Bemutatkozik az Otthonápolási Szolgálat

 

Az egészségügyi rendszer reformtörekvései többek között arra irányulnak, hogy a betegek kórházi tartózkodása lerövidüljön és a gyógyítás, a rehabilitáció a betegek otthonában történjen, illetve folytatódjon. Az Otthonápolási Szolgálat 1996-ban kezdte meg működését. Munkatársaink: diplomás ápolók, gyógytornászok, szakápolók és fizikoterápiás asszisztensek főállásban a kórház dolgozói. Az otthoni szakápolás Gyula, Sarkad, Elek, Kétegyháza és Doboz településeken érhető el.

A rászorulók ingyenesen vehetik igénybe szolgáltatásainkat:

 • szondán át tápláláshoz és folyadékfelvételhez kapcsolódó ápolás, illetve ezek megtanítása,
 • tracheális kanül tisztítása, betét cseréje, illetve ezek megtanítása,
 • katéterezés, illetve hólyagöblítéshez kapcsolódó ápolás,
 • intravénás folyadék- és elektrolitpótláshoz nem szájüregen történő gyógyszer beadáshoz kapcsolódó ápolás,
 • baleseti vagy műtétek utáni ápolás, és korlátozott önellátás esetén a testi higiéné biztosítása, valamint a mozgás segítése,
 • műtéti területek (nyitott és zárt sebek) ellátása,
 • sztomaterápia és különböző célt szolgáló drének kezelése
 • krónikus sebek ellátása
 • betegség következményeként átmenetileg vagy véglegesen kiesett vagy csökkent funkciók helyreállításához, fejlesztéséhez vagy pótlásához kapcsolódó ápolás keretében:
   • gyógyászati segédeszközök, protézisek használatának tanítása,
   • mozgás és mozgatás eszközei használatának tanítása,
   • hely- és helyzetváltoztatás segítése.
 • gyógytorna, elektroterápia,

A szolgáltatást minden esetben a háziorvos rendeli el, aki meghatározza a támogatott ellátási körből a betegnél alkalmazható ellátásokat, azok során alkalmazandó gyógyszereket, és az ellátások gyakoriságát.

A beteg otthonában tett látogatás során megbeszéljük a családdal az általunk nyújtható szolgáltatásokat. Amennyiben szociális gondozásra is szükség van, úgy felvesszük a kapcsolatot az illetékes szociális alapszolgáltatással is. Az ápolási szükséglet felmérése kiterjed az ápolást segítő eszközökre is, melyek elengedhetetlen feltételei az otthoni szakápolás megvalósításának. Az ápolási terv készítésébe bevonjuk a családtagokat, meghatározzuk az optimális látogatási időt, várható eredményeket, megtanítjuk az alapápolási műveleteket. Az otthoni szakápolás a beteg számára ideiglenes segítség csak, az a célunk, hogy  az ápolás befejeztével önmagukat újra képesek legyenek ellátni, illetve ha ezt állapotuk nem engedi, akkor a családot készítjük fel ezekre a feladatokra.

Aktív részt veszünk az agyér betegségben, daganatos betegségben, mozgásszervi betegségben szenvedők rehabilitációjában. Célunk, hogy a megmaradt funkciók teljes kihasználásával, a lehetőségekhez mérten, a legteljesebb életet tudjon élni páciensünk.
Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy betegeink szívesen veszik igénybe az otthoni szakápolást, hiszen otthon, családjuk körében gyógyulhatnak.

 

A munkatársaknak komoly kihívást jelent nemcsak szakmailag, de emberileg is ez a feladat.

A szakmai segítség mellett lelki támaszt is nyújtanak a családnak.

Fontosnak tartjuk a korai rehabilitációt, a megelőzést, a betegek és hozzátartozók oktatását.

Szakmai tudásunkat igyekszünk naprakészen tartani.

munkatarsaink

Munkatársaink:

Hátsó sor, balról, gyógytornászok:

Téglás Gergely, Ruzsáné Bíró Marianna, Pádvai Mária (fizikoterápiás assz.) Dr. Sárosiné Hőh Henrietta, Raáb Tünde, Horváth Ilona, Árgyelánné Vozár Márta, Fáriné Zsíros Zsilvia

Első sor, balról, ápolók:

Schneider Lászlóné, Fekete Elekné, Dan Tünde, Kádárné Szabó Ildikó,

Hiányzik a fotóról: Nagyné Alt Ibolya

 

 

Elérhetőség: Gyula, Semmelweis u. 1.
Telefon: (66) 526-641- üzenetrögzítő