A Békés megyei Ortopédiai osztály 1969-ben kezdte ellátni a megye mozgásszervi betegeit a néhány hónappal azelőtt indult szakrendelés tovább fejlődéseként. Az ortopédia a veleszületett és szerzett mozgásszervi elváltozások műtéti és konzervatív kezelését végzi újszülött kortól-idős korig. Működését az Árpád-fürdőben kezdte, majd a kórház fejlesztésével megépült az új hotel szárny és a modern műtőblokk, így lehetővé vált az Ortopédiai osztály beköltözése a központi telepre. Az új helyen minőségében is fontos műtéti beavatkozásokat lehetett bevezetni illetve az újonnan induló osztály ágylétszáma 40 lett, ami lényegében megduplázta az ellátható fekvőbeteg létszámot.  Sajnos időközben osztályunk is áldozatául esett az évekkel ezelőtti ágyszám leépítésnek, így ismételten 20 fekvőbeteg hellyel rendelkezünk. Osztályunk a kórház A épület tömbjében, 1. emeleten, az A oldalon található, ortopéd-traumatológiai ápolási egységben, de teljesen önállóan szervezett működési osztályként. Jelenleg elsődlegesen műtéti ellátást végzünk illetve erősen korlátozottan konzervatív terápiát. Fő profilunk a csípő- és térdízületi protetizálás, elsősorban térdízületi artroszkópia (ízületi tükrözés), láb korrekciós műtétek, de a legtöbb ortopédiai beavatkozás elvégzésére lehetőség van egységünkben.

Osztályos elérhetőségünk 555-932-es telefonszámon a nővérpultnál illetve az 555-938-as telefonszámon az adminisztrátornál.

Járóbeteg szakellátásunk a földszinti szakrendelések között található.  Gyakorlatilag a megye lakosságának járóbeteg ellátását végezzük. A csecsemő rendelésen belül – amennyiben a vizsgáló orvos szükségesnek ítéli – a csípő ultrahang vizsgálatát is elvégezzük. A beteg vizsgálat, diagnózis felállítás, terápiás ellátás, szükség esetén a műtéti előjegyzés megtörténik a rendelésen. Szakrendelési idő munkanapokon 8-16 óra, az orvosi rendelés 9-15 óra között. Elérhetőségünk az 555-791, 555-792 és az 555-795-ös telefonszámon, melyeken történhet időpont foglalás  is munkanapokon 8-9 óra, délután 14-15 óra között. A szakrendelésre érkezés a sorszám húzása és a beteg bejelentkezés után történik.

Orvoskar:

Dr. Zahorán János főorvos, osztályvezető. 1985-ben kezdte orvosi tevékenységét még az Árpád-fürdőben működő Ortopédiai osztályon. 1990-ben ortopédiából, 2002-ben traumatológiából szakvizsgát tett. Tevékenysége széles körű műtéti ellátás illetve konzervatív kezelés, szakrendelés irányítása, betegek ellátása, csecsemő csípőficam szűrés esetén UH vizsgálat végzése.

Dr. Rossu György osztályos szakorvos. 2012-ben végzett általános orvosként a Nagyváradi Egyetem Általános Orvostudományi Karon. 2013 januárban helyezkedett el Pándy Kálmán Tagkórház Traumatológiai osztályán, majd a Réthy Pál Tagkórház Ortopédiai osztályán folytatta munkáját, ahol jelenleg is dolgozik. Időközben 2019-ben szakvizsgát tett Ortopédia-Traumatológia szakból.   Tevékenységét szélesedő műtéti repertoár, szakrendelés, tartós betegek gondozása jellemzi.

Dr. Bancsik Károly osztályos szakorvos: 2017-ben végzett általános orvosként.  Ortopéd-Traumatológiai szakvizsgát tett 2022-ben, majd 2022. 02.01-től helyezkedett a Réthy Pál Tagkórház Ortopédiai osztályán. Tevékenysége során a széles körű műtéti ellátás elsajátítása, alkalmazása a cél, a konzervatív kezelések beállítása mellett, az empátia, a szakmai tudás segítségével.

Dr. Bigu Demeter szakorvos jelölt, 2019-ben végzett a Temesvári Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem Általános orvosi karán. Szeptembertől helyezkedett el a Réthy Pál Tagkórház Ortopédiai osztályán, majd 2020 februárjában elkezdte rezidensi képzését. Jelenleg szakorvos jelöltként dolgozik és képzése folyamán igyekszik megismerni és elsajátítani a   legújabb metodikai módszereket, melyeket a betegek érdekében fogja alkalmazni és a betegeket a legjobb tudása szerint ellátni.

 

Szakrendelői munkánk segítői:

Dr. Tóth János főorvos úr nyugdíj mellett részmunkaidőben dolgozik. Sebész, traumatológus, ortopéd szakorvos. Ellátja az ortopédiai betegek teljes konzervatív ellátását. Csecsemő kortól időskorig végzi a betegek teljes fizikális vizsgálatát, kiegészítő vizsgálatokkal szervezi a  minél pontosabb diagnózis felállítását. Beállítja és irányítja a széleskörű terápiát (gyógyszeres ellátás, fizioterápia, balneoterápia ) ill. műtéti ellátás szükségessége esetén tovább irányítja a beteget osztályunk orvosaihoz.

Dr. Nyeste Mónika főorvos nő szintén részmunkaidőben látja el az ortopédiai betegeket. 2001-ben ortopédiából, 2004-ben reumatológiából szakvizsgázott. Munkája során ellátja az ortopédiai betegeket csecsemőkortól időskorig. Széleskörű fizikális vizsgálattal, kiegészítő vizsgálatokkal végzi a diagnózis felállítását majd a terápia elindítását konzervatív úton (gyógyszeres ellátás, fizioterápia, balneoterápia) ill. műtétiellátás szükségessége esetén tovább irányítja a beteget osztályunk orvosaihoz. Kiemelten foglalkozik a csontritkulásos betegek gondozásával,  csecsemő ellátással (dongaláb ellátás, csípőficam diagnózis,  terápia), fizikai vizsgálat mellett csípőízületi ultrahang vizsgálatát is végzi.

 

Osztályon dolgozó nővérek:

Kárnyáczkiné Váradi Róza                           Főnővér

Guthné Sánta Erika                                      Főnővér-helyettes

Kis-Pál Józsefné                                           Diplomás ápoló

Palotás-Pelyva Tímea                                   Diplomás ápoló

Fűri Erika                                                      ápoló

Krajcsóné Molnár Judit                                 ápoló

Wágner Ágnes                                              ápoló

Hegyesi Borbála                                           ápoló

Farkasfalvi Erika                                           ápoló

Kertész Kitti Katalin                                       ápoló

Tóth Tímea                                                    ápoló

Vida Orsolya                                                  ápoló

Pocsai Mór                                                    ápoló

Zahorán Krisztina                                          orvos-írnok

Csiernyik Mihály                                            beteghordó

 

Szakrendelésen dolgozók:

Knyihár Mihályné                                           asszisztens

Szabó Tiborné                                                asszisztens

Lipták Mónika                                                 asszisztens

 

Osztályunk betegei rendszeres gyógytornában, szükség esetén fizioterápiás ellátásban részesülnek, melyet kórházunk Központi Fizioterápiás osztálya biztosít a számunkra, forgórendszerben.

A hygiénáról a Dig-Build Kft. takarító szolgálat gondoskodik.