Műszaki és Informatikai osztály

2006. januárjában a műszerész  és a számítástechnikai csoportból alakult a jelenlegi műszaki és informatikai osztály.

Fő feladatként az Intézmény informatikai és orvostechnikai eszközeinek rendszereinek üzemeltetése, karbantartása és javítása. Ezen kívül természetesen a felhasználók mindennapi munkájában nyújtunk segítséget, hogy a lehető legkevesebb technikai problémával kelljen együtt dolgozniuk.

kep2.jpg

Az osztály munkáját 1 fő műszaki adminisztrátor segíti. Az osztályvezetést Laukó Ervin (email: laukoe@korhaz.rethy.hu , Tel: 66/555-739), műszaki és informatikai osztályvezető látja el.

Műszerész csoport

Név

Szakterület

Szakmai tapasztalat

email

Domokos Tamás

Tv, rádiótechnika

>20 év

domokos@korhaz.rethy.hu

Enyedi Imre csoport vezető

Távközlés

>15 év

enyedi@korhaz.rethy.hu

Laukó József

Orvostechnika, tv rádiótechnika, rtg-ek, altatógépek

>25 év

laukoj@korhaz.rethy.hu

Sajóhegyi Ferenc

Orvostechnika, rtg-ek

>25 év

sajóhegyif@korhaz.rethy.hu

Az Intézmény több ezer kis és nagy értékű orvostechnikai eszközzel rendelkezik Az egyszerű pár ezer forintos vérnyomásmérőtől kezdve a több százmillió forintos MR készülékig, minden megtalálható a palettán. A csoport feladata azon orvostechnikai eszközök javítása és karbantartása, amihez a megfelelő jogosítvánnyal rendelkezik, illetve olyan munkák, amiket a kellő szaktudással és műszerekkel el tudnak látni.

Az orvostechnika a hadiipar után talán a leggyorsabb mértékben fejlődő ipari ágazat. A legmodernebb fejlesztések és technikai találmányokat lehet ezen területen látni.

Szerencsénkre elmondható, hogy a Békéscsaba Réthy Pál Kórház országos szinten is megállja a helyét a készülékek fejlettségi foka tekintetében.

2004-2006-os években az intenzív és anaestesiologiai gépek 90% lecserélésre került korszerű világszínvonalú eszközökre. Ezekben az években az intézményi tulajdonú és idegen orvostechnikai eszközökből közel csaknem bruttó 200 millió forint értékű eszköz lett üzembe helyezve.

Nagyon fontos a gyógyítás előtt a pontos, megbízható diagnózis felállítása, ezért országos szinten támogatott terület a képalkotó diagnosztika. 2007-ben főként a radiológia osztályt de a teljes intézményt érintő fejlesztés ment végbe. A direkt digiális röngen gép, digitális átvilágító, illetve sebészeti képersítő mellet az u.n. PACS (digitális kép továbbító és archiváló) rendszer is megvalósulásra került. A 2007-es év óta Intézményünk a film alapú leletezésről teljes mértékben átállt a digitális képalkotásra, ami a képalkotó rendszerek integrációjának is tekinthető, mivel a CT, MR, Uh, Rtg gépek által készült felvételek egyaránt megtekinthetőek a leletező munkaállomások bármelyikén. A 2007-es évi céltámogatás  az előző évben elkezdett digitalizálás folytatásának illetve elamortizálódott gépek cseréjével folytatódott. 2008-as évben átadásra kerül az országos szinten is még újdonságnak számító direkt digitális mammográfiás munkaállomás. Ezen kívül egy sürgősségi röntgen képerősítő és röntgen felvételi szerkezet. A 2008-as céltámogatásból származó gépműszer üzembehelyezések a napokban történtek meg. Ezen beszerzés már a képalkotó diagosztika mellett egyéb szintén nagyon fontos eszközöket is tartalmaz, mint például endoszkópiás rendszer, sűrített levegős motor, szülészeti 4D-s ultrahang készülék, betegőrző monitor rendszer, sebészeti nagytudású vágó és véredényforrasztó generátor, illetve gépi infúziós adagoló pumpák. Reméljük, hogy  kórházunk a beruházások és fejlesztésén terén az elmúlt években elkezdett utat tovább folytathatja, ami a betegellátás szakmai és ellátási színvonalának növelését segítheti.

kep1.jpg

Informatikai csoport

Múlt évszámokban

1996 – Készlet-, Tárgyi eszköznyilvántartó, Pénzügyi rendszer bevezetése
1997 – Labor rendszer bevezetése
1998 – Tételes járóbeteg nyilvántartó rendszer bevezetése
1999 – Számítógép hálózat rekonstrukciója, szerverek cseréje
2000 – Fekvőbeteg nyilvántartó rendszer bevezetése

2001 – Kötelezettségvállalás nyilvántartó rendszer bevezetése

2005 – Hatékony vírus- és spamszűrés kiépítése

2006 – EcoStat ügyviteli rendszer bevezetése

Jelen

A jelenlegi informatikai rendszer 6 optikai gerincvezetékkel és mintegy 400 végponttal rendelkező hálózaton működik. A 254 munkaállomásból álló gépparkot hozzávetőleg 340 gépkezelő működteti, és ez által a város és a régió egyik legnagyobb számítógépes rendszere. Az évi fél milliós járó és 20 ezres fekvőbeteg eseményen keresztül a 155 ezres vonzáskörzetbe tartozó lakosság 80-85%-nak személyi és egészségügyi adatait ismeri a rendszer.

Megvalósult fejlesztések:

  • PACS, telemedicina bevezetésével növeltük a betegellátás minőségét.
  • Digitális mammográfia

Jövő

  • A meglevő rendszereink közötti kommunikáció kiterjesztésével szeretnénk fokozni az alkalmazott eszközök hatékonyságát.

A csapat

Név:

Munkaviszony kezdete:

Szakterület:

E-mail:

Aranyi Csilla

2006.07

WebprogramozásHardver/szoftver

acsilla@
korhaz.rethy.hu

Uhjlár Károly

2007.06

Rendszergazda,
informatikai csop. Vezető

kuhljar@
korhaz.rethy.hu

Litvai György

2009.04

Programozás
Hardver/szoftver

 litvaigy@
korhaz.rethy.hu

Veres Zoltán

2006.07

Rendszergazda,Informatikai csop. vezető helyettes

zveres@
korhaz.rethy.hu