Ápolási Osztály – Gyula

 Az Ápolási Osztály a Békés Megyei Központi Kórház – Pándy Kálmán Tagkórház Gyula, Semmelweis u. 1. telephelyén a belgyógyászati tömb 3. emeleten elhelyezkedő osztályon, 20 ágyon végzi a fekvőbetegek ellátását.

Az osztály telefonszáma +36/66/526-558

 

Ellátási feladatok:

Az Ápolási osztály azon személyek részére szerveződött ápolási egység, akiknek az állapota már nem indokolja a folyamatos orvosi ellátást, de ápolásra szükségük van. A szolgáltatás időtartama alatt, a beteg önállóságának visszaszerzéséig, illetve a tartós ápolás megszervezéséig nyújt segítséget a családok részre.

Az osztályra kivizsgálás és az akut megbetegedések lezajlása után vesszük fel betegeinket.

Az osztály betegeivel kapcsolatos orvosi feladatokat Dr. Szalai László főorvos látja el. Az osztályra történő betegfelvétel, illetve más osztályról történő átvétel csak a főorvos úrral történő megbeszélést, állapotegyeztetést követően kerülhet sor.

Az Ápolási Osztályon történő ellátás az ápolt részére térítésköteles!

A térítési díj összegét a „Térítési díj szabályzat” tartalmazza.

A beteg felvétele csak egy „Szerződés” megkötésével jöhet létre, mely felvételkor az Ápolási Osztályon történik. A szerződéskötéshez szükség van a tartásra kötelezett hozzátartozó jelenlétére, továbbá a személyigazolványra és lakcímkártyára is.

Az ápolást kérő vállalja továbbá, hogy az ápolás megkezdésekor 1 havi előleget fizet be készpénzben a kórházi pénztárba, majd a továbbiakban az ápolási díjat havonta rendszeresen előre fizeti.

Amennyiben az ápolt állapotában olyan változás következik be, ami az osztály kompetenciáját meghaladó diagnosztikus vagy terápiás beavatkozást igényel, abban az esetben  a beteget át kell helyezni a további kezelésben és kivizsgálásban kompetens osztályra.

 

Az osztály fő profilja az ápolás.

Idős elesett általános állapotú betegek szakellátása, aktív kezelésének folytatása belgyógyászati, sebészeti, neuropszichiátriai beteganyagon. Krónikus kórképek, kísérő betegségek kezelése és ápolása.

Nagy hangsúlyt fektetünk a mobilitás és ezzel együtt az önellátási képesség fokozására, valamint a tartós fekvés szövődményeinek kivédésére, e mellett a speciális sebellátásra, stoma-, és inkontinencia kezelésre is fel vagyunk készülve.

A testi ápolás mellett a pszichés gondozás is része mindennapi tevékenységünknek, beleértve a kornak, mentális egészségi állapotnak megfelelő oktatást, betegvezetést.

 

Személyi feltételek:

Osztályunkon a személyi adottak a minőségi betegellátás biztosításához. A jól képzett és szakmai gyakorlattal rendelkező, a betegápolás iránt elkötelezett nővéri team mellett gyógytornász, dietetikus, szociális munkás is betegeink rendelkezésére áll, illetve igény szerint a kórházi lelkész is elérhető.

 

Juhász László

osztályvezető főápoló