szemlélete betegcentrikus, jó szakmai színvonalú betegellátást biztosít. A betegek – a visszajelzések alapján – túlnyomórészt elégedettek a szakdolgozói tevékenységgel. Egyetlen segédápoló kivételével dolgozóink szakképzettek.
A betegellátás során támaszkodunk az osztályos protokollokra, az országos intézet által kiadott szakmai irányelvekre ( Módszertani levelek ), a kórház által leírt belső szabályokra.

Osztályos továbbképzés

A betegellátó tevékenységen kívül a nagy túlterheltség ellenére rendszeresen részt veszünk az SZTE Bőrgyógyászati Klinika referáló ülésein. Orvosaink, szakdolgozóink folyamatosan jelen vannak a szakterületünkkel kapcsolatos országos, nemzetközi rendezvényeken, konferenciákon. Többször szerepeltünk családorvosoknak tartott, a Családorvosi Intézet által szervezett továbbképző előadásokon. 2000-től kétévente a Tüdőkórház allergológiai részlegével karöltve megszerveztük a nagy népszerűségnek örvendő kb. 150 résztvevőt regisztráló „Allergia a mindennapi orvosi gyakorlatban” című tudományos ülést.

Az osztály működésére vonatkozó adatok

2002-ben 892 beteg feküdt osztályunkon, 565 betegen végeztünk 767 műtéti beavatkozást.
Osztályos ambulanciánkon 6810 beteget láttunk el, melybe beletartozik a betegvizsgálat, kontrollvizsgálat, osztályközi konzíliumok, melanomás betegek gondozása és a műtött betegekkel kapcsolatos további teendők elvégzése is.

Dr. Dobó Márta
osztályvezető főorvos