Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Élelmezési Osztály
  Élelmezési Osztályvezető Telefon 06-20-971-9637, e-mail: ambrus.mester@pandy.hu

Kórházunk zavartalan működéséhez, az intézményben folyó gyógyító- megelőző munka elősegítését szolgáló feladatok között, kiemelt helyet foglal el az élelmezési ellátás. Alapvető feladatunk a betegek és az alkalmazottak változatos, ízletes, minőségi és mennyiségi igényeinek megfelelő élelmezés biztosítása az év 365 napján. Mindezt a rendelkezésre álló költségvetési keretek gazdaságos felhasználásával. Az élelmezési osztály a gazdasági igazgató szervezetéhez tartozó önálló osztály.
Mai tevékenységünknek visszamenő előzményei vannak. Amióta kórházról beszélünk 1846-tól, a betegek ellátásáról gondoskodni kell. Naponta 1400-1600 fő (beteg és dolgozó) étkeztetését biztosítjuk. Ételeinkből naponta 60- 70 féle készül, figyelembe véve a megváltozott tápanyagszükségletet, és az egyéni igényeket.
A betegélelmezéssel, az alkalmazottak étkeztetésével kapcsolatos irányítási feladatokat az élelmezési osztályvezető látja el. Az élelmezési osztály adminisztrációs tevékenysége, az áruk dokumentációja, nyilvántartása a költségek elszámolása az élelmezési osztályvezető helyettes, az egyéb adminisztrációk az élelmezési könyvelők feladata. Az élelmiszerek és nyersanyagok mennyiségi és minőségi átvételéért, bevételezéséért, szakszerű tárolásáért, az élelmezési raktáros felelős. A napi munkát, a szakmunkásokat az executive chef és a műszakvezető szakácsok, vezető cukrász irányításával a szakácsok, cukrászok, hentesek látják el. Az egyéb konyhai feladatokat az előkészítést, tálalást, takarítást a betanított munkások végzik. Az éttermi munkát az étterem vezető vezetésével, éttermi alkalmazottak végzik.
Az élelmezési osztály és a diétás szolgálat összehangolt tevékenységét az élelmezési osztályvezető és a vezető dietetikus közötti funkcionális kapcsolat biztosítja. Dietetikusaink különösen a kiemelt táplálást igénylő betegeinknél, az osztályokat látogatva mérik fel az egyéni igényeket, tervezik meg a szükséges diétát. A tálalás egyénre szólóan, erre a célra kialakított tálaló szalagon történik. Ehhez kapcsolódik a központi gépi mosogatás.
Alkalmazottaink étkeztetése önkiszolgáló rendszerben működik. Az étlap két normál menüből, diabetes, energiaszegény, tejmentes, tej-sómentes, vegetáriánus és epekímélő ételekből áll.
Célunk a jövőben is mind a betegélelmezés területén, mind a dolgozói élelmezésben a korszerű táplálkozás szempontjait tovább érvényesíteni. Nyersanyagainkat a helyi termelőktől és beszállítóktól beszerezni. Munkánkat mindenki megelégedettségére végezni.
Konyhánk nem csak a Pándy Kálmán Kórházra főz, hanem környező intézmények, intézetek, magán személyek, vállalatok, vállalkozások megrendelését is ki tudja szolgálni. Vállalunk kisebb vagy közepes rendezvényeket, hidegkonyhai vagy meleg élelemmel való ellátást. Éttermünk számos rangos rendezvénynek adott helyet.

A főzés döntések sorozatából áll, amelyben
a „mentális ízlelés” folyamatosan fejlődik.
A kóstolás fontosabb, mint maga a főzés.
    Hagyd, hogy ami ízlik, az döntse el
hogyan főzz!
„Ferran Adrián”